Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Μαϊος 2012 01:55

Ψάχνουν με το... τουφέκι εταιρίες για να εξωρύξουν το πετρέλαιο στα Γιάννενα

Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας, είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, που έχουν εντοπιστεί στα Γιάννενα, το Κατάκολο και τον Πατραϊκό Κόλπο.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οικονομικών εφημερίδων, ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί με την μέθοδο open door (ανοικτή πόρτα), δεν αποκλείεται να μην προσελκύσει ενδιαφέρον επενδυτών και να αποτύχει, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρίες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για την κατάσταση στη χώρα μας.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 2 Ιουλίου. Όπως διαρρέουν στελέχη της αγοράς πετρελαίου, υπάρχει ορατός κίνδυνος, οι διαγωνισμοί να αποτύχουν εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Ειδικότερα, εταιρείες που εκδήλωσαν κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα, εμφανίζονται πλέον πιο «αποστασιοποιημένες» και απρόθυμες να επενδύσουν στη χώρα μας, τουλάχιστον για όσο διάστημα επικρατεί περιβάλλον αβεβαιότητας.

Την ίδια στιγμή καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο κομμάτι των σεισμικών ερευνών, παρά το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες του κλάδου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Ο διαγωνισμός για τα «σεισμικά», βρισκόταν προεκλογικά σε ώριμο στάδιο. Όπως μάλιστα είχε αποκαλύψει ο προηγούμενος υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης, που επέβλεψε εξ' αρχής την προσπάθεια αναβίωσης των ερευνών πετρελαίου στην Ελλάδα, η επιλογή των εταιρειών για τις σεισμικές έρευνες θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει. Ωστόσο η απερχόμενη κυβέρνηση δε θέλησε να λάβει μια τόσο σημαντική απόφαση παραμονές εκλογών.