Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2014 16:08

Σεισμός 6 ρίχτερ με επίκεντρο την Κεφαλονιά ταρακούνησε την Πρέβεζα

Ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε για τα καλά την Πρέβεζα λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός σημειώθηκε στις 15:56 και ήταν 6 βαθμοί της κλίμακας ρίχτερ με το επίκεντρο του σεισμού να βρίσκεται 2,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς.

Στην Π.Ε. Πρέβεζας δεν αναφέρθηκαν ζημιές, ωστόσο η σεισμική δόνηση, η οποία είχε και μεγάλη διάρκεια, έγινε ιδιαιτέρως αισθητή σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Την αγωνία των κατοίκων της Κεφαλονιάς πάντως επιτείνει η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στο νησί του Ιονίου, αφού το χτύπημα του εγκελάδου των ακολούθησαν τουλάχιστον 25 μετασεισμοί μέχρι τις εννιά το βράδυ. Μάλιστα, ο μετασεισμός που σημειώθηκε στις εννιά παρά τέταρτο ήταν πάνω από 5 Ρίχτερ, με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο να τον προσδιορίζει στα 5,1 Ρίχτερ. Εξι μετασεισμοί ήταν μεταξύ 4 και 5 Ρίχτερ, ενώ 18 μεταξύ 3 και 4 Ρίχτερ.

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές, όπως πτώση σοβάδων, ρωγμές και κατολισθήσεις σε δρόμους ενώ μεγαλύτερες ζημιές κατεγράφησαν σε ακατοίκητα σπίτια σε περιοχές γύρω από το Ληξούρι. Στο Αργοστόλι οι ζημιές περιορίστηκαν σε σπάσιμο τζαμαριών και πτώση αντικειμένων.

Εντωμεταξύ, λόγω τον ζημιών που έχουν προκληθεί στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου κυρίως στην οροφή του, αποφασίστηκε η εκκένωσή του.

Μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (χωριά του Ληξουρίου, αλλά και κάποια του Αργοστολίου) ενώ παράλληλα, οι κατολισθήσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής.