Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Μαϊος 2013 17:05

«Μπουρλότο» στο Γ.Ν. Φιλιατών – Απλήρωτοι και στα όριά τους οι ειδικευόμενοι γιατροί

Στα όριά τους είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί του Γ.Ν. Φιλιατών, καθώς δεν έχουν πληρωθεί καμία εφημερία από την αρχή του Δεκέμβρη του περασμένου έτους, ενώ συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται για την εργασία τους στο Νοσοκομείο, τις ώρες μετά το πρωινό ωράριο. Πολλές φορές μάλιστα δεν παίρνουν τα ρεπό που προβλέπει ο νόμος για τους ειδικευόμενους για την εργασία μετά από κάθε εφημερία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν στους ασθενείς.

Ως πρώτο μέτρο αντίδρασης οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου, αποφάσισαν να μην παραδώσουν πρόγραμμα εφημεριών και να μην πραγματοποιήσουν καμία εφημερία τον ερχόμενο μήνα καθώς και όλους τους μήνες που έρχονται σε πρίπτωση που στο τέλος Μαϊου δεν πληρωθούν εφημερίες.

Παράλληλα κάνουν γνωστό προς πάσα κατεύθυνση πως δε θα δεχθούν καμία μείωση στα δεδουλευμένα τους και στα δεδουλευμένα των ειδικών ιατρών-επιμελητών που εφημέρευαν την περίοδο για την οποία δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες.

Οι ειδικευόμενοι του Γ.Ν. Φιλιατών έχουν ζητήσει τη στήριξη με ανάλογη απόφαση απο την Γ.Σ. του συλλόγου και από τους ειδικούς ιατρούς.

Αύριο, Τετάρτη, το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση, εντός του Νοσοκομείου, για να καθοριστεί η παραπέρα δράση των ειδικευόμενων γιατρών.

Σήμερα (Τρίτη) το μεσημέρι, επιτροπή γιατρών και συνδικαλιστών, επισκέφθηκαν το Τμήμα Διαφάνειας της Θεσπρωτίας και συζήτησαν με τον υπεύθυνο για το αν υπάρχει το νομικό πλαίσιο να διατεθούν κάποια χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία, σύμφωνα με οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών, σχετική με την καταβολή εφημεριών. Ο υπεύθυνος του τμήματος όμως, έριξε ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου και δεσμεύτηκε να παραπέμψει την υπόθεση στο Υπουργείο, χωρίς να πάρει θέση.

Υπήρξε ανάλογη περίπτωση με αυτή του Γ.Ν. Φιλιατών, στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, όπου η διοίκηση καλούσε τους ειδικευόμενους να δουλέψουν, τονίζοντας: «... εντέλλεσθε όπως καλύψετε τις γενικές εφημερίες της κλινικής σας, λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών του νοσοκομείου μας. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβληθούν τα νόμιμα».

Οι εργαζόμενοι όμως στη Θεσσαλονίκη, με έγγραφό τους ξεκαθαρίζουν πως καλύπτονται από το νόμο που προβλέπει: «Οι ειδικευόμενοι δεν υπάγονται σε καθεστώς εντέλλεστε και είναι καθ'όλα νόμιμη η επίσχεση της εργασίας μας λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων από τον εργοδότη. Τούτο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμπεριληφθούμε στο προσωπικό ασφαλείας...

... σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 38/2011 γνωμοδότησης του Ε’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αφενός κρίνεται ότι το δικαίωμα επίσχεσης των Ειδικευομένων Ιατρών είναι νόμιμο και αφετέρου κρίνεται ότι έχουν το δικαίωμα να πληρωθούν τις εφημερίες που δεν πραγματοποίησαν λόγω επίσχεσης εργασίας!».

Ο Υπουργός και η 6η ΥΠΕ έχει να πει κάτι γι' αυτό ή όλα είναι καλώς καμωμένα;