Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 09:37

“Έκρηξη πλούτου” στην Ήπειρο και μετατροπή της σε “Παράδεισο” ή στοιχεία του αέρα...

Έχουμε αναφερθεί πριν από λίγες εβδομάδες στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Ηπείρου, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τον “οδικό χάρτη”, με τον οποίο θα πορευτεί η Ήπειρος τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει στο ΦΕΚ που έχει δημοσιευτεί, ένας πίνακας με στοιχεία, που παρουσιάζει μία εκτίμηση για την πιθανή μελλοντική ικανότητα ανάπτυξης της Ηπείρου. Στον πίνακα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πως με βάση κάποιες παραμέτρους υπολογίζεται ότι στην Ήπειρο θα καταγραφεί “έκρηξη” πλούτου και διπλασιασμός του ΑΕΠ, μέχρι και το 2041.

pinakas1

pinakas2

Ας δούμε όμως τις παραμέτρους που θέτει:

  • Πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο χερσαίο χώρο της Ηπείρου αλλά και στη θαλάσσια περιοχή του Β. Ιονίου.

  • Ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και αναπτυξιακές διασυνοριακές περιοχές υποδοχής παραγωγικών (εμπορευματικών, μεταποιητικών, πολιτιστικών κλπ) δραστηριοτήτων.

  • Ενοποίηση του παράκτιου «τουριστικού χώρου» των Δυτικών Βαλκανίων από τη Βενετία ως την νότια Πελοπόννησο που φέρνει αύξηση των εσόδων μέσω του Τουρισμού.

  • Εξέλιξη και χρηματοδότηση δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζουν στην περιοχή μας.

  • Πολιτιστικός και φυσικός πλούτος και αξιοποίησή του.

  • Μετατροπή των Ιωαννίνων σε υπερτοπικό βαλκανικό κέντρο με ευρύ χώρο επιρροής, έπειτα και από τα πλεονεκτήματα συνδέσεων με τους νέους οδικούς άξονες.

 

Προκύπτουν επομένως τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Έχουν κάποια βάση τα στοιχεία αυτά με δεδομένο ότι η Eurostat κατατάσσει την Ήπειρο στις περιοχές που έχουν μεγάλο δρόμο μπροστά τους για να πετύχουν την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή αποτελούν απλώς μία μελλοντική εκτίμηση που αγγίζει το ιδεατό;

  2. Είναι τόσο δεδομένο ότι η Αλβανία θα μπει στην ΕΕ;

  3. Ποια στοιχεία υπάρχουν που κάνουν ενθαρρυντική την ενασχόληση των νέων ανθρώπων με τον πρωτογενή τομέα;

  4. Ο πλούτος που θα παραχθεί θα “μοιραστεί” και στους πολλούς ή θα φτάσει στα χέρια λίγων;

 

Και πολλές φορές οι απαντήσεις αγγίζουν τη “σφαίρα” του αυτονόητου...