Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020 13:00

Συνεχίζεται το σίριαλ... "απορρίμματα" στην Περιφέρεια Ηπείρου

Με ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη “Ορίζοντες Ηπείρου” κριτικάρει τις επιλογές της ηγεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου στην διαχείριση των απορριμμάτων. Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Με αφορμή την εν εξελίξει συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και την χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, έκανε το εξής σχόλιο:

«Εύχομαι κατ’ αρχάς, καλή και παραγωγική θητεία στη νέα διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αφού τώρα αναλαμβάνει τυπικά και ουσιαστικά τα καθήκοντά του. Από τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ, είμαι χαρούμενος που κάποιοι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στη λέξη και την έννοια της περιφερειακότητας που πρώτη η δική μας παράταξη, εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ηπείρου. Στη διαχείριση των απορριμμάτων, οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες οφείλουν να κάνουν πράξη την περιφερειακότητα, αν θέλουν να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους δημότες τους, με το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτό όμως, που δείχνουν να αντιλαμβάνονται έστω και με καθυστέρηση οι Δήμαρχοι, αρνείται να το δει ακόμα και τώρα ο Περιφερειάρχης, ο οποίος με τη γνωστή τακτική του πελατειασμού, του διαίρει και βασίλευε και της πρακτικής του διαρκούς «μπαλώματος», προκειμένου να διορθώσει το δικό του έλλειμμα που είναι η εγκληματική καθυστέρηση στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, επιδοτεί με χρήματα της Περιφέρειας όποιους Δήμους «γουστάρει» για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου. Και γιατί να επιδοτείται κ. Περιφερειάρχα, η μεταφορά των σκουπιδιών στο εργοστάσιο από το Δήμο Ν. Σκουφά και το Δήμο Κ. Τζουμέρκων και όχι ο Δήμος Κόνιτσας, ή ο Δήμος Πάργας; Επειδή πιθανά, ορισμένοι Δήμαρχοι φωνάζουν περισσότερο από άλλους…

Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. Ας το αξιολογήσουν οι πολίτες”.

 

Η Περιφέρεια Ηπείρου προχώρησε με τη σειρά της σε ανακοίνωση:

 

“Η Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων γίνεται βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, μελετών και του διεθνούς διαγωνισμού που προηγήθηκε και πρέπει όλοι να τιμήσουν τις υπογραφές τους, ήταν συμπερασματικά η θέση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη σχετικά με τις προθέσεις Δημάρχων για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. «Για να αλλάξει η σύμβαση, δεν αλλάζει», ήταν η εκτίμησή του .

 

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

 

«Ήμασταν πρωτοπόροι» στην κατασκευή του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, γιατί το 2019 σύμφωνα με Ευρωπαϊκή οδηγία, όσοι Δήμοι δεν είχαν πετύχει το 50% σε ανακύκλωση, θα επιβαρύνονταν με πρόστιμο, εξήγησε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει πως έχοντας υπόψη αυτό το ενδεχόμενο, «πρώτο μέλημά μας ήταν να μην επιβαρυνθεί με πρόστιμο ο κόσμος».

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη συνδρομή και συμπαράσταση της Περιφέρειας στους Δήμους στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Εργοστασίου, υπογραμμίζοντας και τα εξής:

 

«Η Περιφέρεια Ηπείρου στάθηκε πολύ σε αυτό το θέμα, πρωτοποριακά από όλη την Ελλάδα και για να μη δημιουργηθεί θέμα στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης βοήθησε τους Δήμους.

 

Πρώτα- πρώτα τους βοηθήσαμε για τη μεταφορά του υπολείμματος από το Εργοστάσιο στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής, με μια σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που πληρώνονται από την Περιφέρεια.

 

Δεύτερον, βοηθήσαμε οικονομικά κάποιους δήμους που είναι μακρινοί για να ανταπεξέλθουν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι να τελειώσουν οι ΣΜΑ. Καθυστέρηση που δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νομοθεσία για το ποιος θα δουλέψει τους ΣΜΑ. Όλα αυτά τα κάναμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου.

 

Θεωρώ ότι οι Δήμαρχοι έπρεπε από καιρό, να έχουν σκεφτεί τι πρέπει να κάνουν. Έχουμε ένα ζήτημα με κάποιους δημάρχους που, ενώ έχουν υπογράψει τις συμβάσεις δεν ανταποκρίνονται. Από τον «Κλεισθένη» προβλέπεται πως θα εισπράττονται τα χρήματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχουμε ένα ζήτημα και με την εταιρεία η οποία εγείρει διάφορες αξιώσεις. Καταλαβαίνετε πως εμείς κοιτάμε να κάνουμε τα σωστά έναντι και των δύο «πλευρών». Αυτή είναι η εντολή που έχουμε.

 

Θεωρώ ότι και στους ΧΥΤΑ δεν έγινε η ανάλογη δουλειά που έπρεπε καθώς κάποιοι δήμοι έχουν χρέη και προς αυτούς. Δεν έπρεπε με τα ανταποδοτικά τέλη να είχαν τακτοποιηθεί από χρόνια; Δεύτερον οκτώ από τους δεκαοκτώ Δήμους έχουν χρέη στη ΔΕΗ που εισπράττει τα έσοδα από τα απορρίμματα. Αυτά δείχνουν ότι επί χρόνια δεν έκαναν τα πρέποντα. Τρίτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία μέχρι τέλη Μαρτίου ο καθένας πρέπει να διορθώσει τα τετραγωνικά μέτρα που έχει δηλωμένα στο Δημοτικό φωτισμό, άρα και για τα απορρίμματα, ώστε να μην έχει πρόστιμο. Δεν θα έπρεπε με κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα και αυτόματα να γνωρίζουν οι Δήμοι τα τετραγωνικά και να ορίζουν τις τιμές; Αυτά είναι θέματα δικά τους. Εμείς αυτά που αναλάβαμε θα τα τηρήσουμε όπως πρέπει και θεωρώ ότι τιμούμε τις υπογραφές και έχουμε απαίτηση να τις τιμήσουν όλοι»”.