Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαϊος 2014 23:20

Καταργείται η αργία του Αγίου Πνεύματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Πρέβεζας

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, κ. Στράτου Ιωάννου (δημοσιεύτηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, με ημερομηνία 15/5/2014), καταργείται η αρ. αρ. 2453/28-5-2009 απόφαση του Νομάρχη Πρέβεζας (ΦΕΚ1140/Β/2009), η οποία τροποποιήθηκε με την αρ. 1686/25/10/2011 απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας περί «ορισμού της εορτής του Αγίου Πνεύματος ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις» και πλέον τα καταστήματα θα δουλεύουν κανονικά εκείνη την ημέρα.

Στο έγγραφο της απόφασης μάλιστα αναφέρεται: «Η εορτή του Αγίου πνεύματος σε όλη την χώρα είναι εργάσιμη ημέρα για τον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση Νομάρχη για ορισμό της ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας έγινε σε εντελώς διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες από αυτές που ισχύουν σήμερα.

Η κατάργηση της αργίας την ημέρα του Αγίου Πνεύματος επιβάλλεται για λόγους ισονομίας, ανταγωνιστικότητας και αλλαγής συνθηκών στη χώρα. Επίσης πρακτικά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στην τοπική οικονομία ειδικά στον τουρισμό, καθόσον ένα μεγάλο μέρος του Νομού Πρέβεζας είναι τουριστικός προορισμός και συγκεντρώνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Ακόμη με δεδομένη την οικονομική κρίση και δυσπραγία είναι απαίτηση μεγάλου αριθμού του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν τη συγκεκριμένη ημέρα».

Ο ορισμός της εορτής του Αγίου Πνεύματος ως ημέρας υποχρεωτικής αργίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις, ίσχυε με απόφαση του Νομάρχη Πρέβεζας από το 2009 και τροποποιήθηκε το 2011, από το νυν Αντιπεριφερειάρχη.

Παρ' όλα αυτά ήδη από τις 3-6-2013, στάλθηκε έγγραφο της Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δ. Μακεδονίας με θέμα «Κατάργηση υποχρεωτικής αργίας του Αγίου Πνεύματος στο ιστορικό κέντρο της Πρέβεζας», ενώ ήδη από τις 23 Μαρτίου 2013, είχε σταλθεί αίτηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ιστορικού Κέντρου με την οποία αιτείται να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου τη Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών – τουριστών της πόλης.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι λήφθηκαν υπ' όψη και οι απόψεις των φορέων που διατυπώθηκαν με σχετικά έγγραφα και ειδικότερα: αρ. πρωτ. 68/14-5-2013 έγγραφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Πρέβεζας και το από 17-5-2013 έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Απομένει να δούμε πως θα δεχθούν εκ νέου οι φορείς τη συγκεκριμένη απόφαση!

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ