Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 14:13

Στον πλειστηριασμό των κτιρίων της Spider θα λάβει μέρος η Περιφέρεια Ηπείρου – Οργή Ριζόπουλου και ατάκες για κλίκα ξεπεσμένων, συγγενείς και φίλους...

Την έγκριση συμμετοχής της Περιφέρειας Ηπείρου στον εκκρεμή πλειστηριασμό ακινήτων της Α.Ε. SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε., αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του τη Δευτέρα.

Τις εγκαταστάσεις στα Καρδαμίτσια η Περιφέρεια σκοπεύει να τις μετατρέψει σε εκθετήρια τοπικών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου και σε εκθεσιακό χώρο, ενώ -όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση- το 50% των χρημάτων θα κατευθυνθεί σε πρώην εργαζόμενους της μονάδας και το άλλο 50% σε οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να φτάσει η περιφερειακή αρχή να έχει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τη διευρυμένη πλειοψηφία, χρειάστηκε η ψήφος του Μάκη Χατζηεφραιμίδη, συμβούλου της “Συμμαχίας Ηπειρωτών”.

Αρνητική ήταν η ψήφος των Μπάμπη Πάνη, Γιώργου Ζιάκα και των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ λευκό ψήφισε ο Δημήτρης Χαμπίμπης.

 

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει:

"Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη χθεσινή του, έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου του Σώματος, να συνηγορήσει και να συμφωνήσει, ώστε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με πόρους του, να μετάσχει στον πλειστηριασμό ακινήτων στα οποία στεγάζονταν κατά το παρελθόν εγκαταστάσεις της μεταλλοβιομηχανίας SPIDER N. Πέτσιος και Υιοί Α.Ε.
Σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί στην Περιφέρεια από τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση, οι οποίοι είναι και οι επισπεύδοντες του πλειστηριασμού.
Τα ακίνητα περιλαμβάνουν: Α) Αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 21.864,43 τ.μ. Β) αγροτεμάχιο συνολικής έκτασης 6.055 τ.μ. τα οποία αποτελούν ενιαίο γήπεδο με βιομηχανικό κτίριο επιφάνειας 8.066 τ.μ. και κτίριο γραφείων 866 τ.μ.. Το τίμημα για το σύνολο του γηπέδου, μετά από τέσσερις άγονους πλειστηριασμούς, έχει μειωθεί σε 1.030.000 ευρώ, με πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η σύμφωνη γνώμη, αναφέρεται σε μία και μοναδική προσφορά 1.031.000 ευρώ και στην περίπτωση που υπάρξει ακριβότερη προσφορά από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, δεν θα συνεχιστεί εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου η συμμετοχή του στη διαγωνιστική διαδικασία.
Όπως αποσαφηνίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης:
Α) Το ακίνητο έχει κατασχεθεί και δεν έχουν επ΄ αυτού κανένα δικαίωμα οι μέτοχοι της εταιρείας.
Β) Η συμμετοχή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για την απόκτηση στα πλαίσια του ως άνω πλειστηριασμού εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ήτοι το συγκεκριμένο ακίνητο, συνάδει με τις προδιαγραφές της μελέτης που εκπονήθηκε για τη δημιουργία μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου στα Ιωάννινα, που είναι πάγιο αίτημα των επιχειρηματικών και τοπικών φορέων. Με τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό και τυχόν απόκτηση του οικοπέδου, το Περιφερειακό Ταμείο εκπληρώνει και το ρόλο του, που είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου μας. Σημειώνεται ότι στη Μελέτη Σκοπιμότητας, που ανατέθηκε με απόφαση του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου -στο οποίο εκπροσωπούνται τα επιμελητήρια κ.α.-, προβλέπεται όπως η λειτουργία του Εκθεσιακού Κέντρου γίνει σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο και επιχειρηματικούς φορείς.
Γ) Το τίμημα του πλειστηριασμού θα κατανεμηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στους εργαζόμενους, στο ΙΚΑ και ενδεχομένως στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα επ΄ αυτού οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι της Βιομηχανίας. Τα περί αντιθέτου διαδιδόμενα προέρχονται από άτομα που είτε αγνοούν τη νομοθεσία ή σκοπίμως επιχειρούν να παραπληροφορήσουν τους πολίτες της Ηπείρου.
Δ) Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπρόσωποι των εργαζομένων, γνωστοποίησαν στο Σώμα, ότι μόνο οι απαιτήσεις των ίδιων για δεδουλευμένα ανέρχονται σε πενταπλάσιο ποσό από την τιμή της προσφοράς του εκπλειστηριαζόμενου ενιαίου ακινήτου.
Ε) Από τον Περιφερειάρχη δηλώθηκε κατηγορηματικά προς τους εργαζόμενους, ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να εμπλακεί στον ίδιο πλειστηριασμό που αφορά το οικόπεδο και τις εγκαταστάσεις της Spider στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, ούτε και υπάρχει δυνατότητα η Περιφέρεια να αναλάβει την επαναλειτουργία της επιχείρησης".

 

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Σπύρου Ριζόπουλου, ο οποίος ενώ πριν τη συνεδρίαση έκανε λόγο για κλίκες των ξεπεσμένων και για Περιφέρεια συγγενών και φίλων, έπειτα από την ψηφοφορία προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

“Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι πέραν των οικογενειακών δεσμών του Περιφερειάρχη υπάρχουν και διαχρονικές δεσμεύσεις -που διαπερνούν οριζόντια όλο το τοπικό πολιτικό σύστημα- απέναντι στον κ. Πέτσιο. Και προφανώς κάποιες από αυτές έπρεπε να «αποπληρωθούν» αυτή τη στιγμή.

Επί της ουσίας:

Αρχικά παρακαλώ να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα η οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία η Περιφέρεια κατέληξε στην πρόταση αγοράς του συγκεκριμένου κτιρίου στα Καρδαμίτσια.

Στο περιφερειακό συμβούλιο υποστηρίχθηκε ότι δεν θα καταλήξει ούτε ευρώ στους ιδιοκτήτες της μονάδας. Φυσικά δεν είπε κανείς ότι τα χρήματα κάνουν τη δουλειά τους και με άλλο τρόπο. Αν χρησιμοποιηθούν, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών και με αυτό τον τρόπο εξασφαλιστούν οι πολυπόθητες -για τους ιδιοκτήτες- φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που σήμερα είναι δεσμευμένες.

Συνεπώς, η Περιφέρεια φρόντισε να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ο κ. Πέτσιος.

Σε ότι αφορά στα χρήματα που θα καταλήξουν στα χέρια των εργαζομένων, δηλαδή σχεδόν 500.000 ευρώ από το σύνολο του τιμήματος: Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι είναι περίπου 120 και στους περισσότερους από αυτούς οφείλονται μισθοί τριών ή και τεσσάρων ετών με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Άρα, με περίπου 3 έως 4.000 ευρώ που θα λάβει ο καθένας - ψίχουλα σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων- είναι προφανές ότι επιχειρείται με πλάγιο τρόπο η επικοινωνιακή «εξόφληση» της υποχρέωσης που έχει η εταιρεία να αποκαταστήσει την οικονομική βλάβη των εργαζομένων με βάση τη γνωστή, πάγια τακτική «κάτι είναι κι αυτό που πήραν».

Με τον τρόπο αυτό σβήνεται η ηθική υποχρέωση της εταιρείας, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, απέναντι στους εργαζόμενους που έμειναν στο δρόμο. Δηλαδή πρόκειται για εμπαιγμό όχι μόνο των εργαζόμενων αλλά και του λαού της Ηπείρου από την περιφέρεια και τον κ. Πέτσιο με στόχο να σταματήσει η πίεση για αποπληρωμή του συνόλου των υποχρεώσεων από την επιχείρηση.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου εκφράζουν την ελπίδα ότι η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα εκπέσει περαιτέρω σε άλλα όργανα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ως πολίτης και ως επικεφαλής παράταξης που διεκδικεί την Περιφέρεια επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο τυπικά θα μετάσχει στον πλειστηριασμό”.