Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018 19:21

«Φρένο» στις εξαρτήσεις των Δήμων από τον Καχριμάνη βάζει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης…

Σε ρεπορτάζ του atpreveza.gr το Νοέμβριο του 2017 είχαμε αναφερθεί στο «αντάρτικο» των Δημάρχων Αρταίων, Πρεβέζης και Ηγουμενίτσας κατά Καχριμάνη με υπόνοιες ότι Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Γιάννενα… (δείτε ΕΔΩ).

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ετοιμάζει πέντε κομβικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι οποίες μεταξύ άλλων θα «απαγκιστρώσουν» τους Δήμους του Ν. Πρέβεζας από τη «σκιά» της Περιφέρειας Ηπείρου και του συγκεντρωτισμού που υφίσταται η Περιφέρεια με κέντρο τα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα στο ΠΔΕ του 2018, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα μπορεί να χρηματοδοτεί απ’ ευθείας τους Δήμους, κάτι το οποίο σήμερα δεν είναι εφικτό , καθώς παρεμβαίνουν ως αρχικοί δικαιούχοι, οι Περιφέρειες. Με την αλλαγή αυτή, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές των φυσικών καταστροφών, ή της εκτέλεσης τοπικών έργων, θα παρακάμπτονται οι Περιφέρειες και τα κονδύλια θα καταβάλλονται στους δήμους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση με το σύστημα αυτό θα μειωθεί η γραφειοκρατία και συνεπώς οι καθυστερήσεις, αλλά και θα πάψει η εξάρτηση των δήμων από τις Περιφέρειες.

Σε αυτό βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς θα πρέπει οι Δήμοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να εργαστούν σκληρά και να μην πηγαίνουν τα χρήματα στο… βρόντο.

Μπορεί δηλαδή η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή να κάνει το… κουμάντο για τους Δήμους, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό αποτελεί και ένα «δίχτυ ασφαλείας». Οψόμεθα!