Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 11:31

Ετοιμάζουν... ρελάνς οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ»

Συμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες», οι κτηνοτρόφοι, οι εργαζόμενοι στην γαλακτοβιομηχανία και οι εργαζόμενοι στην αυτοδιοίκηση της Ηπείρου, ετοιμάζονται να καταθέσουν νέα πρόταση για τη «ΔΩΔΩΝΗ».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αναφέρει:

«Μια νέα πρόταση για την απόκτηση του πακέτου των μετοχών που πουλάει η ΑΤΕ στη «Δωδώνη» μέσα από διεθνή διαγωνισμό, είναι στα σκαριά με πρωτοβουλία, όπως πληροφορούμαστε, των κτηνοτρόφων.

Η πρόταση δεν αφορά την εταιρεία λαϊκής βάσης που είχε επαναπροταθεί, βελτιωμένη στην τελευταία πανηπειρωτική σύσκεψη, αλλά εκτός των κτηνοτρόφων περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στην γαλακτοβιομηχανία και την αυτοδιοίκηση της Ηπείρου.

Οι κτηνοτρόφοι σχεδιάζουν να ιδρύσουν κλαδικό συνεταιρισμό και μέσω αυτού θα ζητήσουν την μεταβίβαση των μετοχών στην ονομαστική αξία, ενώ οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα μετέχουν με μικρά ποσοστά χωρίς να καταβάλλουν τίμημα.

Για τη διαμόρφωση της πρότασης αυτής οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την βοήθεια του Οικονομικού Επιμελητηρίου (το οποίο έχει επεξεργαστεί και την πρόταση για εταιρεία λαϊκής βάσης) και αναμένεται στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων να τεθεί το... προσχέδιο, δεδομένου ότι χωρίς να συμφωνήσουν οι Ενώσεις (και δη η «μεγαλομέτοχος» ΕΑΣΙ με το περίπου 25%), οι οποίες θα διατηρούν το ποσοστό τους στην εταιρεία, δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση.

Προϋπόθεση η πολιτική απόφαση

Βέβαια, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της στάσης της ΑΤΕ η οποία έχει παραλάβει 15 αιτήσεις (η μία των Ενώσεων-μετόχων) ενδιαφερομένων για εξαγορά του ποσοστού της στην «Δωδώνη» και ο διαγωνισμός ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπει στην κρίσιμη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Επομένως, κάθε πρόταση εκτός διαγωνισμού προϋποθέτει ανάκληση ή ακύρωση του με πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση για να αλλάξει στάση η διοίκηση της ΑΤΕ και να συζητήσει απευθείας με τους φυσικούς φορείς. Να τηρήσει δηλαδή την ιδρυτική πράξη και το καταστατικό που προβλέπει ως διάδοχη κατάσταση στη εταιρεία σε περίπτωση αποχώρησης της τράπεζας, τις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Πάντα σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που διαμορφώνεται προβλέπει, υποθετικά, ότι η ΑΤΕ θα παραχωρήσει στην ονομαστική και όχι στη λογιστική αξία, δηλαδή με πολύ χαμηλότερο τίμημα το 67,77% των μετοχών στον κλαδικό συνεταιρισμό κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι, εκτιμάται ότι θα μετέχουν 5.000, θα κατέχουν το 50% από το 67,77% και θα το αποπληρώσουν σε βάθος πενταετίας με παρακράτηση χρημάτων από το εισκομιζόμενο γάλα. Το 10% θα δοθεί στους εργαζόμενους στη «Δωδώνη».

Το υπόλοιπο 7,77% θα δοθεί χωρίς τίμημα, μέσω του κλαδικού συνεταιρισμού, στην Περιφέρεια το 5% περίπου, το 1% στο δήμο Ζίτσας ως φιλοξενών την εταιρεία και σχεδόν 2% θα ανήκει στους υπόλοιπους 17 δήμους της Ηπείρου.

Φυσικά, οι Ενώσεις θα διατηρήσουν το 32, 23% που κατέχουν σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι ότι δεν αλλοιώνεται ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της εταιρείας και έτσι είναι, αλλά ζήτημα υπάρχει με τη συμμετοχή της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης παλιότερα σε πρόταση της μείζονος μειοψηφίας να μετέχει με Αναπτυξιακή Εταιρεία της στη «Δωδώνη», είχε απαντήσει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν γνωρίζουμε αν με την πρόταση των κτηνοτρόφων και χωρίς οικονομική συνεισφορά, υπάρχει τέτοια δυνατότητα, όπως και για τους δήμους.

Δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά το καθαρά πολιτικό σκέλος.

Αν δεν υπάρξει πολιτική λύση, μάλλον και αυτή η πρόταση θα μείνει ....γράμμα κενό, την ώρα που πολλές εταιρείες του κλάδου ελληνικές και ξένες ορέγονται τη «Δωδώνη».

Ποια κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την διαμορφωμένη κατάσταση με τα μνημόνια και τις επιταγές της Κομισιόν που επικαλείται η διοίκηση της ΑΤΕ;

Εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν φαίνεται εύκολο να δοθεί απάντηση, άλλωστε δεν υπήρξε καμιά αντίδραση ούτε στο αίτημα του Περιφερειάρχη για ανάκληση του διαγωνισμού για να κατατεθεί η πρόταση για εταιρεία λαϊκής βάσης (στην νέα εκδοχή της η πρόταση δίνει μέχρι και 40% στις Ενώσεις σε σχέση με την πρώτη που ουσιαστικά τις άφηνε εκτός), ούτε και των Ενώσεων οι οποίες πρότειναν εξαγορά στη λογιστική αξία και τήρηση του καταστατικού».