Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012 10:27

Δρόμος στρωμένος με οράματα και... αγκάθια για τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ

Ο δρόμος προς τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην Ανοικτή Συνέλευση που οργάνωσε χθες (Σάββατο) στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ένας δρόμος, που από όσα προέκυψαν από τη συζήτηση, θα είναι στρωμένος με οράματα, ιδεολογικές συγκρούσεις, σύνθεση απόψεων, αλλά και μπόλικους προβληματισμούς, ερωτήματα και κριτική.

Η συνέλευση ωστόσο, επέκτεινε τη θεματολογία της και πέραν του Ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές και τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ και την ΑΤΕ.

Εισηγήτρια ήταν η Ειρήνη Κατσινοπούλου, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια επί αγροτικών ζητημάτων. Αναφορικά με τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κατσινοπούλου επισήμανε ότι η «μάχη» αυτή για την Αριστερά έχει μια ιδιαίτερη ιστορικότητα. Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας που να εξελιχθεί σε ένα ενιαίο κόμμα. Πρόσθεσε ότι πρέπει σιγά-σιγά να ξεπεραστεί το θεωρητικό επίπεδο αυτής της προσπάθειας, καθώς ήδη υπάρχει δράση. Δράση για την νίκη.

100 2968

Το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε σε γενικές γραμμές το πολιτικό στίγμα του νέου πολιτικού φορέα, τονίζοντας πως θα είναι πλουραλιστικός, πολυφωνικός και πολυσυλλεκτικός. «Δεν πάμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείο αναφοράς μας είναι η ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όραμά μας είναι ο σοσιαλισμός. Θέλει οργανώσεις βάσης η Αριστερά και ο Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Οργανώσεις, όπου η συμμετοχή του κόσμου θα είναι ενεργή και θα υπάρχει σεβασμός στην ιδιαίτερη πολιτική τοποθέτηση του καθενός», ανέφερε η κα. Κατσινοπούλου η οποία ενημέρωσε πως η ιδρυτική διακήρυξη και το ιδρυτικό κατασταστικό του νέου φορέα ήδη δουλεύονται.

Στην γενικότερη τοποθέτησή της η κα. Κατσινοπούλου, στάθηκε στο γεγονός ότι το αίτημα υπεράσπισης της δημοκρατίας, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα καταστολής, πέφτει στις... πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ανέφερε επίσης πως στο πλαίσιο των πλατιών συμμαχιών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τη σεχταριστική, ανθενωτική πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ.

«Εμείς πρέπει να μπούμε μπροστά και να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Να φύγουν μια ώρα αρχύτερα», τόνισε το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε και αναφορές στο «ξεπούλημα» της ΑΤΕΒΑΝΚ και το θέμα της ΔΩΔΩΝΗ.

100 2972

Στη συνέλευση τοποθετήθηκε εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και ο κ. Ηλίας Χάιδας.

Όσον αφορά, τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χάιδας είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα διαλέξουμε ή τους αγώνες ή το κόμμα. Σύντροφοι, τα θέλουμε όλα» και συμπλήρωσε πως δε θα μπει ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες εσωστρέφειας, αλλά θα βγει ακόμη πιο δυνατά προς την κοινωνία. Προανήγγειλε περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Πρέβεζα τόνισε πως θα υπάρξουν επαφές με κοινωνικούς φορείς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με επιστήμονες, συνδικαλιστές, ώστε να διαμορφωθεί με σαφήνεια η λογική αυτών των προγραμμάτων.

Ο κ. Χάιδας στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτοδιαχειριστικής λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗ και έκανε έναν απολογισμό των «μετώπων» που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πρέβεζας. Αναφέρθηκε στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας, στο κοινωνικό ιατρείο, ενώ συνεχάρη τους μαθητές της Πρέβεζας για την αυθόρμητη αντίδρασή τους στην επίσκεψη του κ. Τζαβάρα στην Πρέβεζα, όπως και τους καθηγητές που θα σταθούν πλάι στα παιδιά οικογενειών με οικονομικά προβλήματα.

Παρέμβαση, για να διευκρινίσει και να ενημερώσει τη συνέλευση για τα ζητήματα της ΔΩΔΩΝΗ και της ΑΤΕΒΑΝΚ έκανε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας. Ο κ. Μπάρκας τόνισε ότι μόλις έγινε γνωστή η εξέλιξη με την ΑΤΕ και την Πειραιώς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο με 3 επίκαιρες ερωτήσεις και «αιχμηρές» τοποθετήσεις στο Κοινοβούλιο.

Απάντησε και σε ερώτηση περί νομικής αντίδρασης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την εξέλιξη, εξηγώντας πως το τοπίο είναι ιδιαίτερα θολό στους όρους με τους οποίους έγινε ο «γάμος» με τον επιχειρηματία Σάλα.

Πρόσθεσε επίσης πως η ΔΩΔΩΝΗ απαξιώνεται συνεχώς επίτηδες, είναι «ένα καράβι που πάει μόνο του», ωστόσο ακόμη κι έτσι είναι κερδοφόρος. Στήριξε την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ περί αυτοδιαχειριστικής λειτουργίας της ΔΩΔΩΝΗ, η οποία πρέπει να πάει στους φυσικούς της κατόχους και την λειτουργική κατάληψη που κάνουν αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας.

«Δεν πρέπει να πάμε και να επιβάλλουμε την άποψή μας στους κτηνοτρόφους και τους εργαζομένους που είναι εκεί. Πρέπει να σταθούμε δίπλα και να τους πείσουμε ότι μπορούν να κερδίσουν», σχολίασε ο κ.Μπάρκας.

100 2976

Όπως προαναφέραμε βέβαια, δεν έλειψαν οι προβληματισμοί και η κριτική συμμετεχόντων στην ανοικτή συνέλευση για την κατεύθυνση, το πολιτικό στίγμα και το «χαρακτήρα» του Ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράστηκαν προβληματισμοί για την πολιτική «συμπαράσταση» του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των σωμάτων ασφαλείας, όπως επίσης και για την εντύπωση που έχει δοθεί ότι ο νέος πολιτικός φορέας θα είναι «μία από τα ίδια» στο πολιτικό σκηνικό και θα ζητάει την εξουσία, αφήνοντας στην άκρη τη συμμετοχή του στα κινήματα.

Με ιδιαίτερο σεβασμό άκουσαν οι παριστάμενοι και την τοποθέτηση ενός ηλικιωμένου, ο οποίος τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο ΕΑΜ, μια ευρύτερη πλατιά λαϊκή συμμαχία, που θα δώσει λύση στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα πάντως, δήλωναν ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι ο δρόμος προς τον Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ και οι «ζυμώσεις» που γίνονται έχει δημιουργήσει πυρήνες του, σε όλο το Νομό, κάτι που δυναμώνει και τη δράση του στην περιοχή μας.