Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 10:52

“Πυρά” της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου κατά Καχριμάνη-Ελισάφ

Την παρακάτω κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Λαϊκή Συσπείρωση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών:

“Στις κοινές δηλώσεις τους για την εξέλιξη της πανδημίας, περιφερειάρχης και δήμαρχος Ιωαννίνων, έδωσαν πλήρη κάλυψη στους εργοδότες, οι επιχειρήσεις των οποίων υπήρξαν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, στους κρατικούς μηχανισμούς για τον ελλιπή έλεγχο της διασποράς και στην κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ για την πλήρη ανετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

  • Η δήλωση Καχριμάνη ότι το ιδιωτικό γηροκομείο είχε ελεγχθεί από το υπουργείο ανάπτυξης για την τήρηση των πρωτοκόλλων, προκαλεί ερωτηματικά για την ουσία των ελέγχων, καθώς με 16 εργαζόμενους για την φροντίδα 56 υπερηλίκων με πολλαπλά προβλήματα υγείας και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, δηλ. με 4-5 εργαζόμενους ανά βάρδια, κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Η υποστελέχωση τέτοιων δομών για να αυξάνεται το περιθώριο κέρδους του ιδιοκτήτη, καθιστά αδύνατη κάθε εφαρμογή μέτρου πρόληψης διασποράς και αξιοπρεπούς φροντίδας. Όποιος έλεγχος κι αν έγινε, δείχνει και την συμμετοχή των ελεγκτικών μηχανισμών στην διατήρηση της απαράδεκτης κατάστασης σε τέτοιες δομές. Με την δήλωση του, αθώωσης των εργοδοτικών ευθυνών, δημιουργούνται και ερωτήματα για την παρέμβασή του στην εν εξελίξει εισαγγελική διερεύνηση που ζήτησε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

 

  • Η δήλωση Καχριμάνη ότι οι περιοδικοί έλεγχοι του προσωπικού τέλη Σεπτέμβρη και 16 Οκτώβρη δείχνουν την επάρκεια ελέγχων του κρατικού μηχανισμού, προσπαθεί να αποκρύψει την ολιγωρία παρέμβασης για μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους στο γηροκομείο, καθώς από τις 24 Οκτώβρη οπότε γνωστοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια η ύπαρξη κρούσματος, πέρασαν 6 ημέρες για να παρέμβουν με διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων στο σύνολο των φιλοξενούμενων και προσωπικού. Το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για την πλήρη διασπορά του ιού. Άλλωστε η εντελώς διαφορετική αντίδραση στην προχθεσινή αναγγελία κρούσματος σε εργαζόμενη σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης, όπου η παρέμβαση ήταν άμεση για την διενέργεια ελέγχων σε ασθενείς και προσωπικό, αποδεικνύει στην πράξη την εγκληματική καθυστέρηση.

 

  • Η δήλωση Ελισάφ ότι το περιστατικό του ιδιωτικού γηροκομείου αποτελεί μια «ατυχία» επικύρωσε τις απαράδεκτες απόψεις του περιφερειάρχη. Προχώρησε όμως και ένα βήμα παραπέρα στην αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία, καλύπτοντας την 6ης ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την παντελή έλλειψη προετοιμασίας των δομών υγείας ώστε 1ον να μην μετατραπούν σε νοσοκομεία «μίας νόσου» και 2ον να μην αποτελέσει η ανεπάρκειά τους έναν από τους βασικούς λόγους του νέου lock down. Δήλωσε ότι το ιδιωτικό γηροκομείο είναι που ανέτρεψε την κατάσταση στα νοσοκομεία της Ηπείρου, αποκρύπτοντας ότι τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ανέτρεψαν την λειτουργία τους με την εμφάνιση των κρουσμάτων στα δύο εργοστάσια τροφίμων και στο δημοτικό γηροκομείο. Τότε ήταν που άνοιξε η 3η ΜΕΛ εκτοπίζοντας 2 κλινικές και τότε ήταν που φανερώθηκαν οι παλινωδίες της 6ης ΥΠΕ και η απουσία επιχειρησιακού σχεδίου που να μπορεί να εφαρμοστεί, λόγω έλλειψης υποδομών και προσωπικού.

Η επίκληση του Δημάρχου-ιατρού του ΠΓΝΙ, να βοηθήσουν και τα νοσοκομεία της Ηπείρου στην νοσηλεία ασθενών με covid,την στιγμή που γνωρίζει ότι καμία προετοιμασία με υποδομές και προσωπικό δεν έχει υπάρξει σε αυτά, θρέφει το σενάριο της απροθυμίας των νοσοκομείων λες και μπορούν αλλά απλά δεν θέλουν. Γνωρίζει όμως καλά ότι η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, όλων των κυβερνήσεων, που ο ίδιος άλλωστε στηρίζει. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ξεχαρβάλωμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα μπορούσε να αναλάβει την φροντίδα πολλών ήπιων περιστατικών covid, για να μην αναγκαστεί το ΠΓΝΙ να μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου σε βάρος άλλων ασθενών.

  • Η νέα ανακάλυψη από τον περιφερειάρχη, του νέου υπεύθυνου για την διασπορά του κορωνοϊού στους βιομηχανικούς και άλλους μαζικούς χώρους εργασίας, μετά τους μαθητές, τους διαδηλωτές και τους αλλοδαπούς εργάτες, στο πρόσωπο των ιατρών εργασίας είναι το λιγότερο φαιδρή. Πέρα από το γεγονός ότι το ιδιωτικό γηροκομείο δεν έχει γιατρό εργασίας, καθώς έχει λιγότερους από 50 εργαζόμενους, ο θεσμός του γιατρού εργασίας έχει απαξιωθεί συνειδητά με πολλαπλά νομοθετήματα από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι γιατροί εργασίας είναι εξωτερικοί συνεργάτες ή υπάλληλοι εταιριών, με ειδικότητες άσχετες με αυτήν της ιατρικής της εργασίας, με την υποχρέωση παρουσίας ελάχιστων ωρών τον μήνα σε κάθε επιχείρηση. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός-γνωμοδοτικός στην εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου στην εκτίμηση καταλληλότητας των εργαζομένων για κάθε θέση εργασίας και στην υπόδειξη μέτρων προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων. Δεν μπορούν όμως να υποχρεώσουν τον εργοδότη στην εφαρμογή τους και λόγω της μισθωτής εξάρτησής τους. Αποτελεί αποκλειστική και αυτοτελή ευθύνη ( σύμφωνα και με τον νόμο) του εργοδότη η εφαρμογή των μέτρων και ανάληψη του κόστους για να μπορούν αυτά να εφαρμοστούν.

Οπότε η δήλωση Καχριμάνη ότι «το βάρος της εκτέλεσης των εντελών πέφτει στους γιατρούς εργασίας» είναι πλήρως παραπλανητική. Άλλωστε ακόμη και το σώμα επιθεωρητών εργασίας ως κρατικός μηχανισμός δεν έχει κανέναν προσανατολισμό στον πραγματικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης πέραν του γεγονότος ότι είναι συνειδητά πλήρως διαλυμένος με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων καθώς 250 επιθεωρητές στην Ελλάδα είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο 200.000 επιχειρήσεων.

  • Η Περιφέρεια Ηπείρου, έχει όμως και μια ακόμη αυτοτελή ευθύνη στην συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Ενώ κάνει τις ιχνηλατήσεις στην Ήπειρο και συχνά ο περιφερειάρχης δηλώνει ότι έχουμε «ακριβή ακτινογραφία της πανδημίας», στηρίζει την προκλητική και επικίνδυνη επιλογή της κυβέρνησης, να κρατά κρυφά τα όποια δεδομένα επιδημιολογικής επαγρύπνησης και καταγραφής της πανδημίας που έχει στην διάθεσή της, παρουσιάζοντας με παραπλανητικό και αποπροσανατολιστικό τρόπο μόνο την ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων, που προφανώς δεν επαρκεί για την απεικόνιση της πορείας της πανδημίας.

 

  • Η στάση Περιφερειάρχη και δημάρχου δεν είναι τυχαία. Είναι η προσπάθεια απόκρυψης των πολιτικών και οικονόμων αιτίων αυτής της κατάστασης, που δεν είναι άλλη από την πολιτική που ακολουθείται στην υγεία, αυτής του κόστους –οφέλους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών επί 3 ώρες συζητούσε προ ημερησίας διάταξης το θέμα της πανδημίας και η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να το εισαγάγει ως θέμα και να πάρει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά. Προφανώς ήταν πιο κρίσιμο να εγκριθεί η λειτουργία Carousel στην πλατεία και η τουριστική προβολή. Γι αυτό άλλωστε και την ήμερα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενημέρωσε για τα κρούσματα στην Πολεοδομία ούτε προχώρησε σε απολύμανση του χώρου , γι’ αυτό και μετά το χθεσινό κρούσμα στην οδοποιία στο εργοτάξιο του δήμου χρειάστηκε η αποφασιστική παρέμβαση των ίδιων των εργαζομένων για να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε απολύμανση.

 

 

Καλούμε το γιαννιώτικο λαό να οργανωθεί, στο χώρο δουλειάς, στο σωματείο, στη γειτονιά, να διεκδικήσει τώρα μέτρα για την υγεία του και την υπεράσπιση του εισοδήματος του.

Απαιτούμε να συγκληθούν έκτακτα δημοτικά και περιφερειακό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την πλήρη αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο και στα Γιάννενα και το σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης με επίταξη του ιδιωτικού τομέα, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.


Ενημερώνουμε ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η Κυβέρνηση ετοιμάζει όργιο καταστολής και καλούμε το λαό στην πράξη να μην επιτρέψει την καταστολή, να μην δεχθεί την κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών”.