Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 18:23

Βάζουν τάξη στα προνοιακά επιδόματα στα Ιωάννινα

Ο Δήμος Ιωαννιτών φέρεται διατεθειμένος να βάλει μια τάξη στο «μπάχαλο» με την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, καθώς είναι «θολό» το τοπίο, στο ποιος το δικαιούται, ποιος το παίρνει και για ποιο λόγο. Διαβάζουμε αναλυτικά στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες»:

«Τους 500 φτάνουν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στο νομό Ιωαννίνων οι οποίοι δεν απογράφηκαν στα ΚΕΠ μέχρι την περασμένη Παρασκευή που έληξε η προθεσμία, ενώ σε άλλους 200 περίπου έχει ανασταλεί προ της απογραφής η χορήγηση του επιδόματος και παραπέμφθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έγινε από τις αρχές του 2011. Η δημοτική αρχή φέρεται αποφασισμένη να βάλει τάξη στον τομέα αυτό και να λαμβάνουν το επίδομα όσοι πραγματικά το δικαιούνται, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος του υπουργείου Υγείας που στέλνει περιπτώσεις στον εισαγγελέα για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.

Σε επίπεδο χώρας δεν απογράφηκαν περίπου 36.000 δικαιούχοι από τις 240.000 και έχουν αποκαλυφθεί παρά πολλές περιπτώσεις τυφλών που δεν ήταν τυφλοί... Αποκαλυπτικά στοιχεία για το νομό Ιωαννίνων είχαν δημοσιεύσει το Σάββατο οι «Νέοι Αγώνες» τόσο για την απογραφή όσο και τα αποτελέσματα των ελέγχων προ αυτής και χθες παρουσιάστηκαν επίσημα σε συνέντευξη τύπου του δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, του προέδρου του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππου Τσουμάνη και της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας του δήμου, Ρόης Ζηκίδου. Η απογραφή αφορούσε όλο το νομό, αφού από το 2011 με τον «Καλλικράτη» ο κεντρικός δήμος με την μεταφορά της αρμοδιότητας από τη πρώην Ν.Α ανέλαβε να διαχειριστεί την κατάσταση που παρέλαβε και να καταβάλλει τα επιδόματα στους δικαιούχους.

Η απογραφή των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας. Οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων ήταν 2732, σε όλες τις κατηγορίες. Περίπου πεντακόσιοι δεν ανταποκρίθηκαν ή δεν ολοκλήρωσαν την απογραφή, χωρίς ακόμη να είναι γνωστοί οι επακριβείς λόγοι, αλλά σίγουρα ο μεγάλος αριθμός δείχνει πολλά... Από την απογραφή διαπιστώθηκαν ακόμη μεμονωμένες περιπτώσεις νεκρών που συγγενικά τους πρόσωπα ελάμβαναν τα επιδόματα, ενώ θα γίνει επανέλεγχος για άλλες περιπτώσεις, όπως είναι οι τυφλοί και οι διαβητικοί. Μέχρι και την Παρασκευή που έληξε η προθεσμία, στα ΚΕΠ είχαν 2.218 αιτήσεις. «Για τις πεντακόσιες περίπου περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε τους λόγους που δεν ολοκλήρωσαν την απογραφή. Τους απευθύνουμε έκκληση να το κάνουν και προς διευκόλυνσή τους, μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας και μέσα στις δυνατότητες που δίνονται από το Υπουργείο να ολοκληρώσουν την διαδικασία της απογραφής ακόμη και τώρα», σημείωσε στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, χωρίς να περιμένει τη διαδικασία της απογραφής και ενεργώντας με υπευθυνότητα είχε ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους και ως αποτέλεσμα αυτών είναι να έχουν τεθεί σε αναστολή επιδόματα σε διακόσιες περίπου περιπτώσεις. Οι δικαιούχοι αυτών παραπέμπονται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για τη συνέχειά του. Παράλληλα ο έλεγχος θα συνεχιστεί με ιδιαίτερη βαρύτητα σε ορισμένες κατηγορίες αναπήρων. Τέτοια παραδείγματα είναι οι τυφλοί και οι διαβητικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος τα επιδόματα τυφλών που δίνονται στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται στα 412. Υπογράμμισε δε ότι σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι έπαιρναν επιδόματα συγγενείς δικαιούχων που είχαν αποβιώσει. Για τις περιπτώσεις αυτές η Υπηρεσία έχει ξεκινήσει τον καταλογισμό, με όλες τις επιβαρύνσεις.

Ο Φ. Φίλιος εξήρε το έργο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, σημειώνοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011 που την ανέλαβε ο Δήμος η λειτουργία της είναι άψογη και υποδειγματική. «Το παρελθόν δεν μας αφορά, ας το ελέγξει το Υπουργείο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης τόνισε ότι η απογραφή αυτή έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και καυτηρίασε περιπτώσεις που μόνιμα επιχειρούν να εξαπατήσουν το κράτος. «Το σύστημα πρέπει να εξορθολογιστεί. Φυσικά κάποιες υποθέσεις θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Δεν μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν αποβιώσει από διετίας και τα επιδόματα να εισπράττονται ακόμη. Ο καθένας θα πρέπει να παίρνει αυτό που δικαιούται κι όχι αυτό που επιθυμεί», τόνισε ο κ. Τσουμάνης. Η Διευθύντρια της Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας, Ρόη Ζηκίδου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους δικαιούχους επιδομάτων να ενημερώνουν την υπηρεσία για όποια μεταβολή έχει επέλθει στα στοιχεία του. Έτσι θα αποφύγουν οποιαδήποτε προβλήματα ή εμπλοκές. Με την ευκαιρία ο Δήμος Ιωαννιτών υπενθυμίζει ότι ξεκίνησε η απογραφή των συνταξιούχων του δημοσίου. Ορισμένοι από αυτούς, λόγω ηλικίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας που αδυνατούν να απευθυνθούν οι ίδιοι στις τράπεζες ή να το κάνουν μέσω πληρεξούσιού τους, μπορούν να κάνουν αίτηση στις υπηρεσίες του Δήμου και αφού συγκροτηθεί συνεργείο θα κάνει επιτόπια επίσκεψη για την διευκόλυνσή τους».