Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 15:14

Παραδοσιακή συλλεκτική στολή Πρεβεζάνας χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση Philoxenia 2013;;

Την έντονη έκπληξή του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» για το γεγονός πως μια παραδοσιακή νυφιάτικη στολή Πρεβεζάνας, η οποία είχε δωριθεί στο Δήμο από την Ομάδα Συνεργασίας των Οδηγών και η οποία επιμελώς φυλασσόμενη μέσα σε γυάλινη προθήκη επί σειρά ετών κοσμούσε το γραφείο του Δημάρχου, χρησιμοποιήθηκε απερίσκεπτα και φορέθηκε στην Έκθεση Τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

Με ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο Πρέβεζας ο Σύλλογος μιλά για απαξίωση και περιφρόνηση μιας ανεκτίμητης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και ζητά να μάθει ποιος έδωσε την εντολή να φορεθεί η συλλεκτική αυτή στολή στην έκθεση τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

Η επιστολή αναφέρει:

         ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΕΚΘΕΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ;

Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας, όταν πληροφορηθήκαμε, πως η πανάκριβη παραδοσιακή νυφιάτικη στολή Πρεβεζάνας, η οποία στην επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας το 2001 είχε δωριθεί στο Δήμο από την Ομάδα Συνεργασίας των Οδηγών και η οποία επιμελώς φυλασσόμενη μέσα σε γυάλινη προθήκη επί σειρά ετών κοσμούσε το γραφείο του Δημάρχου, χρησιμοποιήθηκε απερίσκεπτα και φορέθηκε στην Έκθεση Τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ».

Για το μουσειακό αυτό αντικείμενο δούλεψαν ποικιλοτρόπως και επί σειρά ετών πολλές γυναίκες της πόλης μας. Δαπάνησαν χρόνο και κόπο  τόσο για να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν σωστή απόδοση και πιστή αντιγραφή της στολής όσο και για να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη σχετικά υψηλή δαπάνη κατασκευής της.

Με μεράκι και πάθος αναζήτησαν την εξειδικευμένη γνώση σε αρχειακό λαογραφικό υλικό σχετικά με υφάσματα, κεντήματα, κοσμήματα.

Η δωρεά αυτή όχι μόνο δεν έγινε σεβαστή, αλλά και κακοποιήθηκε από την απαράδεκτη αυτή χρήση.

Η στολή, που με θρησκευτική ευλάβεια οι Οδηγοί τοποθέτησαν στη προθήκη της, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια ( πχ το σωστό δέσιμο του μαντηλιού-καπέλου, την στερέωση της επίχρυσης καρφίτσας-τρέμουλες ), με επιπολαιότητα στοιβάχθηκε σε μία βαλίτζα, κυκλοφόρησε ανέμελα στους χώρους της έκθεσης, ποτίστηκε με ιδρώτα, ίσως και με λεκέδες φαγητών και ποτών μέχρις ότου επιστρέψει στραπατσαρισμένη και λερωμένη στη βιτρίνα της, σε μία γωνιά της Λαϊκής Αγοράς, όπου στριμώχθηκε μετά την έξωσή της από το δημαρχιακό γραφείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, που δεν εκτιμήθηκε, που απαξιώθηκε, που περιφρονήθηκε.

Δυνατό κίνητρο ακόμη για όποιον θέλει να δωρίσει…..!!!!!

Ο Δήμος, στον οποίο κοινοποιείται η παρούσα ανοικτή επιστολή, παρακαλείται να μας πληροφορήσει ποιός έδωσε την εντολή να φορεθεί η συλλεκτική αυτή στολή στην έκθεση τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

                                                  Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Η Γραμματέας

Λαμπρινή Σμπόνια-Νταλαμάγκα                              Βικτωρία Παπαγεωργίου-Τζούρου