Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 12:01

ΠΑΜΕ ΠΓΝ Ιωαννίνων: “Η “ηθικοποίηση” του ΕΣΥ από την 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας – Οι επιλεκτικές μεταθέσεις γιατρών (κοινώς ρουσφέτια)”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ:

“Την ώρα που βαθαίνει η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, νοσοκομεία όπως το ΠΓΝΙ μπαίνουν πιλοτικά σε νέο, ιδιωτικοοικονομικής φύσεως τρόπο χρηματοδότησης μέσω της Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε., η υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό αυξάνει την εντατικοποίηση και η Διοίκηση του ΠΓΝΙ κάνει σχέδια για νέες λειτουργίες στο 4ο κτίριο, «κάτι σάπιο φαίνεται εκ νέου να υπάρχει στο βασίλειο της Δανημαρκίας».

Είναι κατηγορηματικά βέβαιο ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στον τόπο διαμονής τους, στον τόπο που βρίσκεται το σπίτι τους ή ζει η οι οικογένειά τους. Όμως είναι άλλο να αναγνωρίζεις το δικαίωμα αυτό για όλους τους εργαζόμενους και να το διεκδικείς με όρους ισοτιμίας για όλους και άλλο να αναγνωρίζεται το δικαίωμα αυτό επιλεκτικά σε συγκεκριμένους, παραβιάζοντας κάθε ισοτιμία και θεσμοθετημένη διαδικασία. Εμείς δεν μπορούμε να ανεχτούμε μεθοδεύσεις που αποτελούνε συνδιαλλαγή και επιλεκτική εξυπηρέτηση, ιδίως όταν αυτό αφορά πρόσωπο στενής σχέσης* με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ο οποίος είναι και ο ίδιος ιατρός του ΠΓΝΙ.

Αναφερόμαστε στην πρόσφατη μετάθεση γιατρού του κλάδου ΕΣΥ ( Διευθυντή Αναισθησιολόγου στο ΠΓΝΙ) προς το ΓΝ Μεσσηνίας (Καλαμάτα). Η μετάθεσή του φέρει την υπογραφή του Υπουργού Υγείας με την με αριθ. Πρωτ Γ4Α/49779/17-08-2018 απόφαση και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια με ΑΔΑ 6ΒΦΩ465ΦΥΟ-Τ7Ν.

Η προσεκτική ανάγνωση του κειμένου της απόφασης απόφαση δείχνει ότι:

  • Η 6η ΥΠΕ συμφωνεί με τη μετάθεση με έγγραφο που υπογράφεται μια μέρα νωρίτερα (27-06-2018) από την μέρα κατάθεσης του αιτήματος της μετάθεσης από τον ενδιαφερόμενο (28-08-2018).

  • Η μονάδα μετάθεσης ενημερώνει για την ύπαρξη της κενής οργανικής θέσης στην ειδικότητα της Αναισθησιολογίας στις 11-07-2018, δηλαδή 2 εβδομάδες αργότερα από την έγκριση μετάθεσης από την 6η ΥΠΕ.

Νομίζουμε ότι η μεθόδευση φαίνεται από την …αλληλουχία των ημερομηνιών, που είναι αντίστροφη της κανονικής Εκείνο, όμως, που επίσης μας κάνει αλγεινή εντύπωση είναι η συμμετοχή της Διοίκησης του ΠΓΝΙ στην επιλεκτική εξυπηρέτηση καθώς δεν τηρήθηκε καμιά εσωτερική διοικητική διαδικασία σε επίπεδο οργάνων του ΠΓΝΙ. Είναι γνωστό για τις μετακινήσεις ή αποσπάσεις γιατρών του ΕΣΥ στα νοσοκομεία παίρνουν θέση και γνωμοδοτούν ο Διευθυντής του Τμήματος και το Επιστημονικό Συμβούλιο και ύστερα αποφασίζει ΔΣ του Νοσοκομείου για το ζήτημα.

Το γεγονός αυτό αθροίζεται σε πολλά άλλα, που αποδεικνύουν ότι η προπαγάνδα τόσο του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, για τη διαφάνεια και την επιδρομή ηθικοποίησης στο ΕΣΥ επί ημερών τους, αποδεικνύεται τόσο κάλπικη όσο και των προκατόχων τους.

Την ίδια ώρα που υπογράφεται η παραπάνω μετάθεση, συνάδελφοι γιατροί από άγονες περιοχές αναγκάζονται να παραμένουν στη θέση τους με εντολή της 6ης ΥΠΕ, παρότι οι μεταθέσεις τους έχουν υπογραφεί εδώ και καιρό, και στο ΠΓΝΙ, αλλά επίσης συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων μένουν μακριά από τις οικογένειες τους καθώς για «λόγους υπηρεσιακών αναγκών» απορρίπτονται οι αιτήσεις του για μετακίνηση.

Αναρωτιώμαστε τέλος πως είναι δυνατό το ΠΓΝΙ να παραμένει με έναν επεμβατικό Ακτινολόγο, από το 2016, εποχή έγκρισης της απόσπασης του επεμβατικού Ακτινολόγου και μετέπειτα Διοικητή της 6ης ΥΠΕ από το ΠΓΝΙ στο Γ.Ν. Πρέβεζας (στην περίπτωσή του τουλάχιστον… τηρώντας τις διοικητικές διαδικασίες έγκρισης από τα όργανα του ΠΓΝΙ), χωρίς ωστόσο να αντικατασταθεί ποτέ, δημιουργώντας έτσι μέχρι σήμερα προβλήματα στο ΠΓΝΙ και στον μοναδικό εναπομείναντα Επεμβατικό Ακτινολόγο.

 

*Ο εν λόγω γιατρός είναι κουμπάρος του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ”.