Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 14:13

Ανακοίνωση των Επιτροπών Ειρήνης Πρέβεζας και Άρτας

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ & ΠΟΛΕΜΟΥΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΤΙΟΥ & ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πρέβεζας και Άρτας, με αφορμή τις πολυεθνικές ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις «ΗΝΙΟΧΟΣ 2018» και «ΑΡΙΑΔΝΗ 2018», που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους, τη δραστηριότητα της Βάσης του Ακτίου και τους σχεδιασμούς για αναβάθμισή της, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, στο Αιγαίο, στη Μέση Ανατολή, ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και καλούν το λαό της περιοχής σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, με πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά στο εσωτερικό, στο όνομα της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» που προωθεί και που δεν είναι τίποτα άλλο από προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα και εξαγωγή ελληνικών κεφαλαίων στην ευρύτερη περιοχή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, γίνεται σημαιοφόρος των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή μας, που ανταγωνίζονται τη Ρωσία και την Κίνα, μπλέκοντας τη χώρα μας και το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις, που γεννούν τις συγκρούσεις και τους πολέμους, να έχουμε καθαρό ότι έχουν να κάνουν με τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της ενέργειας, των εμπορευμάτων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα Βαλκάνια με την έξαρση των εθνικισμών, τη συζήτηση γύρω από την ονοματολογία της ΠΓΔΜ, τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την πλευρά της Τουρκίας, τον εμβολισμό της κανονιοφόρου «Γαύδος», τη σύλληψη των 2 ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, αλλά και τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη και γενικότερα στη Μ. Ανατολή, κ.α.

Στην πράξη βλέπουμε να προωθείται όχι μόνο αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών βάσεων και στρατηγείων, που είναι διάσπαρτα στη χώρα μας, αλλά και λειτουργία νέων, όπως η Βάση ελικοπτέρων των ΗΠΑ που σχεδιάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Στην περιοχή μας λειτουργεί εδώ και χρόνια η βάση του Ακτίου, με τα ιπτάμενα ραντάρ τύπου ΑΒΑΚΣ. Η Βάση του Ακτίου είναι μία σημαντική αεροπορική βάση τόσο για την ελληνική πολεμική αεροπορία, καθώς εκεί εδρεύει η μοναδική Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τύπου «Πήγασος», ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, αλλά και για το ΝΑΤΟ, αφού το αεροδρόμιο του Ακτίου, με ξεχωριστές εγκαταστάσεις, λειτουργεί και ως Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση (Forward Operational Base/FOB) για την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ιπτάμενων ραντάρ AWACS του ΝΑΤΟ, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια. Με άλλα λόγια αξιοποιείται η αναβαθμισμένη λειτουργία της σαν εφαλτήριο για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Κι αυτό είναι κάτι που φάνηκε σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Κοσσοβο, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη.

Αυτή η ενεργή συμμετοχή της Βάσης του Ακτίου, αλλά και όλων των υπόλοιπων Βάσεων και στρατηγείων, καταρρίπτουν τις αυταπάτες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για την τάχα «ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα» που παρέχουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ή ο 6ος αμερικανικός στόλος που έχει καταπλεύσει στην περιοχή. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ήταν πάντα παράγοντες αστάθειας, παράγοντες πολέμων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έχει αποδειχτεί από την διαχρονική πορεία των Ελληνοτουρκικών, της επίλυσης του Κυπριακού, από τις εκατοντάδες πολεμικές επιχειρήσεις που έχουν εξαπολυθεί και στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει μέσω του πλέγματος των Βάσεων και στρατηγείων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πρώτη και καλύτερη τη Βάση στη Σούδα.

Εκτιμάμε ότι ο λαός μας δεν θα πρέπει να «μασήσει» στα καλέσματα για «εθνική ενότητα – εθνική ομοψυχία» που απευθύνει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, γιατί πολύ απλά η ενότητα για την οποία μιλάνε σημαίνει συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Σημαίνει «ανάπτυξη» βουτηγμένη στον ιδρώτα και στο αίμα του λαού, από την οποία ο λαός δεν έχει να προσδοκά τίποτα. Σημαίνει κίνδυνο για πολέμους και επεμβάσεις στους οποίους ο λαός και τα παιδιά του θα σταλούν για να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Δεν χωρά εφησυχασμός και επανάπαυση! Καθώς η χώρα μας μπαίνει πιο βαθιά στο σπιράλ των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, απαιτείται απ’ την πλευρά μας συσπείρωση και δράση σε ένα ισχυρό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα,επαγρύπνηση και οργανωμένη πάλη ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παλεύουμε για:

Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους

Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν

Να πάρει απάντηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τις ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Τo κλείσιμο της Βάσης στο Άκτιο, στη Σούδα και όλων των Βάσεων και στρατηγείων.

Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΡΤΑΣ