Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 11:33

Η «Αυγή» για τα προβλήματα της Θεσπρωτίας

Ένα εκτενές αφιέρωμα στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του Νομού Θεσπρωτίας, έκανε η εφημερίδα «Αυγή», τονίζοντας πως είναι ικανά να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, στην μονοεδρική αυτή εκλογική περιφέρεια.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Μεγάλα τοπικά προβλήματα με προοπτική να αυξηθούν αντιμετωπίζει η Θεσπρωτία, μία από τις φτωχότερες εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας. Τα τελευταία δύο χρόνια της μνημονιακής πολιτικής έχουν εμφανή αποτελέσματα σε ολόκληρο τον νομό, ενώ επηρεάζουν σημαντικά και τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Ιδιωτικοποιήσεις και κατακρεούργηση της δημόσιας Παιδείας

Σημαντικό εμπορικό σημείο για ολόκληρη την περιφέρεια, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί κόμβο επικοινωνίας ανάμεσα στην Ήπειρο με τα νησιά του Ιονίου αλλά και την Ιταλία. Σημαντικό πλήγμα για την περιοχή θα είναι η διαφαινόμενη ιδιωτικοποίηση του λιμένα με την ταυτόχρονη εκποίηση ολόκληρης της παράλιας ζώνης του νομού. Στα σκαριά βρίσκεται και η απορρόφηση του παραρτήματος των ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα από το Παράρτημα της Άρτας, πράγμα που θα σήμαινε οικονομική "καταστροφή" για τις επιχειρήσεις που ζουν από τους φοιτητές, όπως επίσης θα δημιουργούσε και μια σειρά προβλημάτων σε όσους ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ.

 

Συγχωνεύσεις-καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, "χτύπημα" στο σύστημα Υγείας

Μια σειρά από συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών και αστυνομικών σταθμών έρχονται να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσπρωτία. Περιοχή της μεθορίου, που αποτελούσε παλιότερα σημείο συνάντησης πολιτισμών, έχει μετατραπεί σήμερα σε σημείο παρεμπορίου και λαθραίας εμπορευματικής διακίνησης. Την ίδια στιγμή υπάρχει σχέδιο απορρόφησης του νοσοκομείου Φιλιατών από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Να σημειώσουμε ότι στην πόλη της Ηγουμενίτσας λειτουργεί μόνο ένα κέντρο υγείας, ενώ το νοσοκομείο Φιλιατών βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισής ώρας από την πόλη.

Ασύλληπτη οικολογική καταστροφή

Ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα ποτάμια της Ηπείρου, ο Καλαμάς έρχεται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου μόλυνση του οικοσυστήματός του και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση επίλυσης του προβλήματος... Αυτή η καταστροφή έρχεται να προστεθεί στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της λεκάνης της περιοχής, που προκαλείται από την υποδοχή από τον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, στον οποίο καταλήγουν τα απορριμμάτα του νομού Θεσπρωτίας και των Δήμων Πάργας και Πρέβεζας. Σε αυτό το κλίμα υπάρχει ένα κύμα "εγκατάλειψης" του νομού από τους κατοίκους που επιλέγουν την εγχώρια και μη μετανάστευση, καθώς δεν βλέπουν να έχουν μέλλον στον τόπο τους. Αν στα προβλήματα της περιοχής προστεθούν τα "λουκέτα" στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η δραματική αύξηση στα τέλη ύδρευσης και δύο στους τρεις καλλικρατικούς δήμους να είναι υπερχρεωμένοι, διαμορφώνεται πλήρως το σκηνικό της κρίσης για τον νομό Θεσπρωτίας.

 

"Στοίχημα" το αποτέλεσμα των εκλογών για την μονοεδρική της Θεσπρωτίας

"Το φίδι από την τρύπα" καλούνται να βγάλουν οι νέοι υποψήφιοι του δικομματισμού. Από τη μία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για τον νομό, ενώ αρχικά δεν στήριξε το Μεσοπρόθεσμο, τον προϋπολογισμό και το δεύτερο Μνημόνιο, έκανε στη συνέχεια "στροφή "ψηφίζοντας τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ προσήλθε και στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ (που είχαν μειωμένη συμμετοχή του κόσμου). Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία έχει σημαντικές διαρροές προς τον Π. Καμμένο. Οι δικομματικοί υποψήφιοι έχουν κάνει κλειστές περιφρουρημένες συγκεντρώσεις και αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν δημόσια για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την οργή του κόσμου. Πρώτη φορά εμφανίζεται με ψηφοδέλτιο και η Χρυσή Αυγή με υποψήφιο τον... Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Αισιόδοξες οι προβλέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του θερμού κλίματος στις περιοδείες αλλά και της αναγνώρισής του από τον κόσμο ως τη σημαντικότερη αντιπολιτευτική δύναμη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η δράση του ΣΥΡΙΖΑ έχει συμμετάσχει σε σημαντικά κινήματα που έχουν "ξεσπάσει" στην περιοχή. Είτε οικολογικά, είτε αντιπολεμικά αλλά με αποκορύφωμα την ενεργή του αντιρατσιστική δράση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Πρωτοστατώντας στον αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών που προσπαθούσαν να διαφύγουν σε άλλες χώρες, αλλά παρέμεναν άστεγοι στην πόλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα να παλέψει ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που προορίζεται να φτιαχτεί στην Ήπειρο».