Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 01:08

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα για δημιουργία hot spot στο Νομό Πρέβεζας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για δημιουργία κέντρου καταγραφής μεταναστών και προσφύγων (hot spot) στο Νομό Πρέβεζας.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δελτίο τύπου: "η είδηση είναι απόλυτα ψευδής και προήλθε από διαστρέβλωση των απαντήσεων που έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε ερωτήσεις που του απηύθυνε δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων", ενώ  παραθέτει αυτούσια τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Ναυτιλίας στον δημοσιογράφο του ΑΠΕ, Πάρη Τσιριγώτη, η οποία -όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας- διαστρεβλώθηκε.

Αυτές είναι οι απαντήσεις όπως ακριβώς τις έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας στο ΑΠΕ

Ερώτηση: Η ΕΕ έχει ζητήσει μια σειρά μέτρων από τη χώρα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Εκτιμάται ότι η χώρα θα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των 5 hot spots στα νησιά και των δύο προαναχωρησιακών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; θα έχουν λειτουργήσει έως τέλος του μήνα;

Δρίτσας: Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια και νομίζω ότι θα έχουν λειτουργήσει. Ναι. Χρειάζεται σε αυτό το σημείο να κάνω άλλη μία φορά έκκληση σε όλες τοπικές κοινωνίες. Ας μιμηθούν τους νησιώτες που στην πλειοψηφία τους με ελάχιστες εξαιρέσεις διαχειρίστηκαν το προσφυγικό ζήτημα ως μια υπόθεση δική τους. Δεν ήταν μόνο ο ανθρωπισμός ,που είναι το πρώτο κίνητρο και που αξίζει τιμή στους νησιώτες γι αυτό. Ήταν και η κατανόηση γιατί το έζησαν μέσα στο χώρο τους ότι όσο περισσότερο συνεργασία υπάρχει, όσο περισσότερο καλή οργάνωση που εξασφαλίζεται από τη συνεργασία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τόσο λιγότερες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Αυτό το μήνυμα: ανθρωπισμός συν ορθολογισμός και συμμετοχή στη διαχείριση του προσφυγικού, είναι η πιο ασφαλή συνταγή για όλη την Ελλάδα. Μπροστά στις δύσκολες εξελίξεις από τον τρόπο που επιλέγουν η μία μετά τη άλλη οι χώρες της Ευρώπης, την επιλογή του εθνικού εγωισμού και της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων ή και του κλεισίματος κάποιων συνοριακών εισόδων, ο κίνδυνος εγκλωβισμού στη χώρα μας δεκάδων χιλιάδων μεταναστών ή προσφύγων είναι υπαρκτός. Η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες εκείνες κινήσεις και ενέργειες -που πρέπει να είναι πολύ προσεχτικές- ώστε αυτό να αποφευχθεί.

Τμήμα αυτών των ενεργειών είναι και η ανταπόκριση στις δεσμεύσεις μας και στις υποχρεώσεις μας.

Είναι εθνική υπόθεση να γίνουν τα hot spots και τα προαναχωρησιακά κέντρα και θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιδρούν.

Φυσικά να εξασφαλίσουν όρους, κανόνες ανθρώπινους και για τους πρόσφυγες και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε σωστά το πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνησή μας για όποια αρνητικότερη εξέλιξη, σχεδιάζει και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, ώστε αν πράγματι η χώρα μας από χώρα διέλευσης προσφύγων, γίνει χώρα εγκατάστασης, έστω προσωρινής, αυτή η διαδικασία να μην επιβαρύνει μονόπλευρα μία η δύο περιοχές αλλά να διαχυθεί σε όλη την επικράτεια και να  μπορέσει να είναι πραγματικά διαχειρίσιμη με ανθρώπινους όρους.

Ερώτηση: Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών δημιουργεί κάποια ερωτηματικά;

Δρίτσας: Νομίζω ότι η Ευρώπη χάνει τον προσανατολισμό της. Εάν πιστεύει ότι μπροστά στην αδυναμία να πάρει γενναίες και συνεκτικές αποφάσεις συνεργασίας, η λύση είναι η ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση διαχείρισης του προβλήματος, κάνει μεγάλο λάθος.

Δεν είναι η λύση αυτή. Αυτή είναι λύση κοντόθωρη που συνήθως γεννά παρενέργειες άλλου τύπου και διαμορφώνει δεδομένα που μετά είναι ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα. Ας εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες να νικήσει η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη απέναντι στην ρατσιστική και ξενοφοβική Ευρώπη.

Η ασφάλεια της Ευρώπης που είναι ένα αγαθό που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και προσοχή (σ.σ το μακελειό στο Παρίσι μας έχει στείλει πολύ σκληρά και οδυνηρά μηνύματα) είναι κάτι που πρωτίστως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με την ορθολογική διαχείριση του προσφυγικού και με συνεργασία όλων των χωρών.

Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε κλιμάκωση που δεν θα μπορεί να μας οδηγήσει σε διεξόδους πραγματικά αποτελεσματικές.