Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 18:17

Θετική η γνωμοδότηση του Φορέα για το έργο «Διαχείριση υδάτων για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Αμβρακικού κόλπου»

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού γνωμοδότησε θετικά για τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων (ΠΠΠΑ), του έργου «Διαχείρισης υδάτων για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Αμβρακικού κόλπου» με φορέα του έργου την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σε σχετικό έγγραφο που εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακ/νίας (Δ/νση Περιβ/ντος & Χωρικού Σχεδ/σμού Ηπείρου), αναφέρεται:

 

«Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εκφράζει θετική γνώμη για τη σκοπιμότητα του έργου: «Διαχείρισης υδάτων για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος του Αμβρακικού κόλπου», η θέση του οποίου βρίσκεται εντός της Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.

Λόγω όμως του ότι, η υλοποίηση του ως άνω έργου εκτιμάται πως μπορεί να επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα τμήματα της Ζώνης Α’ του Εθνικού Πάρκου, καθώς επίσης και τις γειτνιάζουσες περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας (θαλάσσιος οικότοπος προτεραιότητας), θα πρέπει απαραιτήτως να ικανοποιηθούν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Κατά τη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα απαιτηθεί η επικαιροποίηση-συμπλήρωση πρωτογενών στοιχείων που θα αφορούν τα ωκεανογραφικά στοιχεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, επειδή: α) τα στοιχεία στα οποία κάνει αναφορά η ΠΠΠΑ περιλαμβάνονται στην «Οριστική Μελέτη Εκβάθυνσης του Λιμένος Πρέβεζας μετά των κατασκευαστικών σχεδίων και συμπληρωματικών έργων σήμανσης» που χρονολογούνται από το 1999 και είναι πεπαλαιωμένα, β) σε μεταγενέστερο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί δραματικές αλλαγές στο δίαυλο με κυριότερες: i) την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας, ii) την επέκταση των χώρων για τα σκάφη αναψυχής Cleopatra marine και Ιonion marine, iii) τις εργασίες για τον ίδιο τον λιμένα της Πρέβεζας.

Θα απαιτηθούν:

a. Η πλήρης και ακριβής αποτύπωση του δίαυλου Ακτίου-Πρέβεζας, με τη διενέργεια νέας βυθομέτρησης του διαύλου και της φύσης του πυθμένα με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (με βυθόμετρα πολλαπλής δέσμης ή side-scan sonar), προκειμένου: α) να ληφθούν όλες οι απαραίτητες

προφυλάξεις και μέτρα για την προστασία ιδιαίτερων ενδιαιτημάτων προτεραιότητας, αλλά και για την αποφυγή διασποράς και μεταφοράς ιζημάτων εκτός της ζώνης των έργων με ενδεχόμενες επιπτώσεις σε μονάδες υδατοκαλλιεργειών κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου και

β) να γίνει δυνατή η δημιουργία μιας λεπτομερούς κατάστασης αναφοράς, απολύτως απαραίτητης για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νέας δομής, που δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη δυναμική του συστήματος και τις διαδικασίες συντήρησής του. Η διαδικασία αυτή πρέπει να προβλέπει και την εκτίμηση της κατάστασης σε τακτά διαστήματα και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

b. Πριν την υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση και λειτουργία για ελάχιστη χρονική διάρκεια 12 μηνών (προκειμένου να υπάρχει ικανοποιητική αποτύπωση της εποχικής δυναμικής του συστήματος), τουλάχιστον 4 ρευματογράφων εκατέρωθεν των σημείων εκσκαφής. Τα στοιχεία αυτά, είναι τα μόνα που μπορούν να δώσουν αξιόπιστη πληροφορία για την επιτυχία του σκοπού του έργου που είναι η διευκόλυνση της κίνησης των υδάτων διαμέσου του διαύλου. Παράλληλα η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερη χρήσιμη για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του εργοταξίου με κύριο στόχο την αποφυγή μεταφοράς αιωρούμενων υλικών προς το εσωτερικό του κόλπου που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τη χωροθέτηση των μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην κοντινή του έργου περιοχή.

c. Τη διενέργεια δειγματοληψιών με αντικείμενο την εκτίμηση παραμέτρων που αποτυπώνουν την ποιότητα των υδάτων κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων αλλά και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης πρακτικής για ανάλογες παρεμβάσεις, με δεδομένο ότι παρόμοιες εργασίες μικρότερης κλίμακας πραγματοποιούνται για τη συντήρηση του διαύλου.

d. Τη χορήγηση όλων των ανωτέρων στοιχείων και πρωτογενών δεδομένων στο Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, με σκοπό την αξιοποίησή τους στα πλαίσια ανάπτυξης ενός 3D μοντέλου κυκλοφορίας των υδάτων του κόλπου.

2) Ως μέθοδο βυθοκόρησης κρίνουμε ότι η υδραυλική αποτελεί την πλέον κατάλληλη και περιβαλλοντικά «ασφαλή» τεχνική, αν και η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί από τη συνεκτικότητα ή τη σκληρότητα του πυθμένα.

3) Μείζονος σημασίας είναι η μεταφορά και ο τόπος εναπόθεσης των βυθοκορημάτων, καθώς θα καθορίσουν το βαθμό διασποράς – αιώρησης των στερεών σωματιδίων στον υδάτινο όγκο. Προτείνεται να επιλεχθεί η απόρριψη των βυθοκορημάτων σε κατάλληλα επιλεγμένη χερσαία έκταση για τον περιορισμό της επαναφοράς – αιώρησης στη στήλη του νερού ιζήματος, η σύσταση του οποίου λόγω των υποξικών / ανοξικών συνθηκών που επικρατούν μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα των υδάτων. Σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί αποδεκτή λύση για το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού η μεταφορά και απόρριψη των βυθοκορημμάτων εντός του Αμβρακικού κόλπου ή πλησίον του δίαυλου Ακτίου – Πρέβεζας. Τονίζεται ότι η απόθεση των βυθοκορημάτων δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τα ευαίσθητα και προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα (λιβάδια ποσειδωνίας, τραγάνα κ.α.) της περιοχής.

4) Κρίσιμο σημείο του έργου που θα πρέπει να προσδιορίσει επακριβώς η ΜΠΕ, είναι ο χρόνος τέλεσης των βυθοκορήσεων που δεν θα πρέπει στο μέτρο του δυνατού να συμπίπτει με:

a. Την εσόδευση των λιμνοθαλασσών

b. Τη μετανάστευση των ψαριών από το Ιόνιο στον Αμβρακικό και ιδιαίτερα των χελιών

c. Την κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων προς τον Αμβρακικό (μπασιά)

5) Κατά την εκπόνηση της ΜΠΕ θα πρέπει να θα εκτιμηθούν οι πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν οι μονάδες υδατοκαλλιεργειών κατά την εκτέλεση των εργασιών εκβάθυνσης και να προσδιοριστούν τρόποι περιορισμού τους.

6) Στα σενάρια εκσκαφών που θα πρέπει να εξεταστούν από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το βάθος εκσκαφής στα 20 μ. θα πρέπει να αντικατασταθεί από τα 17 μ. που αποτελεί και το μέγιστο βάθος (κατά την κατώτατη ρηχία) του διαύλου, όπως έχει περιοριστεί μετά την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας.

7) Στη Μ.Π.Ε. θα πρέπει να προσδιοριστεί επακριβώς η τακτική διαδικασία ρουτίνας– συντήρησης των εκβαθυμένων περιοχών με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε πότε, με ποια μέθοδο, με ποιο κόστος θα γίνεται και πως παρακολουθείται – ελέγχεται η απόδοση των εργασιών συντήρησης.

8) Προκειμένου το έργο να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, όπως συχνά αναφέρεται στην ΠΠΠΑ, θα πρέπει να προβλεφθούν εκείνες οι παρεμβάσεις και υποδομές (στο λιμάνι αλλά και την ευρύτερη περιοχή), που θα ανταποκριθούν ικανοποιητικά στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση του λιμένος. Για την εκπλήρωση αυτής της προϋπόθεσης θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συνολικού έργου να είναι ρεαλιστικά αποδεκτό και υλοποιήσιμο, σεβόμενο τον ιδιαίτερο και προστατευόμενο χαρακτήρα της περιοχής.

Τέλος θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη χρησιμοποίηση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για τον περιορισμό της επιβάρυνσης του οικοσυστήματος κατά τη φάση κατασκευής (π.χ. μείωση θορύβου, μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, διαχείριση των λυμάτων και απορριμμάτων του εργοταξίου) σύμφωνα και με την οδηγία 96/61/ΕΚ.

 

Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης

Υγροτόπων Αμβρακικού

ΚωνσταντίνοςΚουτσικόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών».