Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 13:41

Οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Ηπείρου για τις αγορές της Πασχαλινής περιόδου

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ηπείρου, ενημερώνει τους πολίτες -καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Α. Όσον αφορά το κρέας και τα προϊόντα του:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. Στην Περιφέρεια Ηπείρου λειτουργούν τρία εγκεκριμένα βιομηχανικά σφαγεία.

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός σφαγείου και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ για τους κάτωθι λόγους:

  • • δεν έχει ελεγχθεί η υγεία του ζώου πριν από τη σφαγή,
  • • δεν έχουν αφαιρεθεί τα υλικά ειδικού κινδύνου, τα οποία σύμφωνα με τον Καν. 999/2001, απαγορεύεται να καταναλώνονται από τον άνθρωπο (σε σφάγια βοοειδών, προβάτων και αιγών),
  • • δεν έχει προηγηθεί αναισθητοποίηση των ζώων, με αποτέλεσμα να μην γίνεται ικανοποιητική αφαίμαξη και να μειώνεται ο χρόνος διατηρησιμότητας του τροφίμου,
  • • δεν έχουν τηρηθεί οι ενδεδειγμένες διαδικασίες σφαγής, σύμφωνα με τους Κανονισμούς υγιεινής των τροφίμων και το τρόφιμο δύναται να είναι μικροβιολογικά επιβαρημένο,
  • • δεν έχει γίνει κρεοσκοπικός έλεγχος του σφάγιου και των σπλάχνων του από κτηνίατρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούνται οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και να προτιμούν μόνο τα εγκεκριμένα σημεία λιανικής πώλησης κρέατος προκειμένου να είναι σίγουροι για την υγιεινή και την ασφάλεια των κρεάτων που αγοράζουν.

 

ΤΑ ΣΦΑΓΙΑ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ ΦΕΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ (ΩΟΕΙΔΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ) ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΗΜΙΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΩΣ ΕΞΗΣ:

- Τα σφάγια αμνοεριφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» , στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και • σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και χρώματος τυρκουάζ <<λαμπρό κυανούν>>, εντός της οποίας θα...
αναγράφεται η ένδειξη <<ΕΛΛΑΣ>> ή <<ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ>>

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που ΕΚΤΡΑΦΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΦΑΓΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ πρέπει να φέρουν: • σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση(π.χ. καρτελάκι) για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχειά ( κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

- Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν ΣΦΑΓΕΙ ΣΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά: • σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΑ (έντερα, συκωταριές, πνεύμονες, καρδιά, νεφροί) πρέπει να πωλούνται μόνο μέσα από ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και δεν εκτίθεται σε κινδύνους επιμόλυνσης.

 

Η ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη ή προσυσκευασμένη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.

ΤΑ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής). Τα κατεψυγμένα προϊόντα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται ως νωπά.

 

Β.  Όσον αφορά τα αυγά:

  1. Τα αυγά πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις και αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται τόσο στη συσκευασία τους όσο και στο κέλυφος. Στο κέλυφος τίθεται σφραγίδα με το διακριτικό αριθμό του παραγωγού (π.χ. 1 EL 72095). Ο αριθμός αυτός από τελείται από τρία τμήματα:

o      μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής (0 Βιολογική Παραγωγή, 1 Ελευθέρας Βοσκής, 2 Δάπεδο με Στρωμνή, 3 Εμπλουτισμένοι Κλωβοί)

o      κωδικό χώρας παραγωγής (π.χ. EL =  Ελλάδα)

o      κωδικό αριθμό εκτροφής

  1. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές στις οποίες πωλούνται αυγά χύμα, πρέπει στο σημείο πώλησης να αναγράφεται η επωνυμία και η διεύθυνση του παραγωγού
  2. Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των αυγών είναι  28 ημέρες όταν διατηρούνται σε δροσερό μέρος

Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου συστήνει σε  όλους τους καταναλωτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση. Η Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ. 2651087159,152).