Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 02:19

«Εντύπωση κάνει η χαμηλής ηλικίας εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη» (video)

Συνέντευξη στους Παναγιώτη Τσόγκα, Δημήτρη Πάτση

 

Ο ενδοκρινολόγος Παναγιώτης Τόμος, που διατηρεί ιατρείο στην Πρέβεζα (Σπηλιάδου 6-8), μέσω της κάμερας του www.atpreveza.gr, ενημερώνει το κοινό της Πρέβεζας για παθήσεις, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς και ο σακχαρώδης διαβήτης, δίνει πολύτιμες συμβουλές, ενώ διαπιστώνει την παρουσία ασθενειών σε μικρές ηλικίες.

 

-Τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς και σε ποιες ηλικίες εμφανίζεται συχνότερα;

 

Καταρχάς ο καρκίνος του θυροειδή είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, είναι ένας κακοήθης όγκος του θυροειδή αδένα ο οποίος εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικίες ως 40-50 ετών, παραγωγικές ηλικίες θα λέγαμε κυρίως. Έχει τέσσερις τύπους και ευτυχώς για εμάς είναι ένας καρκίνος ο οποίος είναι σπάνιος σχετικά και ευτυχώς έχει πολύ καλή πρόγνωση στο 99% των περιπτώσεων. Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτό, μπορούμε να τον θεραπεύσουμε το συγκεκριμένο καρκίνο. Βέβαια, όπως θα παρατηρούσε και ο καθηγητής μου, το πρώτο πράγμα για της θεραπείας μιας νόσου είναι η διάγνωση. Και ως εκ τούτου λοιπόν είναι καλό να μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα τον καρκίνο του θυροειδούς και πλέον αυτό γίνεται πάρα πολύ απλά και με μη επεμβατικές πρακτικά τεχνικές, όπως υπερήχους, ψηλάφηση και κλινική εικόνα, αλλά και με παρακέντηση κάποιων όζων του θυροειδή. Για το λόγο αυτό έχουμε καλή και έγκυρη διάγνωση.

 

-Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχούν κάποιον;

 

Συμπτώματα όχι, κατά κύριο λόγο συμπτώματα δεν υπάρχουν. Όταν έρθουν τα συμπτώματα δεν είναι αργά όπως συμβαίνει στους άλλους καρκίνους, αλλά αυτό που θα διαπιστώσει ο ασθενής είναι μια διόγκωση στην πρόσθια τραχηλική χώρα, στη χώρα του θυροειδή. Αυτή η διόγκωση είτε είναι ορατή και τη βλέπει στον καθρέφτη, είτε όταν πλένεται συνήθως που ψηλαφάται, μπορεί να διαπιστώσει αυτή τη διόγκωση. Αυτοί είναι συνήθως κάποιοι όζοι στον αδένα και μετά μπαίνουμε στη διαδικασία του να δούμε τι όζος είναι αυτός, τι μέγεθος έχει, τι ηχομορφολογία στους υπερήχους και μετά καταλήγουμε να κάνουμε ένα υπερηχογράφημα, μια παρακέντηση κι έτσι γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του θυροειδή.

 

-Έρευνες δείχνουν πως παθήσεις όπως ζάχαρο και διαβήτης εμφανίζονται πλέον και σε μικρές ηλικίες και μάλιστα με αυξητική τάση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως είναι κοινωνικοί. Καταρχάς να υπερθεματίσω το γεγονός αυτού που είπατε, ότι όντως εμφανίζεται σακχαρώδης διαβήτης πλέον σε πολύ μικρότερη ηλικία. Δηλαδή υπάρχουν άτομα που είναι 35 ετών ή και νεότεροι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τύπου ενήλικα που λέμε. Αυτός ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανιζόταν παλιότερα σε ηλικίες άνω των 45 ετών. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί, έχει τροποποιηθεί πάρα πολύ ο τρόπος διατροφής, έχει τροποποιηθεί πάρα πολύ η σωματική δραστηριότητα, δηλαδή έχει ελαττωθεί πάρα πολύ η σωματική δραστηριότητα της καθημερινής μας ζωής. Έχει τροποποιηθεί πάρα πολύ το είδος των τροφίμων που τρώμε, δηλαδή ενώ η Ελλάδα θεωρείται το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής ας πούμε, απέχει πολύ πλέον από αυτό που αποκαλούμε μεσογειακή διατροφή αν και θεωρώ ότι εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Η λήψη λοιπόν μεγάλων ποσοτήτων τροφής αφενός, η λήψη λιπαρών τροφίμων αφετέρου, η λήψη κακής ποιότητας υδατανθράκων και σε συνδυασμό όλα αυτά με την έλλειψη της σωματικής δραστηριότητας, την καθιστική ζωή, είναι ικανά να οδηγήσουν σε παχυσαρκία και την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη.

 panagiotistomos

-Πέρα από τη σωστή διατροφή, χρειάζεται και μία φαρμακευτική αγωγή;

 

Όλα αυτά εξαρτώνται από το τι τύπου και τι βαρύτητας διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων έχουμε. Δηλαδή, αν πρόκειται για μια κατάσταση όπου υπάρχει μια μόλις υποσημαινώμενη διαταραχή των υδατανθράκων, πιστεύω η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι ικανό να αποτρέψει από την εξέλιξη αυτής της διαταραχής. Δηλαδή που η ακραιφνής ας πούμε εμφάνισή της είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Τώρα αν βρισκόμαστε σε ήδη μια προδιαβητική κατάσταση χωρίς να είμαι και “by the book” πάρα πολύ σωστός, θα έλεγα ότι μια μικρή φαρμακευτική αγωγή ίσως για κάποιο διάστημα χρειαζόταν μέχρι να αρχίσει να αποδίδει η υγιεινοδιαιτητική αγωγή. Τώρα βέβαια όταν κουβεντιάσουμε για σακχαρώδη διαβήτη πλέον εγκατεστημένο-κι αυτό πρέπει να σας πω ότι είναι μια διάγνωση η οποία δεν φεύγει ποτέ, είναι ανεξίτηλη- τότε η υγιεινοδιαιτητική αγωγή θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται και με κάποια φαρμακευτική αγωγή.

 

-Ποια περιστατικά εμφανίζονται περισσότερο στην Πρέβεζα, σύμφωνα με την προσωπική σας πείρα από το ιατρείο σας;

 

Εντύπωση κάνει η χαμηλής ηλικίας εμφάνιση σακχαρώδηους διαβήτη. Δεν σας κρύβω ότι σήμερα είχα μια ασθενή η οποία ήταν μόλις 26 ετών και είχε εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Δεν είναι συχνά τα περιστατικά αυτά, αλλά αυτό μου έκανε εντύπωση και το αναφέρω. Πάντως σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές, η Πρέβεζα μπορώ να πω ότι είναι ωφελημένη όσον αφορά τις θυροειδοπάθειες σε σχέση με τη Θεσπρωτία γενικότερα και τα Ιωάννινα, προφανώς διότι εκείνες οι περιοχές έχουν πολύ λιγότερο ιώδιο. Και δεύτερον η Πρέβεζα είναι στα ίδια περίπου επίπεδα όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις οι οποίες υπάρχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό στην Πρέβεζα, στο βαθμό δηλαδή της δικής μου εμπειρίας.