Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2013 11:33

Τόνοι ξύλων έχουν κοπεί παρανόμως στην Ήπειρο

Πρωτιά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στην κατηγορία με τα συμβάντα λαθροϋλοτομίας άνω των 5 τόνων ανά περίπτωση, δείχνουν επίσημα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας για το 2012. Στα δάση της περιοχής μας τα αλυσοπρίονα έχουν πάρει... φωτιά, καθώς έχουν γίνει 161 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 5.298 τόνοι ξυλείας. Έχουν κατασχεθεί επίσης 59 οχήματα και 37 εργαλεία.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος της θλιβερής πρωτιάς, αρκεί να ρίξει μια ματιά στον δεύτερο της σχετικής κατηγορίας. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, έχουν γίνει 525 μηνύσεις και έχουν κατασχεθεί 2.088 τόνοι.

Εξάγεται έτσι και ένα άλλο συμπέρασμα για την Ήπειρο. Διαπιστώνουμε πως ο αριθμός των μηνύσεων είναι δυσανάλογος της ποσότητας ξύλων που κατάσχεται.

Στην Πρέβεζα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών, Κωσταντίνο Ντάλλα, το πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας, το οποίο υπήρχε πάντα, έχει σαφώς επιδεινωθεί.
Οι έλεγχοι είναι εντατικοί, έχουν γίνει και συλλήψεις και κατασχέσεις ξυλείας, ενώ υποβλήθηκαν και μηνύσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν εκείνοι που κόβουν παράνομα δέντρα και δεν τα χρησιμοποιούν για προσωπική τους χρήση αλλά τα εμπορεύονται. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ομάδες που δρουν πολύ γρήγορα, κυρίως βραδινές ώρες, εντοπίζοντας δέντρα τα οποία βρίσκονται σε δύσβατα σημεία κι έτσι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί.
Το ΥΠΕΚΑ Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες πως μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591).