Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 11:40

Καχριμάνης για αιολικά πάρκα: “Είναι έγκλημα η κατασκευή τους σε υψόμετρο 2100 μέτρων”

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου για σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στις ορεινές περιοχές Ανηλίου και Περιστερίου, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι αρνητικός στην κατασκευή αιολικών πάρκων, αλλά αυτά πρέπει να γίνονται σε κατάλληλες περιοχές και όχι σε περιοχές στις οποίες αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας.

Όπως εξήγησε, στην περιοχή Περιστερίου, μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται ούτε καν η κατασκευή μικρών δρόμων και τώρα προτείνεται η τοποθέτηση ιστών ύψους 80 μέτρων που για τη μεταφορά τους, χρειάζονται διανοίξεις δρόμων με στροφές πλάτους 15 μέτρων.

«Αρχικά είχαν ζητήσει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 27 ΜW και τώρα το έφτασαν στα 88,5 ΜW. Είναι έγκλημα η κατασκευή του σε υψόμετρο 2100 μέτρων και κάλλιστα μπορεί να γίνει σε ύψος μέχρι 1500 μέτρα με άλλο μέγεθος και με άλλα πτερύγια» είπε ο κ. Αλ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση και συζήτηση με τους τοπικούς φορείς.

Αναφερόμενος στο αιολικό πάρκο Ανηλίου για το οποίο είχε εκδοθεί άδεια από τη ΡΑΕ το 2011, ο Περιφερειάρχης είπε ότι στις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπάρχει περιβαλλοντική άδεια, ενώ ο ίδιος με επιστολή του το 2014, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την κατασκευή του σε μια τεράστια έκταση που εκτείνεται στα όρια Ανηλίου και Ασπροποτάμου Τρικάλων.