Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021 10:15

Μαζική η ένστολη κινητοποίηση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου στα Γιάννενα

Μαζική ήταν η ένστολη κινητοποίηση που πραγματοποίησε η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου την Κυριακή στα Γιάννενα.

ΕΝΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 15

Πυροσβέστες από όλη την Ήπειρο, αλλά κυρίως από αρκετά άλλα μέρη της Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειες τους, έδωσαν δυναμικό παρών και έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο απέτυχε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.

Την κινητοποίηση της Ένωσης στήριξε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεία του οποίου συμμετείχε στην πορεία.

ΕΝΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 7

Η πορεία των Πυροσβεστών ξεκίνησε από την έδρα της ΠΕ.ΠΥ.Δ Ηπείρου και κατέληξε στην Πλατεία Πύρρου, όπου μετά την λήξη της αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Ηπείρου Βασίλη Βράστο κατέθεσαν ψήφισμα στον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργο.

Φθάνοντας στην πλατεία Πύρρου οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους 63  συναδέλφους τους Πυροσβέστες που από το 1911 έχασαν την ζωή εν ώρα υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια “κατέθεσαν” τα ληγμένα τους κράνη με τα οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας τον Αύγουστο.

ΕΝΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑΝΝΕΝΑ 8

Πρώτος χαιρέτησε την συγκέντρωση ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων :“Χορτάσαμε σε όλους τους κλάδους του δημοσίου τομέα χειροκροτήματα. Την ώρα που δίνουμε την μάχη στο καθήκον. Κι όταν έρχεται η ώρα της συντεταγμένης πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες απέναντι κλάδους και ειδικά στους κάδους αιχμής, όπως είναι αυτός του πυροσβεστικού σώματος, απόλυτη σιωπή. Η αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η αμοιβή της υπερεργασίας όπως συμβαίνει σε όλο το δημόσιο, φροντίδα και αύξηση των δαπανών από μεριάς της πολιτείας για τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος, για τα μέσα ατομικής προστασίας σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι “εκ των ουκ άνευ” και σήμερα για εμάς είναι ζητούμενο διεκδίκησης. Θέλω από το θεσμικό ρόλο που έχω, αλλά και ως πολίτης πάνω από όλα να σας εκφράσω το μεγάλο ευχαριστώ της Ελληνικής Κοινωνίας για την μάχη που δώσατε και αυτό το καλοκαίρι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Επιτέλους η πολιτεία και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Θα πρέπει να σταματήσει και ο ερασιτεχνισμός από πλευράς της πολιτείας για το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Οι επιπτώσεις της είναι εδώ”.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Σταθόπουλος ο οποίος σημείωσε πως η στήριξη της κοινωνίας είναι πολύ σημαντική, ενώ υπογράμμισε πως ο αγώνας των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ξεκινά από την Ήπειρο.

Η κυβέρνηση δυστυχώς απέτυχε να δώσει τις προσδοκίες που είχαν σε αυτούς οι Έλληνες πυροσβέστες. Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έκανε καμία εξαγγελία. Βέβαια είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του την 4η Αυγούστου, ημέρα της κορύφωσης του αγώνα “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση”. Την προσωπική του στήριξη την εξέφρασε και σε μένα προσωπικά, τηλεφωνικά. Αλλά δεν θέλουμε μόνο την προσωπική και την ηθική του στήριξη. Θέλουμε και την έμπρακτη στήριξη. Πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε εργαζόμενοι τέρμα πια το τζάμπα. Έχουμε αγωνίες. Έχουμε οικογένειες. Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε και εμείς κάτι σε αυτούς, γιατί δουλέψαμε, γιατί ματώσαμε!”ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου Βασίλη Βράστου, ο οποίος αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την μη επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους Έλληνες Πυροσβέστες, αλλά και για το γεγονός ότι για ακόμα ένα καλοκαίρι οι Πυροσβέστες της Ηπείρου έγιναν “μπαλάκι” στα χέρια τους, ενώ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η Ένωση είναι υπέρ του εμβολιασμού των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος, τάσσεται ωστόσο κατά της υποχρεωτικότητας.

Διαχρονικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αλλά και του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Πυροσβέστες της Ηπείρου γινόμαστε “μπαλάκι” στα χέρια τους. Για να κάνουμε το καθήκον μας. Να υπηρετήσουμε τους πολίτες! Να σώζουμε τις ζωές τους, και τις περιουσίες τους. Αλλά να σώσουμε και την μεγάλη περιουσία όλων μας, τα δάση!” είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Βράστος και πρόσθεσε “Ευθύνη της πολιτείας είναι να προστατεύει και τις δικές μας ζωές. Δυστυχώς όμως, καμία κυβέρνηση έως και σήμερα, δεν έκανε πράξη τις υποσχέσεις της. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας δημόσιων πολιτικών τοποθετήσεων, έχει καταγραφεί στη συνείδηση ορισμένων πολιτών ότι, οι πυροσβέστες είμαστε καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, που τους χειμώνες παίζουμε τάβλι, ενώ τα καλοκαίρια θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για την προστασία των δασών. Άλλοι νομίζουν ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλεονάζον αχρείαστο προσωπικό και είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Γνωρίζουν καλά ότι αυτά είναι ΨΕΜΜΑΤΑ!”

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βασίλης Βράστος σημείωσε πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι Πυροσβέστες όλα αυτά τα χρόνια, βρήκαν αρωγούς στο έργο τους τους Δήμους της Ηπείρου και την Περιφέρεια, ενώ χαρακτήρισε την συνεργασία τους με τα Συντονιστικά Τοπικά Οργανα Πολιτκής Προστασίας άψογη.

Οι υπαλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος διεκδικούν:

  • Την θεσμοθέτηση – αναγνώριση του επαγγέλματος ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό
  • Την κατάργηση – τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του Ν. 4662
  • Την αποζημίωση των ωρών υπερεργασίας – γενικής επιφυλακής στο Πυροσβεστικό Σώμα όπως ισχύει σε όλο τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Πυροσβεστικό σώμα καθώς και την επάνδρωση των αεροδρομίων με την πρόσληψη επιπλέον πυροσβεστών (με εντοπιότητα)
  • Την ανανέωση του στόλου, του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας
  • Την συμμετοχή των Ενώσεων στο νέο σχεδιασμό για την δασική προστασία.
  • Την χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου και προβληματικών περιοχών
  • Να σταματήσει η κατάχρηση του μέτρου της γενικής επιφυλακής
  • Την βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους μόνιμους πυροσβέστες που μπήκαν στο σώμα ως εποχικοί.
  • Την αναγνώριση και πληρωμή της στρατιωτικής θητείας, όπως ίσχυε το 2009
  • Την Δημιουργία σχολής Αρχιπυροσβεστών

 

Από το Γραφείο Τύπου