Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 14:14

Στα... χαρακώματα Σκουρλέτης-ΝΔ με... πάσα και από την ΚΕΔΕ για τον “Κλεισθένη” στην αυτοδιοίκηση

Η μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης στην αυτοδιοίκηση, φαίνεται πως βάζει στα... χαρακώματα την ΚΕΔΕ, την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και στην “αντίπαλη όχθη” το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο “Κλεισθένης” έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, με αντιπροσωπεία της ΠΕΔ Ηπείρου να δίνει το "παρών", όπου ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Χρειάζεται Απλή Λογική. Και ένα νέο Μοντέλο Αυτοδιοικητικής Διακυβέρνησης.

Τώρα είναι η ώρα η Αυτοδιοίκηση ενωμένη να διεκδικήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης» και έκανε λόγο για: «Συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την απαξίωση του αυτοδιοικητικού θεσμού».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σειρά του ανέφερε:

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος δήλωσε:

«Η νέα επίθεση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην απλή αναλογική καταδεικνύει απλώς την εμμονή του ίδιου και του κόμματός του στη διαιώνιση του ισχύοντος  εκλογικού συστήματος που, σε ό,τι αφορά στην Αυτοδιοίκηση, αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους.

Το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών εξασφαλίζει στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών, ανεξαρτήτως του ποσοστού που λαμβάνει. Εάν το σύστημα αυτό εφαρμοζόταν στις εθνικές εκλογές, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 180 βουλευτές. Τέτοιο είναι το μέγεθος της αλλοίωσης.

Παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης για την πρόθεσή του να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός είναι ότι πάντα την εχθρεύονταν, στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το Κράτος. Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές  απόπειρες που προηγήθηκαν. Ο ίδιος προσωπικά, διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας  ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές».