Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020 10:43

“Υποσκάπτει” την υπόθεση του “Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου” στην Άρτα η Περιφέρεια Ηπείρου

Οξύνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου να προχωρήσει στην δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» στον Κατσικά Ιωαννίνων. Η περιφερειακή παράταξη “Κοινό των Ηπειρωτών” σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

“Η απόφαση της περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει στην δημιουργία «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» στον Κατσικά Ιωαννίνων παρήγαγε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Ο Δήμος Αρταίων μετά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ζητάει το αυτονόητο, δηλαδή, την άμεση λειτουργία του «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.) στους Κωστακιούς Άρτας. Γι αυτό και καλεί τους πολιτικούς φορείς να πάρουν θέση υπέρ της ανάπτυξης των εγκαταστάσεων του θεσμοθετημένου πάρκου της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα και το Πανεπιστήμιο για να συνυπογράψουν την προγραμματική σύμβαση που θα εκκινήσει τις διαδικασίες.

Η παράταξη μας «Κοινό των Ηπειρωτών» καταψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την εισήγηση του Περιφερειάρχη και η απόφαση για το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας» στον Κατσικά πάρθηκε «κατά πλειοψηφία», κατά την συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου 2020.Υποστηρίξαμε και εμμένουμε σε αυτήν την θέση διότι, η πρωτοβουλία της περιφερικής Αρχής να προχωρήσει στην δημιουργία ενός άλλου «Πάρκου Αγροτικής Καινοτομίας» με έδρα τον Κατσικά Ιωαννίνων, παρά τις διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου, έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει την προοπτική του υπό δημιουργία ευρισκόμενου «Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου» αλλά και την ίδια την ύπαρξη της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα.

Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας» στον Κατσικά θα λειτουργήσει ως παράρτημα του Π.Α.ΤΕ.Π.Η., θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ίδρυση και λειτουργία του παραρτήματος πριν την λειτουργία του κεντρικού! Άλλωστε που αλλού στον κόσμο τα εξειδικευμένα κέντρα και η παραγωγική καινοτομία δεν συμβαδίζουν με την εξελιγμένη έρευνα των Πανεπιστημιακών Σχολών;

Με τον νόμο 4559/2018, είχαμε την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με έδρα την Άρτα και τη διοικητική και λειτουργική ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στον ίδιο νόμο προβλέφθηκε η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Γεωπονίας. Μαζί με την Γεωπονική Σχολή στην Άρτα δημιουργήθηκε και Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο (Π.Α.ΤΕ.Π.Η.), συνδέοντας έτσι ουσιαστικά και λειτουργικά την ανάπτυξη της περιοχής με την παραγόμενη γνώση. Ταυτόχρονα, με τη θέσπιση του νέου τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στην Άρτα ολοκληρώνονταν ακαδημαϊκά οι Γεωπονικές επιστήμες στην ολότητά τους και με ένα αντικείμενο που είναι ο πυρήνας της παραγωγικής βάσης της Ηπείρου.

Με την κυβερνητική αλλαγή, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Φ.253/11825/Α5/07.02.2020 (Β’347) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία διαγράφηκε το τμήμα «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής», με έδρα την Άρτα, από το Μηχανογραφικό 2020. Είχαμε δηλαδή την κατάργηση ενός εκ των δύο τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής της Άρτας με συνέπεια τον ακρωτηριασμό της Σχολής και την ουσιαστική αμφισβήτηση του ΠΑ.ΤΕ.Π.Η., το οποίο προβλέπονταν να λειτουργήσει στην ευρύτερη εδαφική περιφέρεια της πόλης της Άρτας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4559/2018.

Καλούμε την πολιτεία δια των συναρμόδιων Υπουργείων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να προχωρήσουν την υπόθεση του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα και την Περιφέρεια Ηπείρου να συνδράμει στην χρηματοδότηση του έργου αντί να απεργάζεται αντίπαλα σχέδια. Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν ο προγραμματισμός έναρξης λειτουργίας του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος στην Άρτα που εξαγγέλθηκε και αποτελεί και το ένα από τα τρία θεσμοθετημένα κέντρα καινοτομίας της Γεωπονικής Σχολής.

Καλούμαστε όλοι και όλες να αναλάβουμε τις ευθύνες μας!”.