Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Μαϊος 2014 22:31

Το ΤΑΙΠΕΔ για τα οικόπεδα σε Θέμελο και Αμμουδιά...

Αναφορικά με το ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr, για τα οικόπεδα στην Ήπειρο που θα αξιοποιηθούν, μέσω ΤΑΙΠΕΔ (διαβάστε: Προς αξιοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ 7 ακίνητα-φιλέτα στην Ήπειρο – Ένα στο Δήμο Πάργας), ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, αναφέρει:

«Εκατοντάδες παραθαλάσσιες εκτάσεις, κοντά σε μερικές από τις πιο φημισμένες παραλίες της Ελλάδας, που ως επί το πλείστον ανήκουν στην Εταιρία Ακίνητων Δημόσιου, έχουν μεταβιβαστεί ή αναμένεται να μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τους επόμενους μήνες προκειμένου να αξιοποιηθούν εμπορικά. 
Από αυτές ξεχωρίζουν εκτάσεις πολύ κοντά στην παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, στον Άγιο Προκόπη της Νάξου, στο Ποσείδι και τη Βουρβουρού Χαλκιδικής, στην Αμμουδιά της Πάργας, στο Γαλήσσα της Σύρου αλλά και ακίνητα σε παραθαλάσσιες περιοχές στο Λιτόχωρο Πιερίας, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στο Μαστιχάρι της Κω και κοντά στην παραλία Λιβάδι της Ηρακλειάς, στις Μικρές Κυκλάδες. 
Στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες, προτείνεται η ανέγερση παραθεριστικών κατοικιών ή ξενοδοχειακών μονάδων. 
Στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων επισημαίνουν ότι θα ληφθούν υπόψιν όλες οι ιδιαιτερότητες των εκτάσεων αυτών, κι ότι οι τρόποι αξιοποίησης που προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικοί. 
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη φημισμένη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, η οποία είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η όποια ανάπτυξη θα είναι ήπια και οικολογική, προκειμένου να υπάρξει προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών, ενώ η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες. 
Για όλα τα ακίνητα θα καταρτιστεί Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και κατάρτιση στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης ενώ θα γίνει και δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Η στρατηγική μελέτη θα πρέπει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 
Πάντως η διαδικασία μεταβίβασης των εκτάσεων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της Ελαφονήσου».