Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014 16:06

Έρευνα του ΣΔΟΕ σε δύο συνεταιρισμούς στο Ν. Πρέβεζας

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία του Νομού Πρέβεζας, από δημοσίευμα πανελλαδικής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας, το οποίο αναφέρει:

«Μεγάλο σκάνδαλο ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου φέρεται να έχει εντοπίσει η τοπική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες.
Οπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, οι δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί πήραν κοινοτική επιδότηση 2.758.000 ευρώ στη μία περίπτωση και 1.187.000 ευρώ στην άλλη, προκειμένου να κατασκευαστούν ψυκτικοί θάλαμοι όπως και άλλα έργα για την αποθήκευση προϊόντων. Ωστόσο φαίνεται ένα μεγάλο τμήμα αυτών των χρημάτων να κατέληξαν στις τσέπες των υπευθύνων.
Όπως προκύπτει από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ οι υπεύθυνοι των δύο αγροτικών συνεταιρισμών, από την ίδια πόλη της Ηπείρου, ανέθεσαν την κατασκευή των ψυκτικών θαλάμων σε δύο τεχνικές εταιρείες της ίδιας περιοχής. Όμως, όπως αναφέρουν τα «Νέα», φαίνεται να υπήρξε συνεννόηση μεταξύ τους για αλλοίωση παραστατικών κι υπερκοστολογήσεις των κατασκευών προκειμένου να καρπωθούν οι ιδιώτες τα ποσά της κοινοτικής επιδότησης. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για μια ιδιαιτέρως σοβαρή υπόθεση που ερευνάται σε όλη την έκτασή της. Ηδη έχουν κληθεί για ανωμοτί καταθέσεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.atpreveza.gr, η αναφορά του ρεπορτάζ της εφημερίδας είναι για δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς που εδρεύουν στο Νομό Πρέβεζας. Το... κουβάρι για το ΣΔΟΕ Ηπείρου, άρχισε να ξετυλίγεται, όταν οι υπάλληλοί του έκαναν έλεγχο σε μία από τις δύο τεχνικές εταιρίες και διαπίστωσαν πως χρησιμοποιούσε υλικά κλεμμένα από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις. Έτσι συνέχισαν τον έλεγχο και στα τιμολόγια.

Για την ακρίβεια του ρεπορτάζ, αξίζει να σημειώσουμε πως ο έλεγχος του ΣΔΟΕ είναι σε εξέλιξη και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει κάποιο πόρισμα, για τα όσα ισχυρίζεται το δημοσίευμα, αναφορικά για χρήματα που κατέληξαν σε... τσέπες ή για ότι υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των συνεταιρισμών και των εταιριών. Αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει η δικαιοσύνη, εφόσον προχωρήσει η υπόθεση.

Παράλληλα, η υπόθεση των τιμολογίων αυτών δεν είναι άγνωστη στην περιοχή μας, καθώς είχε φτάσει μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες σε πρότερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να διασφαλιστούν τα όποια συμφέροντα των συνεταιρισμών.

Αναμφίβολα είναι μία υπόθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα και οι τοποθετήσεις συνεταιριστών, που ισχυρίζονται πως η Κυβέρνηση διοχετεύει στον Τύπο τέτοιες περιπτώσεις για να «χτυπά» το συνεταιριστικό κίνημα.