Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Νοεμβρίου 2017 12:40

Ατάκες Τσακαλώτου για τα… μυαλά των ΣΥΡΙΖαίων, το Σαμαρά την… καβάντζα – «40 χρόνια στην Ελλάδα, οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους εθελοντικά»

Στοιχεία αμεσότητας είχε ο λόγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, κατά την ανοικτή πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης. Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για τα προαπαιτούμενα που απομένουν, την Κυβέρνηση Σαμαρά, τη στρατηγική εξόδου της Κυβέρνησης από το Μνημόνιο, τα… μυαλά που ευτυχώς άλλαξαν με την παρουσία του Αλέξη Χαρίτση και πολλά ακόμη.

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα της ομιλίας του:

«Η τρίτη αξιολόγηση έχει 95 από τα τελευταία 113 προαπαιτούμενα. Αν υποθέσουμε ότι τελειώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 95, μέχρι τον Αύγουστο μένουν 18 προαπαιτούμενα. Αν σκεφτείτε τι έχει τραβήξει η διαπραγματευτική ομάδα, καταλαβαίνετε ότι το 18 δεν είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Θέλουμε να τελειώνουμε την τρίτη αξιολόγηση για να έχουμε σοβαρή παρέμβαση στις δύο μεγάλες συζητήσεις που θα γίνουν μετά το Γενάρη. Το πρώτο είναι τι θα πάρουμε για το χρέος, με ποιους όρους, πότε και το δεύτερο είναι για την έξοδο από την Κρίση».

«Τη φύση της εξόδου την χτίζουμε με αποθέματα. Μέσα στην απόφαση του Ιουνίου, μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν και από μόνοι μας πρέπει να έχουμε τέτοια αποθέματα, ώστε όταν βγούμε από τον Αύγουστο να έχουμε… καβάντζα. Δεν είμαστε αναγκασμένοι να τα χρησιμοποιούμε. Αλλά ξέρουν οι αγορές ότι και… στραβή να γίνει έχουμε καβάντζα για να πληρώσουμε τα ομόλογά μας. Αυτό έχει εξαιρετική σημασία. Η ΝΔ που λέει τι καλά που ήταν τα πράγματα το 2014, έκανε ακριβώς το αντίθετο. Το 2014 που δεν έκλεισαν την πέμπτη αξιολόγηση το καλοκαίρι, ήρθαν οι θεσμοί και τους είπαν πάρτε μία προληπτική γραμμή πίστωσης και δεν είχαν κανέναν απόθεμα. Γι’ αυτό και είπαν στο Σαμαρά, πάρε αυτή την πιστοληπτική γραμμή, δεν μπορείς να βγεις στις αγορές. Άρα εμείς όχι μόνο μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο, αλλά δε χρειαζόμαστε και προληπτική γραμμή πίστωσης, γιατί έχουμε τα δικά μας αποθέματα. Θεωρώ λοιπόν πως τον Αύγουστο του 2018, μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο».

«40 χρόνια στην Ελλάδα, οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους εθελοντικά. Αυτή είναι η αλήθεια. Για 40 χρόνια χωρίς μία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο κάθε Υπουργός, φαντάζομαι όμως και Δήμαρχοι ή Νομάρχες, μπορούσαν να πάνε στη Φορολογική Υπηρεσία και να πουν: Μη κοιτάζεις το φάκελο του Ευκλείδη, βάλ’ τον από κάτω… Του Δημήτρη πιο ψηλά. Αυτό δε γινόταν; Και μας λένε ότι είμαστε κυνικοί που μας πήρε δύο χρόνια να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και τώρα μόνο από την εθελούσια αποκάλυψη θα έρθουν 480 εκατομ. ευρώ που δεν υπολογιζόταν στον υπολογισμό. Γι’ αυτό θα έχουμε υπέρβαση. Και θα έχουμε υπέρβαση και σε άλλα κομμάτια της φοροδιαφυγής».

«Η διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι εμείς δε θέλουμε τον ιδιωτικό τομέα και αυτοί τον θέλουν. Είναι ανάπτυξη για ποιον και με ποιους κανόνες. Δε μπορεί να έχεις μία ανάπτυξη που να μη σέβεται το περιβάλλον. Έχει σημασία και το μοντέλο όμως. Για 20 χρόνια πριν την κρίση, στην ουσία είχαμε μία ανάπτυξη, που ο Θεός να την κάνει εκσυγχρονιστική, που βασιζόταν σε φθηνό χρήμα και σε μεγάλα έργα. Κυρίως δρόμους. Δε μπορεί να συνεχίσει αυτό. Δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη αυτό. Και είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε τον Αλέξη Χαρίτση. Έχει παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο για να αλλάξει όχι η πολιτική μας, αλλά το… μυαλό των δικών μας ανθρώπων για το τι είναι ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν είναι αυτό που γινόταν παλιά, όταν ένας μεγάλος εφοπλιστής και ένας μεγάλος βιομήχανος έβρισκε έναν Υπουργό και του έλεγε έχω μία φανταστική ιδέα για ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν είναι να κάνω όποια επένδυση θέλω χωρίς να πεις: Πώς επηρεάζει την τοπική κοινωνία, πόσες θέσεις εργασίας δημιουργεί, πως σέβεται τους προμηθευτές. Κάθε επένδυση που γίνεται στην Ήπειρο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ωφελημάτων βγαίνει από την Ήπειρο, γιατί δεν έχουμε φτιάξει αυτά τα δίκτυα, ώστε και οι προμηθευτές να κερδίζουν από αυτή την ανάπτυξη».