Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012 20:44

Έφτασαν τους 15 οι «μνηστήρες» για την αγορά της «Δωδώνης»

Στη δεύτερη φάση του μπαίνει ο διεθνής διαγωνισμός της ΑΤΕ για την πώληση του μετοχικού πακέτου της στην «Δωδώνη», όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της, μαζί με τον αριθμό των εταιρειών που κατέθεσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μέχρι τις 9 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα των Ιωαννίνων "Νέοι αγώνες" η... είδηση είναι ότι τελικά οι προτάσεις ανέρχονται σε 15, μαζί με αυτή των Ενώσεων-μετόχων, στην οποία κάνει ειδική αναφορά η ΑΤΕ στην ανακοίνωση της, αποφεύγοντας να δημοσιοποιήσει και τα ονόματα των 8 ξένων και 6 Ελληνικών εταιρειών που ενδιαφέρθηκαν.

Παραθέτουμε αναλυτικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Χρήστου Καζάκου:

"Το γεγονός ότι η πρόταση των Ενώσεων, όπως ήδη γράψαμε, έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 11 αργά το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, δείχνει ότι οι υπόλοιπες 4 κατατέθηκαν στην συνέχει και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, αλλά το σημαντικό δεν είναι αυτό, αλλά ο αριθμός των «μνηστήρων» για να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο στην «Δωδώνη».

Αν και δεν συνιστά συμμετοχή όλων αυτών στην φάση των δεσμευτικών προσφορών, αφού θα γίνει προεπιλογή όσων θα συνεχίσουν, δείχνει πάντως ότι πολλοί... ορέγονται την γαλακτοβιομηχανία και για τη φέτα της και συνολικά το όνομα της, ιδίως οι ξένες εταιρείες του κλάδου, αφού συμμετοχές είναι και οι περισσότερες.

Η λιτή ανακοίνωση της ΑΤΕ

«Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. υπέβαλαν εμπρόθεσμα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον δεκαπέντε (15) συνολικά υποψήφιοι, εκ των οποίων οκτώ (8) διεθνείς εταιρείες και επτά (7) ελληνικές, συμπεριλαμβανομένης της κοινοπραξίας των ΕΑΣ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και Άρτας – Φιλιππιάδας.

Η σχετική διαδικασία συνεχίζεται όπως προβλέπεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος». Μεταξύ των ξένων εταιρειών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι η Γαλλική Lactalis, η Σκανδιναβική Arla και η FrieslandCampina και από την Ελλάδα η «Όλυμπος» του ομίλου ΤΥΡ.ΑΣ, η γνωστή μας «Ήπειρος» της optima, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, για τις υπόλοιπες προτάσεις... αναμονή.

Τι προβλέπει η Β΄ φάση

Σύμφωνα με την πρόσκληση η Β' φάση του διαγωνισμού προβλέπει ότι μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας εμπιστευτικότητας, οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα ενημερωθούν για τη Διαδικασία μέσω σχετικής δημοσιοποίησης καθώς και επιστολής που θα περιγράφει τη Β' Φάση του Διαγωνισμού, τα απαραίτητα περιεχόμενα της δεσμευτικής προσφοράς, τα κριτήρια αξιολόγησης που θα λάβει υπόψη η ATE, διευκρινίσεις και πληροφορίες για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών και το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Οι προεπιλεγέντες Υποψήφιοι:

-Θα παραλάβουν, μέσω των Συμβούλων Ενημερωτικό Υπόμνημα με περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την Εταιρία,

-Θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις και να συναντηθούν με τη Διοίκηση της Εταιρίας,

- Θα παραλάβουν εκθέσεις περιορισμένου Ειδικού Οικονομικού Ελέγχου (Financial Vendors' Due Diligence),

-Θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν Ειδικό Έλεγχο (Due Diligence) μέσω διαδικασίας Ηλεκτρονικής Αίθουσας Πληροφοριών, και

-Θα παραλάβουν σχέδιο Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης Μετοχών για τα σχόλιά τους.

Στη συνέχεια, θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά σύμφωνα με τη Διαδικασία Β' φάσης. Μετά την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, η ΑΤΕ θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προσφορές προκειμένου να επιλέξει τον προτιμητέο υποψήφιο. Η ΑΤΕ διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τον Προτιμητέο Υποψήφιο για την οριστικοποίηση των τελικών όρων της Συναλλαγής.

Όλα ανοιχτά για την κατάληξη του διαγωνισμού

Στην πρόσκληση υπάρχει μια σημαντική επισήμανση που επιτρέπει να ελπίζουν όσοι αγωνίζονται να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Κι αυτό, επειδή η ΑΤΕ έχει αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό της επικαλούμενη το μνημόνιο και τις επιταγές της Κομισιόν για την εξυγίανση της.

Η ΑΤΕ «διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει ή να τροποποιήσει τη Διαδικασία, όπως αυτή περιγράφεται στην Πρόσκληση, όπως και το χρονοδιάγραμμά της, να αποκλείσει ενδιαφερόμενους επενδυτές από τη Διαδικασία, να αναβάλει ή να διακόψει ή/και να κηρύξει άγονη τη Διαδικασία, κατά την αποκλειστική του ευχέρεια χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση».

Πάντως, από μόνη της η διοίκηση της ΑΤΕ δεν φαίνεται να ...κάνει πίσω και αν δεν γίνει κάτι σε κυβερνητικό επίπεδο ή των πολιτικών κομμάτων δεν αναμένεται ακύρωση του διαγωνισμού, ίσως να τραβήξει σε μάκρος, αλλά υπάρχει και το όριο του τέλους Ιουνίου για να έχει βρει αγοραστή η ΑΤΕ. Στα υπομνήματα και έγγραφα που στάλθηκαν τελευταία στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, απάντηση δεν υπήρξε..."