Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 18:46

Γεωτρύπανο στα Ιωάννινα μέχρι το τέλος του έτους

«Ζεσταίνονται» τα... γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, καθώς οι έρευνες για την εξόρυξη πετρελαίου θα ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες» αναφέρει:

«'Σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινώσουμε τις εταιρείες που θα αναλάβουν να κάνουν σεισμικές έρευνες στη χώρα (Ιόνιο και νότια της Κρήτης), ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τα πρώτα γεωτρύπανα στην διαδικασία έρευνας για εξόρυξη στα οικόπεδα που έχουμε ήδη προκηρύξει (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο)», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ημερίδας για θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Για το νομό Ιωαννίνων η περιοχή των Νεγράδων κοντά στο Καλπάκι παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί είχε γίνει η πρώτη απόπειρα προ ετών και η γεώτρηση σταμάτησε πριν φτάσει στο προγραμματισμένο βάθος, λόγω ...ισχυρών πιέσεων, χωρίς να μάθουμε ποτέ αν υπάρχει κοίτασμα εκμεταλλεύσιμο ή αν πρόκειται για πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο, μαζί με τις υπουργικές αποφάσεις, μειώνουν κατά πολύ τον χρόνο έκδοσης περιβαλλοντικών αδειών, μειώνουν τον αριθμό των αδειών που απαιτούνται, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον.

«Για να έχουμε μια αίσθηση της διαφοράς, τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να ξεκινήσουν επενδύσεις τουριστικές, εμπορικές, βιομηχανικές, που φέρνουν θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές «δοσοληψίες», ο υπουργός ανέφερε ότι «όσο υπάρχει μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία κρατά πολύ χρόνο, τόσο βεβαίως ενθαρρύνεται η συναλλαγή και η διαφθορά» και πρόσθεσε: «Με τις αλλαγές που κάνουμε, με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, με την ηλεκτρονική ταυτότητα του έργου, που θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες, δίνουμε ένα πολύ σημαντικό χτύπημα σε οποιαδήποτε συναλλαγή και διαφθορά».