Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 16:36

Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική ΣΔΙΤ το μεγάλο έργο οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου

Ένα εμβληματικό έργο, αυτό του Αστικού οδοφωτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, εγκρίθηκε πρόσφατα ως έργο ΣΔΙΤ, από την αρμόδια Δι-υπουργική Επιτροπή της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες και διαπραγματεύσεις, η Περιφέρεια Ηπείρου υπό την ευθύνη της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνας Καλογιάννη-που είχε και τον γενικό συντονισμό- επιτυγχάνει για πρώτη φορά για τα Ελληνικά δρώμενα την υλοποίηση έργου εξοικονόμησης ενέργειας με την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, μέσω της διαδικασίας Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση 8.500 φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας τύπου LED, σε όλο το μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, την συντήρηση – αντικατάσταση ιστών φωτισμού, καθώς και την αντικατάσταση ήλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του οδοφωτισμού στο δίκτυο. Ο προϋπολογισμός κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 5,3 εκατ. €

Το έργο θα βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την οδική ασφάλεια αυτοκινητιστών και πεζών που χρησιμοποιούν το σύνολο του Εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας, ενώ αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 67% σε σχέση με την υφιστάμενη κατανάλωση.

Η μοναδικότητα του έργου έγκειται αφενός στην υλοποίησή του μέσω του μηχανισμού ΣΔΙΤ, ως το πρώτο έργο που υλοποιείται με την μορφή αυτή και αφετέρου στο γεγονός ότι η Τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση του έργου προέρχεται από δωρεάν επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Με τον τρόπο αυτό το έργο φέρει την σφραγίδα και εγγύηση τόσο της Ελληνικής Κεντρικής Κυβέρνησης, όσο και του θεσμικού Χρηματο-πιστωτικού Οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε σχόλιο της η κα Καλογιάννη επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα μιας επίπονης αλλά συστηματικής δουλειάς επιβραβεύονται, με την θεσμική και οικονομική θωράκιση ενός καινοτόμου έργου μέσω του μηχανισμού ΣΔΙΤ, αλλά και της αρωγής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να εκτελεστεί ένα άρτιο έργο αστικού οδοφωτισμού που πρωτίστως θα παρέχει ασφάλεια και οδηγική άνεση στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Ηπείρου.

Από το γραφείο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου