Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Μαϊος 2014 01:21

Ένας 25χρονος Πρεβεζάνος στους New York Times

Ο 25χρονος Πρεβεζάνος Ανδρέας Φατούρος , με σπουδές στη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης στα ΤΕΙ της Αθήνας, βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που ακούει στο όνομα «Clio Muse», για την οποία έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «The New York Times», ενώ για την επιχειρηματική δραστηριότητα που στήθηκε στη βάση αυτής της εφαρμογής ο Ανδρέας μίλησε στη γνωστή εκδήλωση με τους startupers και στην κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

"Ο Ανδρέας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1989. Ο πατέρας του ήταν αγρότης, ενώ η μητέρα του είχε κομμωτήριο και κατάστημα με καλλυντικά. Λάτρευε οτιδήποτε είχε σχέση με την τέχνη. Τον γοητεύει να ζωγραφίζει, να καταπιάνεται με σχέδια, πινέλα, βιβλία, χαρτιά και να διαβάζει. Στα 18 έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης. Σήμερα, στα 25, έχει σιγουρευτεί πως μπορεί ό,τι κάνεις να είναι ασήμαντο, αλλά το σημαντικό είναι να το κάνεις".

132

Η εφαρμογή που δημιούργησε έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, απευθύνεται στους επισκέπτες μουσείων, αιθουσών τέχνης, πολιτιστικών οργανισμών κ.ά. και λειτουργεί ως ένας ηλεκτρονικός ξεναγός για τις εκθέσεις και τα εκθέματα για όλους όσοι διαθέτουν «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες. Μάλιστα η εφαρμογή άρχισε να λειτουργεί και εκτός ελληνικών συνόρων, καθώς βρήκε φιλόξενο πεδίο εφαρμογής στη Liquid Art House της Βοστόνης.

filotoexnos

Βεβαίως η αρχή του ταξιδιού της εφαρμογής έγινε στην Αθήνα όπου ζουν και εργάζονται τα τρία μέλη της ιδρυτικής ομάδας της Clio Muse, η οποία υποστηρίζεται από την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα και φιλοξενείται στο Orange Grove, τον συνεργατικό χώρο της για τη νεανική επιχειρηματικότητα - εκτός του Ανδρέα, συμμετέχουν η Δάφνη Τσεβρένη, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Γιάννης Νικολόπουλος, τελειόφοιτος στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς & Τεχνολογίας Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η πρεμιέρα λοιπόν της εφαρμογής έγινε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ιδρυμα Βούρου - Ευταξία), ένα μικρό αλλά με εξαιρετικού ενδιαφέροντος εκθέματα μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1973 από τον ευπατρίδη πολιτικό Λάμπρο Ευταξία και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1980. Μάλιστα η πρεμιέρα της εφαρμογής συνδυάστηκε με μια εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Μια βραδιά στο Μουσείο» - κυριολεκτικά όνομα και πράγμα.

5 DSC_8793-660x991

Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, το Clio Muse είναι μια πλατφόρμα διασύνδεσης των πολιτιστικών ιδρυμάτων με τους επισκέπτες των εκθέσεών τους και ταυτόχρονα ένα χρήσιμο εργαλείο ηλεκτρονικής περιήγησης στον πλούτο των εκθεμάτων. Μοιράζεται μοναδικές ιστορίες για επιλεγμένα εκθέματα, χωρισμένες σε 4 θεματικές ενότητες, με εμφανή τη χρονική διάρκεια κάθε ενότητας. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για κάθε έκθεμα την ποσότητα της πληροφορίας που θα διαβάσουν, θα δουν ή θα ακούσουν. Επιπλέον, μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους εκθέματα και τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες, να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια και να μοιραστούν την εμπειρία τους με τους φίλους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να σημειώσουμε πως τα μέλη της Clio Muse βρίσκονται σε επικοινωνία με άλλα 8 μουσεία, δύο από τα οποία προετοιμάζονται ώστε να μπουν στην πλατφόρμα τους επόμενους μήνες.

Ο Ανδρέας έδωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο grekamag.gr, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

(με αναφορές από το vima.gr, athensmagazine.gr, newsmoney.gr)