Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 03:36

Πιέζει για ΣΔΙΤ στα απορρίματα η Περιφέρεια Ηπείρου

Όπως είχατε διαβάσει στο www.atpreveza.gr σε σχετικό ρεπορτάζ στις 27 Νοεμβρίου (διαβάστε: Μεγάλα «τζάκια» και εκδοτικά συγκροτήματα στη «μάχη» για τα σκουπίδια της Ηπείρου), η Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να κατασκευαστεί το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) στην περιοχή μας, με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ.

Το θέμα αναδείχθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου υπό την προεδρία της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου κας Τατιάνας Καλογιάννη, με τη συμμετοχή των Δημάρχων και των εκπροσώπων των ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου, στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πρέβεζας Βαγγέλης Ροπόκης, Λάζαρος Παπαχρήστος και Κοσμάς Κορωναίος.

Σε δηλώσεις της η κα Καλογιάννη υπογράμμισε ότι τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι... προ των πυλών και μέχρι σήμερα κανένας Δήμος δεν έχει καταθέσει πρόταση για διαλογή στην πηγή, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου: «Πρωτίστως πρέπει να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και αυτό δεν γίνεται χωρίς τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι ρήτρες θα είναι εξαιρετικά υψηλές, εάν δεν έχουμε επεξεργασμένα απορρίμματα. Μέχρι σήμερα η Περιφέρεια εκτελεί έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, έχει ωριμάσει το δίκτυο ΣΜΑ και προχωρά στη μονάδα ΑΣΑ. Εναπόκειται όμως στους Δημάρχους να προχωρήσουν την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή».

Από την πλευρά του ο κ. Κορωναίος ξεκαθάρισε: «Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα μείζον θέμα ανάπτυξης για τον τόπο μας. Και φυσικά είναι συνδυασμός περιβαλλοντικής προστασίας και κόστους. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους χειρισμούς τοσο του ΦΟΔΣΑ, όσο και της περιφέρειας Ηπείρου, χωρίς ξεκάθαρα να μπορούμε να αποκρυστάλλωσουμε άποψη για το που πάμε. Εμείς ως Δήμος προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τους συνδημότες μας χωρίς τίποτα εξ' αρχής να θεωρείται δεδομένο».