Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 19:13

Μικρή φάλαινα εκβράστηκε στις Εκβολές του Καλαμά

Μια μικρή φάλαινα εκβράστηκε στις παλιές Εκβολές του Καλαμά. Μετά απο αυτοψία του Φορέα Διαχείρισης και επικοινωνία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πελάγος για την επιστημονική ταυτοποίηση, κατέληξανστο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ζιφιό (Ziphius cavirostris).

DSCN0326

Τα είδη κητωδών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες είναι 12 και 22 στη Μεσόγειο. Κάποια ζουν μόνιμα στην Ελλάδα (8) ή στη Μεσόγειο (11), ενώ κάποα άλλα έρχονται περιστασιακά απο τον Ατλαντικό ωκεανό.

Στις ελληνικές θάλασσες ζει μόνιμα ένα είδος φάλαινας, η πτεροφάλαινα και επτά είδη οδοντοκητών: φυσητήρας, ζιφιός, σταχτοδέλφινο, ρινοδέλφινο, κοινό δελφίνι, ζωνοδέλφινο, φώκαινα.

Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους με μόνιμους πληθυσμούς στις ελληνικές θάλασσες.Είναι μεσαίου μεγέθους με μήκος που φθάνει τα 6 μέτρα (συνήθως 4.5-5.5μ) και μοιάζει με μεγάλο δελφίνι. Δεν κάνει ποτέ άλματα άρα ειναι δύσκολο να παρατηρηθεί και αποφεύγει την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τρέφεται με βαθύβια καλαμάρια που μπορεί να φτάσουν σε βάθη των 2000 μέτρων.

DSCN0312

Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν ως αποτέλεσμα ακουστικών στρατιωτικών δοκιμών με τη χρήση ισχυρών σόναρ. Ο τελευταίος μαζικός εκβρασμός ήταν το 2011 στη διάρκεια ασκήσεων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.Ο πληθυσμός των ζιφιών στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται στα όρια εξαφάνισής του.

Η ανεύρεση του εκβρασμένου ζιφιού είναι σημαντική για τη μελέτη των μετακινήσεων των κητωδών καθώς και για τη μελέτη του πληθυσμού τους.

Η προστασία των δελφινιών, των φαλαινών αλλά και όλων των κητωδών είναι επιτακτική και συμβάλλει στη διαφύλαξη του θαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

πηγή: Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά