Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2014 17:33

Ποιος κοροϊδεύει ποιον για τη ΔΩΔΩΝΗ; - Αμερικανική εταιρία «πανηγυρίζει» για deal με την ιστορική γαλακτοβιομηχανία...

Μία είδηση στον ηλεκτρονικό Τύπο του Νιου Τζέρσεϊ, φέρνει και πάλι στο επίκεντρο σχολιασμού, το θέμα της πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα η εταιρία Arthur Schuman Inc. (δείτε ΕΔΩ), μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τυροκομικών στις ΗΠΑ, έκανε μεγάλο deal με τη ΔΩΔΩΝΗ, ώστε να εισάγει και να διανείμει αποκλειστικά στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, την ηπειρώτικη φέτα, αλλά και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο κ. Neal Schuman, ιδιοκτήτης και Πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρίας, ανέφερε σχετικά στον αμερικανικό Τύπο: «Σαν εταιρία που περηφανεύεται πως εισάγει τα καλύτερα τυριά και δουλεύει με τις πιο δυνατές και αξιόπιστες εταιρίες, μπορούμε να πούμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ μας ταιριάζει απόλυτα. Πιστεύουμε ότι η ΔΩΔΩΝΗ και ιδίως η φέτα της, θα κάνει θραύση στην αμερικανική αγορά».

Και σε αυτό το σημείο αρχίζουν και μπαίνουν τα ερωτήματα. Αν τελικά είχε τεράστιες δυνατότητες η ΔΩΔΩΝΗ, πουλήθηκε -ναι ή όχι- κοψοχρονιά στους νέους της ιδιοκτήτες; Χάθηκε μία πηγή πλουτισμού για τους μικρούς και μεσαίους γαλακτοπαραγωγούς της Ηπείρου, που αποτελούν και πλατιά κοινωνικά στρώματα της περιοχής μας; Για ποιο λόγο, εφόσον υπήρχαν τέτοιες δυνατότητες για την εταιρία, μειώθηκε η τιμή του γάλακτος και απολύθηκαν -όπως κατήγγειλαν τα συνδικάτα- εργαζόμενοι; Αυτές (οι απολύσεις) ήταν στοχευμένες;

Μήπως τελικά δεν ήταν καταστροφικό το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗ και για ποιους λόγους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, κου Κώστα Μπάρκα;

Δύσκολες οι απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, ωστόσο «τροφή» για συζήτηση, δίνει και συνέντευξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου, κου Καχριμάνη (τον οποίο και κατηγορούν πως έπαιξε ρόλο στο «ξεπούλημα» της ΔΩΔΩΝΗ), ο οποίος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΜΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως Περιφέρεια Ηπείρου, όταν μάθαμε ότι κατέρρευσε η ΑΤΕ, άρα θα άλλαζε χέρια η επιχείρηση, κάναμε τεράστιες προσπάθειες, με ομοφωνία όλων των παραγόντων της Ηπείρου, να συγκροτήσουμε μια εταιρεία λαϊκής βάσης των Ηπειρωτών. Αυτό σαμποταρίστηκε ανοικτά από εκείνους που θεωρούσαν πως η ΔΩΔΩΝΗ ήταν δικό τους εργαλείο και επιχείρηση, και αυτές δεν είναι άλλοι από το αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα που κάποτε μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο, σήμερα αυτό που είναι πρέπει να αλλάξει, γιατί είναι τροχοπέδη και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα». Παράλληλα άφησε αιχμές για υπογεγραμμένα «σύμφωνα εμπιστευτικότητας, από τις αγροτικές ενώσεις, και με τους σημερινούς ιδιοκτήτες της ΔΩΔΩΝΗΣ, που είναι κάποια off shore εταιρεία».

 

 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Τσόγκας