Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 02:22

Τα αρδευτικά έργα στο Βαθύπεδο Βαλανιδοράχης και την Αμμουδιά έχουν ολοκληρωθεί μόνο στα... χαρτιά

Καμπανάκι κινδύνου για τις περιοχές Βαθυπέδου Βαλανιδοράχης και Αμμουδιάς, “έκρουσε” με ερώτησή του στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Συμμαχία Ηπειρωτών” Γιώργος Ζάκας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

“Θέμα: Τα αρδευτικά έργα στο «Βαθύπεδο Βαλανιδόραχης» και «Αμμουδιάς» που έχουν ολοκληρωθεί μόνο στα χαρτιά…, χρειάζονται άμεσα αντιπλημμυρική θωράκιση.

Για τα μεγάλα αυτά ημιτελή αρδευτικά έργα, έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη δεκαετία. Σήμερα παρουσιάζουν μια σειρά προβλήματα τα οποία τα καθιστούσαν μη λειτουργικά για τους αγρότες με αποτέλεσμα να απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες.

Να θυμίσουμε ότι το έργο «Βαθυπέδου – Βαλανιδοράχης» αντικατέστησε το παλαιό δίκτυο το οποίο δεν είναι αποδοτικό, σε έκταση περίπου 3000 στρεμμάτων, στην περιοχή «Βαθύπεδο» του Δημοτικού Διαμερίσματος «Βαλανιδόραχη» του Δήμου Πάργας του νομού Πρέβεζας. Τα έργα εξυγίανσης εδαφών που έγιναν στην περιοχή περιλάμβαναν την κατασκευή αντλιοστασίου και στραγγιστικού δικτύου συνολικού μήκους 23,8 χιλιομέτρων. Επίσης το αρδευτικό έργο περιελάμβανε υδροληψία στον ποταμό Αχέροντα, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου συνολικού μήκους 20,87 χιλιομέτρων, κατασκευή αγροτικού οδικού δικτύου και 75 υδροληψίες άρδευσης, ενώ προβλεπόταν να γίνει η σύνδεση των αντλιοστασίων με δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Το έργο παρουσίασε προβλήματα, αφού δεν κατασκευαστήκαν τα απαραίτητα «παράλληλα έργα» παρότι τα κύρια έργα των αρδευτικών δικτύων ολοκληρώθηκαν. Συγκεκριμέναδεν προβλέφτηκανέργα αντιπλημμυρικής προστασίας (επιχωματώσεις, χαντάκια κ.λ. π. για να προστατεύεται από τον πλημμύρες που είναι ένα συχνό φαινόμενο και από τον Αχέροντα που διασχίζει την περιοχή, αλλά και από την θάλασσα). Έτσι με την πρώτη πλημμύρα τα στραγγιστικά καταστρέφονται από τις φερτές ύλες φράζοντας τους πόρους. Επίσης δεν προβλέφτηκε μια σειρά εργασιών που αφορούσαντην πίεση νερού, την τάση του ρεύματος και την οδοποιία.

Εξ αρχής υπήρξαν έντονες αντιδράσεις των αγροτών οι οποίοι είχαν επισημάνει τις παραλήψεις, είχαν προειδοποιήσει και προβλέψει τις συνέπιες και αρνήθηκαν να παραλάβουν το έργο. Παρόλα αυτά το έργο παραδόθηκε στους αγρότες βιαστικά ύστερα από την πίεση της απένταξης, και υποσχέσεις ολοκλήρωσης τους σε επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Να σημειώσουμε ότι από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η λειτουργία του επιβεβαιωθήκαν οι αρχικές εκτιμήσεις και είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα ανέκυψαν με αποτέλεσμα:

Το έργο να μην είναι λειτουργικό, μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης να μην μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά, τμήμα της παραγωγής να καταστρέφεται, οι αγρότες να επιβαρύνονται με αυξημένα κόστη και να μην μπορούν να αξιοποιήσουν επαρκώς την περιουσία τους.

Τα ίδια προβλήματα και στο άλλο αρδευτικό της περιοχής στο «Βαθυπέδο Αμμουδιάς»

Και για τα δυο παραπάνω έργα απαιτούνται συμπληρωματικές εργασίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους αγρότες.

Έχει παρέρθει μια δεκαετία περίπου και παρά τις συνεχής διαμαρτυρίες καμία προσπάθεια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης δεν έγινε δίνοντας την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρει η χρησιμότητα των έργων.

Καλείται ο περιφερειάρχης να ενημερώσει το σώμα αν προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που χρονίζει.

 

Ιωάννινα 14/03/2018

Ο επερωτών περιφ/κος Σύμβουλος

Ζάκας Γιώργος