Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2020 11:22

«Κοινό των Ηπειρωτών»: “Οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν - Κατατμήσεις, αναθέσεις, παρατάσεις έργων...”

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»:

“Αδιόρθωτη Περιφερειακή Αρχή.

Οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν...

Κατατμήσεις, αναθέσεις, παρατάσεις έργων στην Η.Δ. της Οικονομικής Επιτροπής.

Συνεχίζουν στην πεπατημένη των κατατμήσεων έργων στο όριο των αναθέσεων (24.800 €), χωρίς ένα συνολικό σχέδιο για προγραμματισμό και νοικοκύρεμα στις παρεμβάσεις που πραγματικά έχει ανάγκη η Περιφέρεια!

Εικοσιπέντε (25) αναθέσεις έργων, επί συνόλου (57) θεμάτων, είχε η σημερινή ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κάποιες από αυτές δικαιολογούν την σκοπιμότητα ως έκτατες κα αναγκαίες παρεμβάσεις σε καιρό υγειονομικής κρίσης ή λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως ο πρόσφατος σεισμός στο Φανάρι, όχι όμως και 25 αναθέσεις σε μια ημέρα!

Κάτι δεν πάει καλά και πρέπει επιτέλους η Περιφερειακή Αρχή να διορθώσει. Επιβάλλεται να διορθώσει!

Το επόμενο πεδίο στο οποίο διεκδικεί πρωτιά η Περιφέρεια είναι οι συνεχείς παρατάσεις των υπό κατασκευή έργων. Τείνει να καταστεί κανόνας η παράταση. Οι εργοληπτικές εταιρίες πάνε σε παράταση εργασιών είτε γιατί πήραν «χτυπημένα» τα έργα με εκπτώσεις μεγαλύτερες από 50% που δεν βγαίνουν, για να πάρουν νέες τιμές με ανακεφαλαιοτικούς πίνακες, είτε γιατί έχουν προβλήματα κίνησης κεφαλαίων και καθυστερούν ή για άλλους λόγους δεν κατασκευάζουν τα έργα στον προβλεπόμενο χρόνο. Πήραν τα έργα το καλοκαίρι και επικαλούνται τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα αλλά ο χειμώνας φέτος ήταν σαν άνοιξη στην Ήπειρο! Πως απαντάμε σε αυτό; Με καλή επίβλεψη και την απειλή ενεργοποίησης της ρήτρας χρονικής καθυστέρησης. Όλα τα άλλα είναι κακές συνήθειες που κοστίζουν στην τσέπη των πολιτών και σε κρίσιμους και δύσκολους καιρούς που άλλα είναι τα προτάγματα.

Εμείς τα επισημαίνουμε και η Περιφερειακή Αρχή να τα λάβει σοβαρά υπόψη. Το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει με σαφή τρόπο τους όρους σύναψης προγραμματικών συμβάσεων, απαγορεύει την κατάτμηση έργων και είναι αρκούντως αυστηρό στην επιλογή της πρακτικής των αναθέσεων όταν πρόκειται για μικρά έργα (προμήθειες υλικών, παροχή υπηρεσιών, παραγωγή video κ.ο.κ.). Και κάποια στιγμή, όταν αισθανθεί τη σιγουριά της περίπου «απόλυτης» πλειοψηφίας που διαθέτει, να αποφασίσει τη δημόσια συνεδρίαση όλων των Επιτροπών (και της Ο.Ε.), όπως το κάνουν άλλες περιφέρειες και δήμοι, και σε καιρό κορονοϊού.

 

Καλό Πάσχα”.