Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Μαϊος 2021 20:23

ΠΕΔ Ηπείρου: "Να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη υλοποίησης των οδικών έργων της περιοχής, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που εκείνη θα αποφασίσει"

Στην επικαιροποίηση παλιότερων αποφάσεων του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου για την υλοποίηση των βασικών οδικών αξόνων που παραμένουν σε εκκρεμότητα, κατέληξε με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, στη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης το μεσημέρι της Τρίτης.

Μετά την αρνητική εξέλιξη του αποκλεισμού των οδικών έργων της περιοχής από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο υποβλήθηκε από τη χώρα μας για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τέθηκε προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου και αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα ήταν η ανάγκη να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα που εκείνη θα αποφασίσει.

Η συζήτηση αφορά τους δρόμους Γιάννενα – Κακαβιά, ως τμήμα του οδικού άξονα Αδριατικής–Ιονίου και των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων, τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό και τον άξονα Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι. Για μεν τους άξονες της Πρέβεζας, ο κ. Ντακαλέτσης τόνισε πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το επίπεδο της ωριμότητας των συγκεκριμένων έργων. Για δε το δρόμο Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, αυτό που πρώτα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κεντρικό κράτος, δηλαδή το Υπουργείο Υποδομών, την υποχρέωση ωρίμανσης και υλοποίησης του δρόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, ο χρόνος που χάνεται είναι σε βάρος των πολιτών της Ηπείρου, όπως σημείωσε.

Ο κ. Ντακαλέτσης ενημέρωσε το σώμα πως μετά από επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κων/νο Τασούλα, εξουσιοδοτήθηκε να μεταφέρει στο ΔΣ την πρόθεσή του να συγκαλέσει και νέα σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών για το θέμα των οδικών αξόνων. Ωστόσο, η πρόταση του κ. Ντακαλέτση ήταν να απευθυνθεί επιστολή όλων των Δημάρχων της Ηπείρου, προς τον Πρωθυπουργό και να τονίζεται η αναγκαιότητα συμπλήρωσης και ολοκλήρωσης των οδικών υποδομών της περιοχής μας. «Δεν έχουμε σιδηρόδρομο και δεν προβλέπεται να κατασκευαστεί, δεν έχουμε αξιοπρεπή σύνδεση με την Αλβανία, αναγκαστικά θα μείνουμε ουραγοί στην ανάπτυξη, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όπως τα logistics δεν θα επιτραπεί να αναπτυχθούν, ποτέ δεν θα αποκτήσουμε τουρισμό τεσσάρων εποχών αλλά μόνο εσωτερικό τουρισμό, και τα ηπειρωτικά προϊόντα θα συνεχίσουν να βρίσκουν εμπόδια στην εξαγωγική τους προοπτική. Ο δρόμος Γιάννενα - Καλπάκι - Κακαβιά πρέπει να προσφέρει στην περιοχή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό που της λείπει» κατέληξε ο κ. Ντακαλέτσης.

Ο κ. Ντακαλέτσης τάχθηκε υπέρ ενός κοινού «μετώπου» και με τις άλλες περιοχές που διατρέχει ο Δυτικός Οδικός Άξονας και είναι ήδη σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας.

Σε δεύτερη φάση κι αν δεν υπάρχει χειροπιαστό αποτέλεσμα από την αντίδραση της πολιτείας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρότεινε καταλήγοντας να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Έγκριση προγράμματος ενίσχυσης ανέργων

Ομόφωνα, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίαση, την υλοποίηση της εγκεκριμένης Πράξης με τίτλο: «Αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων σε ανέργους και ενδυνάμωση των προοπτικών ένταξής τους στην αγορά εργασίας» με Κωδ. ΟΠΣ 5068870 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Για πρώτη φορά, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου πρόκειται να υλοποιήσει δράση για τους ανέργους, στο πλαίσιο προγράμματος που έχει προκηρυχθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η πρόταση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή, όπως υποβλήθηκε, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ και αφορά την εμπλοκή περίπου 330 ανέργων από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, βάσει των κριτηρίων του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα αφορά συμβουλευτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες τουρισμού, εστίασης, προώθησης τοπικών προϊόντων και logistics. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα πιστοποιηθούν ακολούθως στις γνώσεις και δεξιότητες που θα αποκτήσουν, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα και πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις της περιοχής.

Εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα

Μετά από πρόταση του Προέδρου, στη διάρκεια της εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτησης, η Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφασίστηκε να συμμετάσχει στη δημοπρασία του Οίκου Vergos Auctions για την αγορά 17 ιστορικών εγγράφων της Οικογένειας του Μάρκου Μπότσαρη. Πρόκειται για τεκμήρια ιστορικά που σχετίζονται με το γεγονός της Επανάστασης και η πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου εντάσσεται στο πνεύμα των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το ιστορικό γεγονός.

Τέλος, το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου μετά από εισήγηση του Αντιπρόεδρου της κ. Σπύρου Παππά, ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, στην προσπάθεια αλλαγής των όρων διακήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας σε ιδιώτη, στο πλαίσιο και των αποφάσεων που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη φορέων της Θεσπρωτίας, το απόγευμα της Δευτέρας.

Δελτίο τύπου