Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 01:53

Δέσποινα Κουτσούμπα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την έννοια της Αριστεράς» (pics+vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν όψει της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο.

IMG 0064

Ο Κώστας Γκούμας και ο Βαγγέλης Νάνος από την τοπική επιτροπή Πρέβεζας και η Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίλησαν σε εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.

IMG 0065

Ο Βαγγέλης Νάνος αρχικά ανέφερε: «Στην περίοδο της έντονης αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτός από το να συμμετέχει, να παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση των αγώνων, ώστε να ανατραπεί η συγκεκριμένη πολιτική, το ίδιο διάστημα ετοιμάζεται για την πανελλαδική της συνδιάσκεψη.

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε και το τέταρτο κεφάλαιο των θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η τοπική επιτροπή ήδη έχει ξεκινήσει τον προσυνδιασκεψιακό διάλογο, συζητώντας τις θέσεις. Θέλουμε να είναι μία συνδιάσκεψη μάχιμη, μία συνδιάσκεψη που θα απαντήσει στα σύγχρονα ερωτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Μία μετωπική πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και ταυτόχρονα και στην πολιτική της παρέμβαση και ανάπτυξή της».

IMG 0069

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία τόνισε:

«Θέλουμε η συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που θα γίνει 5-6 Μαρτίου στην Αθήνα και κυρίως ο διάλογος μέχρι εκεί να ανοίξει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τον κόσμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και για τον κόσμο της μαχόμενης Αριστεράς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση, να μπορέσει ανατρέψει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, το οποίο ψηφίστηκε από μία κυβέρνηση, η οποία βγήκε αρχικά ένα χρόνο πριν, με προτάγματα το σκίσιμο των μνημονίων και την Κυβέρνηση της Αριστεράς.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συνέβη ήταν ότι ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ την εμπέδωση του δόγματος ΤΙΝΑ (There Is No Alternative), το θατσερικό ΤΙΝΑ, τα νομοσχέδια που φέρνει είναι πλήρως εναρμονισμένα στη λογική της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης των μνημονίων» και επισήμανε: «Μπροστά στις προκλήσεις, χρειάζεται ο μαχόμενος κόσμος της Αριστεράς να βγει από την απογοήτευση και τη ''μελαγχολία'', που προκάλεσε όλη αυτή η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και η μετάλλαξή του και να συνειδητοποιήσει, ότι δεν πρόκειται ακριβώς για μετάλλαξη...

Οι πολιτικές, οι οποίες δε βάζουν στο στόχαστρο αυτόν που παράγει τα προβλήματα -δεν είναι γενικά και αόριστα η παγκοσμιοποίηση και ο φιλελευθερισμός, αλλά είναι το κεφάλαιο της χώρας και διεθνώς, είναι η ΕΕ – παραμένουν».

Ακολούθως η κα Κουτσούμπα στάθηκε στο «πραξικόπημα» του δημοψηφίσματος: «Αυτό που ζούμε δεν έχει κανένα ίχνος δημοκρατίας. Παρακολουθήσαμε τη Δευτέρα τη συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ομολόγησε ένα πραγματικό πραξικόπημα που έγινε το καλοκαίρι ενάντια στο 62% του ελληνικού λαού που ψήφισε ΟΧΙ. Και ομολόγησε ότι αυτό το πραξικόπημα ενορχηστρωνόταν με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του ίδιου ως τοποτηρητή στην Ελλάδα και του πολιτικού προσωπικού της χώρας, του προηγούμενου και του εκολαπτόμενου μνημονιακού προσωπικού της χώρας εκείνο το διάστημα. Ήταν ένα πραξικόπημα που είχε ως σκοπό να μην ολοκληρωθεί το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, το οποίο δεν ήταν απλά ένα ΟΧΙ στη συγκεκριμένη συμφωνία του Γιουνκέρ, αλλά στην πολιτική συνολικά που έφερε σε αυτό το σημείο το λαό μας.

Ήταν ένα ΟΧΙ που σε μεγάλο βαθμό εμπεριείχε και την προοπτική ρήξης με την ΕΕ και την Ευρωζώνη» και πρόσθεσε: «Το περίεργο στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι πως δεν μπορείς να το ονομάζεις απλώς πραξικόπημα γιατί είναι θεσμικό. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο ''σταθμάρχης'' της ΕΚΤ στην Ελλάδα. Είναι τοποτηρητής του νομίσματος, του ευρώ, ακόμη και σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Υπάρχει έτσι μία θεσμική θωράκιση της ΕΕ ενάντια στη λαϊκή κυριαρχία».

Παράλληλα υποστήριξε για τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Δε θέλουμε να βαδίσουμε μόνοι. Στο πλαίσιο της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα κάνουμε κάλεσμα στις δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δυνάμεις που απελευθερώνονται από το σεχταριστικό ΚΚΕ, για να μπορέσει να υπάρξει ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής και ρήξης αυτής της αντιλαϊκής επίθεσης. Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν δρόμοι κοινής δράσης, για το ασφαλιστικό, για τους πλειστηριασμούς, για το μεταναστευτικό, για να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο...

Υπάρχουν πολιτικοί δρόμοι που μπορούμε να βαδίσουμε μαζί για να δώσουμε στο κίνημα μεγαλύτερη δύναμη».

IMG 0072

Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τις παλαιότερες σχέσεις συμπόρευσης με ένα κομμάτι του, είπε: «Κατ' αρχάς δεν είχαμε συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμπόρευση με όλο τον κινηματικό κόσμο της Αριστεράς, στον οποίο εντάσσονται πολλά κομμάτια, ακόμη και εκείνα που έφυγαν από τη σοσιαλδημοκρατία και φυσικά και κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ. Στα σωματεία, στα συνδικάτα, στις κινητοποιήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο σημερινός δεν έχει τέτοια κομμάτια στο εσωτερικό του. Είναι προφανές ότι όποιος έχει μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει να στηρίξει την πολιτική την οποία κατήγγειλε όταν ήμασταν όλοι μαζί στο δρόμο. Στην πραγματικότητα τα ριζοσπαστικά κομμάτια που ήταν στο δρόμο δεν είναι πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται στις δυνάμεις της Αριστεράς. Νομίζω ότι είναι σαφές και στην ίδια του την ηγεσία η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία.

Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσφημεί την έννοια της Αριστεράς και θα πρέπει να κοπεί κάθε κουβέντα και είναι ένα ζήτημα που συζητείται και στους χώρους δουλειάς».

Αναφορικά με το ΚΚΕ σχολίασε: «Παρ' ότι απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από πλευράς ΚΚΕ. Όπως δεν έχουμε καμία ανταπόκριση στους χώρους δουλειάς από το ΠΑΜΕ. Δυστυχώς πολλές φορές δε συμβάλλει με θετικό τρόπο στην ενότητα των σωματείων, έχει χωριστικές πρακτικές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συλλαλητήριο του Σαββάτου, που ενώ υπερψηφίστηκε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ και σε πολλά σωματεία, τελικά μετά από απόφαση των οργάνων του ΚΚΕ το ΠΑΜΕ αποσύρθηκε. Αυτές οι πρακτικές δε συμβάλλουν στο δυνάμωμα του ίδιου του αγωνιζόμενου κόσμου. Κάνουμε έκκληση στο ΚΚΕ να αλλάξει στάση. Γιατί πραγματικά όταν ξεκίνησε αυτή η κρίση το 2010 το ΚΚΕ ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της Αριστεράς και θα μπορούσε εκείνο να πετύχει την κοινή δράση».

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης