Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2014 01:41

Κι άλλη νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Μονολίθι!

Μια ακόμη νεκρή χελώνα Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην παραλία του Μονολιθίου.

Λουόμενοι κάλεσαν το λιμεναρχείο και άντρες του λιμενικού έφτασαν στο σημείο προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την Χελώνα και να τα αποστείλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πρόκειται για τη δεύτερη θαλάσσια χελώνα που βρίσκεται νεκρή στο Μονολίθι μέσα σε λίγες μέρες και σε ελάχιστη απόσταση από την προηγούμενη, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμη δεν έχει μεταβεί συνεργείο από το δήμο για να περισυλλέξει τις χελώνες παρά τις συνεχείς οχλήσεις από επαγγελματίες της περιοχής αλλά και από το Λιμενικό.

xelwna1

Οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται από τα απορρίμματα στη θάλασσα

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ με πρόσφατη ανακοίνωσή του, οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται σοβαρά από τα απορρίμματα στη θάλασσα.

Πολλές χελώνες, που έχουν σκοτωθεί καταπίνοντας απορρίμματα, είχαν πλαστικές τσάντες ή πετονιά στο στομάχι τους. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα θαλάσσια απορρίμματα εξαιτίας της ανατομίας τους. Η κατεύθυνση της στήλης του λαιμού τους είναι προς τα κάτω, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εμετό. Τα πλαστικά παγιδεύονται στο στομάχι τους, γεγονός που τις εμποδίζει στην κανονική κατάποση της τροφής τους. Επίσης, σε πολλά Κέντρα Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών, οι άνθρωποι εκεί συχνά αντιμετωπίζουν το φαινόμενο των "bubble butts," χελώνες που επιπλέουν ως αποτέλεσμα συσσωρευμένων αερίων που έχουν προκληθεί από τη βλαβερή αποσύνθεση θαλάσσιων απορριμμάτων εντός τους. Τα αέρια κάνουν τη χελώνα να επιπλέει, πράγμα που την οδηγεί στην ασιτία ή την καθιστούν εύκολο στόχο για τους θηρευτές.

Είδη που επηρεάζονται: όλα τα είδη θαλάσσιων χελωνών, οι ενήλικες πράσινες χελώνες σε μικρότερο βαθμό, επηρεάζονται από τα απορρίμματα στη θάλασσα. Οι νεαρές πράσινες χελώνες θίγονται βαριά από τα θαλάσσια απορρίμματα.

Η Λύση: η εκπαίδευση συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση της θαλάσσιας ρύπανσης. Το κοινό μπορεί να εμπλακεί σε αυτό το ζήτημα με τους εξής τρόπους:

• Μειώνοντας, επαναχρησιμοποιώντας και ανακυκλώνοντας τα πλαστικά

• Χρησιμοποιώντας υφασμάτινες τσάντες αντί για πλαστικές όταν κάνουν τα ψώνια τους

• Υποστηρίζοντας τοπικές, περιφερειακές και εθνικές απαγορεύσεις για τις πλαστικές τσάντες

• Μη ρυπαίνοντας. Αντιθέτως, συμμετέχοντας ως εθελοντές σε δράσεις καθαρισμού ακτών

• Διασφαλίζοντας με τον σωστό τρόπο ότι τα σκουπίδια και τα πλαστικά δεν θα παρασυρθούν από τον άνεμο