Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2019 10:44

Αλόγιστη χρήση φαρμάκων στα ζώα, κατά την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής, διαπίστωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου

Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνονται τα εξής:

«Εδώ και λίγο καιρό διαπιστώθηκε, σε πολλές εκτροφές της περιοχή μας αλόγιστη χρήση φαρμάκων στα ζώα κατά την περίοδο της γαλακτοπαραγωγής. Το παραπάνω γεγονός οφείλεται στη λανθασμένη τακτική κάποιων κτηνοτρόφων να μη συμβουλεύονται κτηνίατρο, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ασθένειες που μειώνουν την παραγωγικότητα των ζώων τους. Ως συνέπεια των παραπάνω είναι η καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος, η οικονομική ζημία των παραγωγών από τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται και η υποβάθμιση της ποιότητας του γάλακτος.

Για τους λόγους αυτούς ενημερώνονται και καλούνται οι κτηνοτρόφοι όπως:

  • Την περίοδο γαλακτοπαραγωγής να αποφεύγουν την άσκοπη χρήση φαρμάκων.
  • Να ακολουθούν τις συστάσεις του κτηνίατρου ως προς τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου και το χρόνο αναμονής για το γάλα και το κρέας. Να μαρκάρουν τα ζώα στα οποία και χορηγήθηκαν φάρμακα, να εξαιρούνται από το άρμεγμα και να μην αναμειγνύεται γάλα από ζώα που έχουν πάρει αντιβιοτικά με γάλα προερχόμενο από υγιή ζώα.
  • Να γίνεται με προσοχή η χρήση σκευασμάτων τύπου σπρέι, γιατί οι μαστοί των ζώων μπορεί να έρθουν σε επαφή με την επιφάνεια ψεκασμού κατά την αλλαγή στάσης του σώματος του ζώου.
  • Να μη χορηγούνται φάρμακα χωρίς ένδειξη για το είδος που εκτρέφεται.(πχ αντιβιοτικά βοοειδών σε αιγοπρόβατα)
  • Να τηρείται το Μητρώο Φαρμακευτικής Αγωγής και τις συνταγές για τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται.

Σημαντική για τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων είναι και η εφαρμογή ορθής γεωργικής πρακτικής:

  • Τήρηση των κανόνων καλής υγείας των ζώων (εμβολιασμοί, αυτεμβόλια, εφαρμογή προγραμμάτων επιτήρησης και ελέγχου ασθενειών, κλπ.)
  • Τήρηση κανόνων καλής διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή (εγκαταστάσεις, πυκνότητα των ζώων, συνθήκες περιβάλλοντος κλπ.)
  • Τήρηση κανόνων υγιεινής στην εκτροφή (απομάκρυνση στρωμνής, απολυμάνσεις, διαχείριση αποβλήτων κλπ.)