Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 11:15

Λαϊκή Συσπείρωση: “Στον κ. περιφερειάρχη ανήκει ο ρόλος του επίσημου εισπράκτορα της ΤΕΡΝΑ, για τον "κεφαλικό φόρο" που πληρώνουν οι δήμοι της περιοχής”

Σχόλιο για τις αντεγκλήσεις αιρετών στην Περιφέρεια Ηπείρου σχετικά με τη λειτουργία, τη διαχείριση και ουσιαστικά την είσπραξη των κερδών που προκύπτουν από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή, έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου.

Συγκεκριμένα σχετικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, με τις οποίες εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία του να επωφεληθεί κυρίως η Περιφέρεια και όχι οι δήμοι από τους ΣΜΑ η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει: «Οι ΣΜΑ έγιναν από χρήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ξανακληθεί να πληρώσει είτε μέσω των δήμων είτε μέσω της Περιφέρειας, σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλλει πρόστιμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον κ. περιφερειάρχη ανήκει ο ρόλος του επίσημου εισπράκτορα της ΤΕΡΝΑ, για τον "κεφαλικό φόρο" που πληρώνουν οι δήμοι της περιοχής στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, για τον οποίο διαμεσολάβησε η Περιφέρεια να επιβληθεί, με όρους βέβαια που οι δήμοι αποδέχτηκαν.

Τώρα που οι ΣΜΑ θα παραδοθούν σε ιδιώτες, δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν τελικά οι εργολάβοι που ετοιμάζονται να τους πάρουν, προτιμήσουν την Περιφέρεια Ηπείρου για φοροεισπράκτορα και όχι τους δήμους.

Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση Περιφέρειας και δήμων προκύπτει στο έδαφος της όλο και βαθύτερης εμπορευματοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αντιμετώπισής τους σαν πεδίου κερδοφορίας για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εταιρείες, Τοπική Διοίκηση κ.λπ.). Η συζήτηση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που βρίσκεται αυτή την περίοδο υπό δημόσια διαβούλευση και για τα βασικά σημεία του οποίου ενημερώθηκαν οι 13 περιφερειάρχες την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεδιάσκεψη, υπό τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων».