Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016 23:41

Εθνικιστική «προβοκάτσια» με τη «βούλα» του ΥΠΕΞ της Αλβανίας; - Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συλλήψεις στην Ήπειρο (pics)

greater albania_map1

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του atpreveza.gr σε συνεργασία με το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΙΤV, το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθησαν στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς από αστυνομικούς του τοπικού Α.Τ., έπειτα από έλεγχο των τελωνειακών υπαλλήλων δύο αλλοδαποί αλβανικής καταγωγής, που εργάζονται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ως οδηγοί.

Οι δύο άνδρες μετέφεραν σχολικά βιβλία και χάρτες που εμφάνιζαν εικόνες της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας» που στα διοικητικά της όρια περιλαμβάνει και την Ήπειρο, μέχρι και την Πρέβεζα.

Ο λόγος για τους Altin Tafa kai Agim Asllani, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Γ.Α.Δ. Ηπείρου στα Ιωάννινα, όπου κρατήθηκαν, ενώ οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με το άρθρο 141 του ποινικού κώδικα το οποίο ορίζει:

«Όποιος  με  πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το  ελληνικό  κράτος  ή  σύμμαχό  του  ή  κατοίκους  τους  σε  κίνδυνο αντιποίνων  ή  εκθέσει  σε  κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους  ή  συμμάχου  του  με  ξένο  κράτος,  τιμωρείται  με φυλάκιση  τριών  μηνών  μέχρι  τριών  ετών.  Αν  τα  αντίποινα επήλθαν πραγματικά  εξαιτίας  των  ενεργειών  του,  τιμωρείται   με   φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 18 Νοεμβρίου, ενώ κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πραγματοποιεί έρευνα.

Οι δύο υπάλληλοι του ΥΠΕΞ της Αλβανίας, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, κατευθύνονταν στην Αθήνα, για να μοιράσουν το προπαγανδιστικό υλικό (όπως χαρακτηρίστηκε) σε Αλβανούς μαθητές ελληνικών σχολείων. Τα δέματα πάντως δεν έφεραν σφραγίδα του ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας.

Εξετάζεται πάντως και το σενάριο, τα βιβλία να είχαν προορισμό τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου (Ιωάννινα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Άρτα).

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι τα αλβανικά ΜΜΕ έχουν δώσει πολύ μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα και δημοσιεύουν και φωτογραφίες των δύο υπαλλήλων, την ώρα που θεωρητικά θα επέλεγαν να υποβαθμίσουν το γεγονός.

Dy-shoferet

Πρόκειται άραγε για εθνικιστική «προβοκάτσια» με τη «βούλα» του αλβανικού ΥΠΕΞ ή απλώς για «λάθος χειρισμό» δύο υπαλλήλων; Πρόκειται για κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων με την Αθήνα που φαίνεται πως επιδιώκει η κυβέρνηση Ράμα τον τελευταίο καιρό ή πρόκειται απλώς για ένα «λάθος»;

Η έρευνα των αρχών έχει πλέον το λόγο…

Τα αλβανικά ΜΜΕ πάντως ισχυρίζονται πως έγινε παρέμβαση τόσο του ΥΠΕΞ της Αλβανίας, όσο και της Πρεσβείας της χώρας στην Αθήνα, για να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες.