Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Ιουνίου 2012 21:45

Συνταγματικά προβλήματα εν όψει εκλογών ίσως επηρεάσουν και την Πρέβεζα

Σας είχαμε ενημερώσει για το μέγα ζήτημα που έχει προκύψει με το πως θα κατανεμηθούν οι έδρες στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου (σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ), καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει η διαδικασία να διεξαχθεί με τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2011. Η ΕΛΣΤΑΤ έχει καθυστερήσει να δώσει τα αποτελέσματά της απογραφής στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να τίθενται σοβαρά συνταγματικά προβλήματα εν όψει των επικείμενων εκλογών, αλλά και σωρεία εκλογικών συστάσεων κατά του κύρους τους, κάτι στο οποίο συνηγορεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Η σχετική αλλαγή είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει και την εκλογική περιφέρεια της Πρέβεζας, η οποία είναι στη λίστα των υποψηφίων Νομών, που θα χάσουν μια έδρα. Υπάρχει επομένως το ενδεχόμενο ο Νομός Πρέβεζας να αποτελέσει μονοεδρική περιφέρεια και να εκλέξει έναν βουλευτή στο Κοινοβούλιο.

Ο ΔΣΑ, με δήλωση του προέδρου του, Ιωάννη Αδαμόπουλου εκφράζει την έντονη θεσμική ανησυχία του για τον κίνδυνο να προκληθεί οξύτατη συνταγματική κρίση, που πέρα από τα σοβαρότατα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα θέσει υπό αμφισβήτηση και το διεθνές κύρος της χώρας.

Χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την καθυστέρηση δημοσίευσης της απογραφής, κάνει λόγο για εξαιρετικά σοβαρή συνταγματική παράλειψη, αφού εκτιμάται ότι την τελευταία δεκαετία έχουν επέλθει ουσιώδεις μεταβολές στην κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια, σε σύγκριση με την προηγούμενη απογραφή του 2001, κάτι που συνεπάγεται αλλαγές και στον αριθμό των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια.

Ετσι, θα υποβληθεί σωρεία ενστάσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά του κύρους των εκλογών και ενδέχεται να οδηγήσουν όχι μόνο σε μαζική ανακατανομή των βουλευτικών εδρών σε πολλές περιφέρειες, αλλά και σε επαναπροσδιορισμό της κοινοβουλευτικής δύναμης κάθε κόμματος θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο ακόμα και την εμπιστοσύνη της Βουλής προς την τότε κυβέρνηση και συνεπώς και την κυβερνητική σταθερότητα.

Για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ο πρόεδρος ΔΣΑ, ζητά να παραιτηθεί η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ και επιφυλάσσεται να ζητήσει περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών μελών της ή οργάνων της εκτελεστικής εξουσίας.