Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 16:21

Υπάρχει και αυτή η Ήπειρος…

O Δρ Γεώργιος Τσαπαρλής, ομότιμος καθηγητής διδακτικής φυσικών επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ήταν ο νικητής για το 2016 του Βραβείου Διδακτικής (Education Award) της (Βρετανικής) Βασιλικής Εταιρείας της Χημείας (Royal Society of Chemistry, RSC), ένα βραβείο που «αναγνωρίζει μία μείζονα υψηλού επιπέδου συμβολή στην εκπαίδευση στις χημικές επιστήμες, επί μια αδιάπτωτη χρονική περίοδο». Ειδικότερα, ο Δρ Τσαπαρλής βραβεύθηκε από ειδική επιτροπή κριτών της RSC "για την εκτεταμένη και επί πολλά έτη συμβολή του στην έρευνα της διδακτικής της χημείας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ήταν ο ιδρυτής και επιμελητής έκδοσης (editor) του περιοδικού Chemistry Education Research and Practice, που τώρα κατατάσσεται ως το κορυφαίο περιοδικό διδακτικής της χημείας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

O Δρ Γεώργιος Τσαπαρλής υπηρέτησε ως καθηγητής της διδακτικής των φυσικών επιστημών και ως μέλος και διευθυντής του Τομέα Φυσικοχημείας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 αφυπηρέτησε αυτοδικαίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχοντας συμπληρώσει 38 έτη πραγματικής υπηρεσίας. Την 8 Δεκεμβρίου 2015, η Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενέκρινε την απονομή στον Γ. Τσαπαρλή του τίτλου του Ομότιμου Καθηγητή. Είναι πτυχιούχος χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διπλωμάτων M.Sc. και Ph.D. στη χημική φυσική/θεωρητική χημεία του University of East Anglia, Norwich, Αγγλία, με επιβλέποντα τον καθηγητή S. F. A. Kettle. Τόσο κατά τις προπτυχιακές όσο και κατά τις μεταπτυχιακές του σπουδές έλαβε υποτροφίες του ΙΚΥ.

Ο Δρ Τσαπαρλής υπηρέτησε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως βοηθός τα έτη 1974 και 1978- 1982 και το 1982 διορίστηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικοχημείας. Εν συνεχεία προήχθη σε επίκουρο καθηγητή (1985), σε αναπληρωτή καθηγητή (1998) και σε καθηγητή (2009). Το 1990 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Διδακτικής Φυσικών Επιστημών (Centre of Science Education) του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, υπό τον καθηγητή A. H. Johnstone. Για σύντομο διάστημα (1997) υπηρέτησε ως Σύμβουλος Χημικός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ευρεία γκάμα μαθημάτων φυσικοχημείας και συνέβαλε σε πολλά μαθήματα διδακτικής φυσικών επιστημών και χημείας. Κατηύθυνε τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του προς τη βελτίωση της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες και στη χημεία μέσω έρευνας και πράξης και μελέτησε έννοιες δομής της ύλης (με έμφαση στην κβαντική χημεία), την επίδραση γνωσιακών παραγόντων στη λύση προβλημάτων, ανώτερης τάξεως γνωσιακές ικανότητες (HOCS), την εφαρμογή μη γραμμικής μεθοδολογίας στην εκπαίδευση και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά θέματα, συμπεριλαβανομένων των προγραμμάτων σπουδών. Μέχρι τώρα (Μάιος 2016), ο Δρ Τσαπαρλής έχει δημοσιεύσει ως συγγραφέας ή συσσυγγραφέας: 58 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κριτών / 1 άρθρο σε διεθνή εγκυκλοπαίδεια χημείας / 1 άρθρο σε διεθνή εγκυκλοπαίδεια διδακτικής φυσικών επιστημών / 11 κεφάλαια σε διεθνείς συλλογικές εκδόσεις / 12 βιβλία και πανεπιστημιακές παραδόσεις χημείας και φυσικοχημείας στα ελληνικά για σχολεία και πανεπιστήμια / 4 άρθρα-κεφάλαια σε ελληνικά βιβλία για τη διδακτική και την εκπαίδευση / 31 άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά. Ένας συλλογικός τόμος, που συνεπιμελήθηκε με την Hannah Sevian, κυκλοφορήθηκε (Ιούλιος 2013) από τον εκδοτικό οίκο Springer.

Ο Δρ Τσαπαρλής ίδρυσε και διετέλεσε επιμελητής έκδοσης (Editor) (2000-2004) του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού Chemistry Education Research and Practice (CERP) 3 [http://www.uoi.gr/cerp] και από το 2005 μέχρι το 2011 συνεπιμελητής έκδοσης (joint editor) του ίδιου περιοδικού. Από το 2005, το περιοδικό εκδίδεται από τη (Βρετανική) Βασιλική Εταιρεία της Χημείας (Royal Society of Chemistry) [http://www.rsc.org/cerp] και από το 2007 έχει ενταχθεί στον Δείκτη Αναφορών (Citation Index). O πιο πρόσφατος (2014) Συντελεστής Απήχησης (Impact Factor) του CERP είναι 2,091, ο υψηλότερος για περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διδακτική της χημείας. Είναι παντρεμένος με τη Γιούλα Δαβώνη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Ιάσονα και τη Βάσια. Κατοικούν στα Ιωάννινα.