Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 26 Ιουλίου 2016 10:30

Φλώρα Νικολιδάκη: «Η ένταξή μας στην ΕΕ δεν ωφέλησε» (vid)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας, μέλη της πανελλαδικής Πρωτοβουλίας Αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ- «διΕΕξοδος» (διαβάστε ΕΔΩ την ιδρυτική διακήρυξη).

IMG 9864

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Π. Ηπείρου-Π.Ε. Πρέβεζας, Σπύρος Σιούτης εισηγητικά ανέφερε:

«Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 3 Ιουλίου η ιδρυτική Συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ «διΕΕξοδος».

Είναι μία πρωτοβουλία που συγκροτήθηκε από αγωνιστές από εργασιακούς χώρους, σχολές, γειτονιές, εργαζόμενους, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, νέους και νέες, κινήσεις αλληλεγγύης και υπεράσπισης δικαιωμάτων, με δημοκρατικές διαδικασίες και γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθούν συντονιστικά σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συναντήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα.

Μέσα από αυτή την κίνηση επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην πλατιά αποκάλυψη του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίθεση που δέχεται η εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία, στην τεκμηρίωση του στόχου της αποδέσμευσης από αυτή, στην προβολή και την απόδειξη ότι υπάρχει ζωή έξω από την ΕΕ, με επεξεργασίες, με κινηματικές παρεμβάσεις με παρουσία σε όλη την Ελλάδα» και διευκρίνισε: «Από τη σκοπιά των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων...».

 

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Φλώρα Νικολιδάκη, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, η οποία τόνισε: «Πήραμε την απόφαση να συγκροτήσουμε αυτή την κίνηση, γιατί νομίζουμε ότι έχει φτάσει η ώρα να συζητηθεί στην ελληνική κοινωνία η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Να συζητηθεί όχι αποσπασματικά, αλλά να συζητηθεί σχετικά με την εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι φοιτητές, οι καθηγητές, όλα αυτά τα χρόνια και να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Αν η ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ ωφέλησε ή και πριν από την ένταξη στη νομισματική ένωση ή και μετά από αυτή.

Να κάνουμε μία εκτίμηση όλης αυτής της πορείας που είναι πολλά χρόνια και κατά τη γνώμη μας οδήγησε σε μία κατάσταση που πιστεύουμε ότι κανείς δεν την είχε σκεφτεί στην αρχή της πορείας. Έρχεται μία στιγμή που η ΕΕ θα είναι η βασική αιτία για την αποβιομηχανοποίηση της χώρας, για τη δυσκολία και την καταστροφή της αγροτικής οικονομίας, την απόλυτη σύνδεση των πανεπιστημίων με ό,τι γίνεται σε άλλα πανεπιστήμια, με την κατάσταση αυτή με τις τράπεζες που δεν είναι ελληνικές» και συμπλήρωσε:

«Η χώρα καταλήγει σε ένα σημείο που δύσκολα μπορεί να πει κάποιος ότι μπορούμε να σκεφτούμε τη ζωή μας με βάση τις δικές μας δυνατότητες. Αυτό αν συζητηθεί μέσα στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες, στους φοιτητές, θα καταλήξουμε με μία ευκολία στο συμπέρασμα ότι η ένταξή μας στην ΕΕ δεν ωφέλησε. Αυτό όμως να βγει μέσα από τη συζήτηση και την εμπειρία των ανθρώπων. Δεν είμαστε πολιτικό κόμμα, αν και ασχολούμαστε με ένα θέμα πολιτικό όπως είναι η ΕΕ. Δεν έχουμε σχέση με τις εκλογές, δεν θέλουμε να εμπλακούμε στο πολιτικό σύστημα, ειδικά έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Θέλουμε να ανοίξουμε μία συζήτηση και να αποκαλύψουμε αυτό που κρύβεται επιμελώς όλα αυτά τα χρόνια, ότι η ένταξη στην ΕΕ ωφέλησε μεγάλες οικονομίες, μεγάλες δυνάμεις της Ένωσης, αλλά όχι την Ελλάδα. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να διαλύσουμε αρκετούς... μύθους. Πρέπει να διαλύσουμε το... μύθο των αγροτών που παίρνουν επιδοτήσεις, πρέπει να διαλύσουμε το μύθο των εργατών που έχουν δήθεν δημοκρατικά δικαιώματα, πρέπει να διαλύσουμε το μύθο των φοιτητών που βρίσκονται σε ένα καλύτερο επίπεδο μάθησης σε σχέση με τα ξένα πανεπιστήμια κ.α.».

 

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου: