Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 17:58

Τα ημερολόγια για το έτος 2014 παρουσίασε η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης

Τα ημερολόγια για το έτος 2014 παρουσίασε το πρωί της Πέμπτης η  Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, με τον κ. Βαγγέλη Κατσίμπρα να επισημαίνει πως τα φετινά ημερολόγια αφιερώνονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Όπως επισήμανε ο κ. Κατσίμπρας η Εταιρεία Βυζαντινών μελετών Ν. Πρεβέζης ιδρύθηκε τον Μάιο του 2011 μετά από την ευλογία και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με σκοπό τη λειτουργία γραφείου μελετών, βιβλιοθήκης και μουσείου Ελληνορθοδόξου παραδόσεως προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική και θρησκευτική μνήμη του Βυζαντίου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως, έτσι ώστε το παρελθόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος.

«Ο πατριάρχης δεν είναι μόνο ο Ποιμενάρχης των ανά την οικουμένη Ορθοδόξων αλλά και ο υπερασπιστής των δικαίων της ομογένειας, και σε αυτούς τους δύσκολους χρόνους που περνά το Γένος μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  το «Φανάρι», φυλάττει Θερμοπύλες στην πόλη του« Μαρτυρίου»  και της «Μαρτυρίας». Γι’ αυτό το λόγο και στα ημερολόγια δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις Αλησμόνητες πατρίδες και στην πολιτιστική προσφορά των προσφύγων στην Ελληνική κοινωνία, γιατί μαζί με τα λιγοστά τους πράγματα έφεραν όλη την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολής, δεδομένου ότι ο Ν. Πρεβέζης είχε γίνει Νομός υποδοχής πολλών προσφύγων, Ποντίων και Μικρασιατών» επισήμανε ο κ. Κατσίμπρας υπογραμμίζοντας πως τα ημερολόγια εκδόθηκαν σε τρεις τύπου και θα διανεμηθούν δωρεάν.

Το πρώτο σε μορφή δετού ημερολογίου (αγιολόγιο), το δεύτερο ημερολόγιο τοίχου αφιερωμένο στις αλησμόνητες πατρίδες και το τρίτο μικρών διαστάσεων τετράπτυχο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται εύκολα.

«Αισθανθήκαμε ως χρέος την έκδοση των ημερολογίων προς εκείνους που μαρτύρησαν αλλά και ξενιτεύτηκαν από τις Αλησμόνητες πατρίδες τους» κατέληξε ο κ. Κατσίμπρας ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με ελπίδα, δημιουργία και υγεία.