Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 15 Μαϊος 2018 00:41

Σκουρλέτης:“Ένα διαμορφωμένο κατεστημένο ξεβολεύεται - Η Κυβέρνηση θα συνδέσει το όνομά της με την υπόθεση της απλής αναλογικής”

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση επανέλαβε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Πρέβεζα με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

IMG 7957

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το υπάρχον σύστημα στις εκλογές τις τοπικής αυτοδιοίκησης παραμορφωτικό, υπογραμμίζοντας πως η απλή αναλογική θα ενισχύσει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.
“Μπορεί ένας τοπικός δήμος, μια τοπική κοινωνία να κυβερνιέται με μονοπαραταξιακές αντιλήψεις, με διχαστικές λογικές; Μπορεί κανείς να βρει διάφορα τρωτά πράγματα, αλλά ας κρατήσουμε την ουσία, τη λογική αυτής της πρότασης και να δούμε πως μπορούμε να την εφαρμόσουμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με την απλή αναλογική. Ξεβολεύει προφανώς! Ξεβολεύει ένα ολόκληρο τοπικό πολιτικό σύστημα που από το 74 μέχρι τώρα είχε βρει τους τρόπους η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση να είναι υπόθεση τελικά κάποιων ειδικών και όχι ανοιχτά της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει να ανοίξουν λοιπόν οι δημοτικές υποθέσεις σε όποιον κόσμο έχει μεράκι να προσφέρει. Δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο η τοπική αυτοδιοίκηση της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Εμείς το κάναμε ήδη πράξη αυτό, οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Άρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το φοβόμαστε να το κάνουμε πράξη στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Ή μάλλον μπορώ να το καταλάβω, γιατί ένα διαμορφωμένο κατεστημένο ξεβολεύεται” είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του "Κλεισθένη", του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης.

IMG 7998

“Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνδέσει το όνομά της με την υπόθεση της Δημοκρατίας και της απλής αναλογικής, αυτό είναι δεδομένο”

“Θεωρώ ότι παρά την προσπάθεια της ηγεσίας της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να παρουσιάσουν ότι απέναντι στο Υπουργείο είναι ένα μέτωπο σύσσωμο το οποίο αρνείται την πρόταση του Υπουργείου, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Και θα το δει κανείς ακόμη και από τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, τα οποία κάνουν μια κριτική ότι δεν υιοθετούν ένας πολύ μεγάλος αριθμός την ισοπεδωτική λογική των δύο αυτών φορέων. Σήμερα το πρωί έμαθα ότι την Τετάρτη θα έρθουν να μου επιδώσουν το ψήφισμα, ελπίζω να ξανασκεφτούν τα πράγματα και σε αυτή τη φάση που έχει κορυφωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης να έρθουν με γόνιμες προτάσεις. Και υπάρχουν τέτοιες, υπάρχουν πολλές βελτιωτικές προτάσεις που μπορούν να γίνουν. Σε αυτές είμαστε ανοιχτοί, δεν είμαστε ανοιχτοί όμως στο να υποχωρήσουμε στη βασική δημοκρατική τομή που είναι το θέμα της απλής αναλογικής. Αυτό αποτελούσε δέσμευσή μας προγραμματική, αποτελούσε θέση μας διαχρονική, θα συνδέσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το όνομά της με την υπόθεση της Δημοκρατίας και της απλής αναλογικής, αυτό είναι δεδομένο!” τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Υπουργός, ο οποίος στάθηκε στο θέμα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, λέγοντας ότι «οι τεράστιες περιοχές, δίνουν ευκαιρία για άλλου είδους σχέσεις, καθώς νοθεύουν αυτές που πρέπει να έχουν οι βουλευτές με την κοινωνία».
«Κάλεσα σήμερα το πρωί, την επόμενη Πέμπτη όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής στο υπουργείο Εσωτερικών, να συζητήσουμε για το θέμα, όπως και για την κατάτμηση της περιφέρειας του παλαιότερα υπολοίπου Αττικής. Και τι απάντησε η ΝΔ; Ναι το είχαμε πει, αλλά δεν θα το ψηφίσουμε, εάν δεν δούμε κάτι άλλο, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό» συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης. «Να το συζητήσουμε το θέμα, αλλά πως σχετίζεται με κάτι, που πρότινος λέγαμε πως συμφωνούσαμε. Μήπως κρύβεστε; Μήπως είναι ένα άλλο δείγμα, ότι τελικά είναι φοβικοί σε οτιδήποτε είναι εξυγιαντικό μικρό ή μεγάλο, οτιδήποτε είναι εκσυγχρονιστικό και βελτιώνει τους όρους άσκησης της πολιτικής. Είναι ένα άλλο δείγμα εκ μέρους της ΝΔ» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

IMG 8065

 “Δεν μπορεί να κινούμαστε με την παλιά λογική των χρισμάτων είτε φανερά, είτε λιγότερο φανερά”

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα των συνεργασιών και των συναινέσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας πως στις εκλογές της αυτοδιοίκησης δεν συμμετέχουν κόμματα , αλλά παρατάξεις με πρόσωπα και συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα:

“Οι αυτοδιοικητικές εξελίξεις προσφέρονται για μια λογική συνεργασιών και συναινέσεων και επειδή σήμερα βρίσκομαι εδώ όχι μόνο με την ιδιότητά μου ως Υπουργός και απευθύνομαι σε μία συγκέντρωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι δικές μας δυνάμεις που δρουν μέσα στις τοπικές κοινωνίες να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη συγκυρία και να οργανώσουν τις δικές τους προτάσεις, βάζοντας το στίγμα και διαμορφώνοντας ένα διακριτό ρεύμα μέσα στην αυτοδιοίκηση, το οποίο πέρα από τα ζητήματα της Δημοκρατίας θα χαρακτηρίζεται από μια αντίληψη που θα θέλει να δώσει συγκεκριμένο ρόλο και χώρο στην αυτοδιοίκηση, στο πεδίο της ανάπτυξης. Εμείς το κάναμε πράξη ως κυβέρνηση, ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει στις 13 περιφέρειες περιφερειακά συνέδρια όπου σύσσωμη η κυβέρνηση, σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο, να καθίσει κάτω και να μιλήσει με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τα επιμελητήρια, τους επιστημονικούς φορείς. Να ανταλλάξει απόψεις και να διαμορφώσει έτσι τις ψηφίδες ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, ενός νέου παραγωγικού χάρτη για τη χώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι με βάση αυτή την αντίληψη πρέπει να πορευθούμε, οργανώνοντας τις συμμαχίες μας, μέσα από ανοιχτά αυτοδιοικητικά σχήματα τα οποία να έχουν τη σχετική αυτονομία που επιβάλλεται να έχει κάποιος που δρα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Στην αυτοδιοίκηση δεν κατεβαίνουν κόμματα, κατεβαίνουν παρατάξεις, οι οποίες έχουν πρόσωπα και θέσεις, προγράμματα. Κι εκεί πάνω κρίνονται τα θέματα. Δεν μπορεί λοιπόν να κινούμαστε με την παλιά λογική των χρισμάτων είτε φανερά, είτε λιγότερο φανερά. Διότι όλοι καμιά φορά μιλάνε, και τον Πατούλη τον ακούω να λέει εμείς που δεν είμαστε στα κόμματα και τα λοιπά και προσπαθεί να πάρει τώρα το χρίσμα από τον Μητσοτάκη για το δήμο της Αθήνας, δεν τα καταφέρνει και τόσο αφηνιάζει και ταλαιπωρούμαστε εμείς οι υπόλοιποι. Όμως επί της ουσίας δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με μια στενά κομματική λογική στο τοπικό πεδίο. Εδώ λοιπόν πρέπει να εξαγάγουμε πραγματικά μια νέα αναζωογονητική αντίληψη συμμαχιών.

Με ποιο κόμμα θα το κάνουμε; Για να έρθουμε και λίγο στα στενά κομματικά μας.. εγώ νομίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά μέχρι τώρα δεν έχει ενδώσει στο μοντέλο του κόμματος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι ένα κόμμα οπαδών, φίλων. Ελάτε, περάστε από έξω, είδατε φως, κάνουμε εκλογές, ψηφίστε, οργανωθείτε. Δεν είναι έτσι, αυτή είναι η απαξίωση της έννοιας του μέλους. Το μέλος έχει γνώμη, έχει θέσεις, έχει λόγο, συνδιαμορφώνει. Εμείς το τελευταίο διάστημα, λόγω ακριβώς του αδυνατίσματος από στελέχη του κόμματος, υποτιμήσαμε τον αυτόνομο διακριτό του ρόλο. Αλλά ποτέ δεν υπήρξε μια ισχυρή κυβέρνηση και ιδιαίτερα της Αριστεράς, η οποία δεν θα είχε ένα κόμμα το οποίο δεν θα ήταν στενά το κυβερνητικό κόμμα αλλά θα ήταν εκείνο το οποίο θα ήταν το εργαστήρι των ιδεών, θα ήταν το μέσο της κοινωνικής του γείωσης. Και αυτό απαιτεί ένα βαθιά πολιτικοποιημένο κόμμα των μελών πρώτα από όλα. Μαζικό ναι, αλλά όχι κόμμα οπαδών, όχι κόμμα ρουσφετιών. Για αυτό εμείς και στην κουβέντα που γίνεται τώρα θέλουμε αυτά τα χαρακτηριστικά να τα διατηρήσουμε και να τα εμβαθύνουμε”.

IMG 7979

“Πολλοί από τα προβεβλημένα σημερινά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ θα ήταν με μεγάλη ευχαρίστηση υποψήφιοι στις λίστες της ΝΔ” -“ Δεν ήμασταν, ούτε θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ”

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας χαρακτηριστικά: “Γίνεται μια συζήτηση σε σχέση με το μέλλον, με τις συμμαχίες, την επόμενη ημέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή και εδώ πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η Ευρώπη μετά από δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικολαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο πραγμάτων. Της εφαρμογής μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης στρατηγικής η οποία είχε κοινωνικές επιπτώσεις και του τρόπου που κυρίαρχες δυνάμεις χειρίστηκαν το προσφυγικό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών πραγμάτων, είναι που οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας και σε λογικές εθνικής αναδίπλωσης. Φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις από αυτές που συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια την Ευρώπη, κυρίως από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας το αντιλαμβάνονται αυτό. Και μετά από πάρα πολλά χρόνια ξαναεπιζητούν ένα διακριτό ρόλο για το χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει ή και όταν κάτι πάει να λεχθεί, τότε τα γνωστά βαρίδια που είναι στο χώρο του ΚΙΝΑΛ θέτουν υπό επιτροπεία και επιτήρηση την πρόεδρο του κόμματος, την κα Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άρνησή της μέσα από το αίτημα εδώ και τώρα εκλογές, να συνδράμει στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι η λογική των ίσων αποστάσεων δεν οδηγεί τελικά στο να περιφρουρεί τελικά αυτός ο χώρος τη διακριτότητά του και την αυτόνομή του πορεία, αλλά ουσιαστικά είναι μια έμμεση δορυφοροποίηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά παράταξη. Πολλοί από τα προβεβλημένα σημερινά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ θα ήταν με μεγάλη ευχαρίστηση υποψήφιοι στις λίστες της ΝΔ. Είδατε την αντιπαράθεση που γίνεται τώρα; αισθάνεται την ανάγκη ο Μητσοτάκης να τσακωθεί με τον Θεοδωράκη για το αν υπάρχει λόγος ύπαρξης για το Ποτάμι. Προφανώς αντιλαμβάνεται ο καθένας γιατί, διότι θεωρεί ότι του χαλάει τη σούπα και την προσπάθεια της σύμπλευσης του χώρου αυτού με τη ΝΔ προοπτικά. Αλλά όσο αυτός ο χώρος ετεροπροσδιορίζεται, είναι βέβαιο ότι η κρίση ταυτότητας που τον μαστίζει τα τελευταία χρόνια θα είναι διαρκής. Εμείς μιλάμε εξ ονόματος της Αριστεράς, μια σύγχρονης Αριστεράς, ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αριστεράς της εποχής μας. Δεν ήμασταν, ούτε θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Ούτε θέλουμε να πάρουμε το χώρο. Θέλουμε μια πλατιά σύγχρονη αριστερή παράταξη. Αναγνωρίζουμε όμως την ανάγκη ενός ισότιμου διαλόγου στη βάση της διακριτότητας των χώρων, με το χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, για να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα πλειοψηφικό μπλοκ κυβερνητικών και πολιτικών δυνάμεων που είναι απαραίτητο για να μας οδηγήσει στις αλλαγές, στην περίοδο μετά τα μνημόνια. Έχουμε ξεκαθαρίσει λοιπόν τη στόχευσή μας, περιμένουμε να κάνουν το άλλο και η άλλη πλευρά”.

IMG 8125

“Θα κριθούμε στο τέλος τι έχουμε καταφέρει ή όχι”

Κλείνοντας ο κ. Σκουρλέτης έκανε έναν μίνι απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: ”Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε, δώσαμε μάχες, ξεκαθαρίσαμε ότι αυτά που κάναμε ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμών, πολιτικής ήττας, δεν ήμασταν κερδισμένοι μετά τη διαπραγμάτευση του Καλοκαιριού του 2015. Κάναμε όμως ό,τι ήταν επιβεβλημένο, το ορθό, αυτό το οποίο προστάτευσε το λαό από ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε πράγματα τα οποία θα ήταν αδιανόητα να συνέχιζε η προηγούμενη συμμαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αναφέρομαι στους 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους οι οποίοι μπορέσανε και είχανε περίθαλψη στα Νοσοκομεία. Αναφέρομαι σε αυτό το στοιχειώδες κοινωνικό κράτος που προσπαθούμε να στήσουμε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στις προσπάθειες που κάνουμε στον τομέα της ενέργειας να διατηρήσουμε και το πετύχαμε, το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων, την προσπάθεια να υλοποιηθούν κάποιες από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης με καλύτερους όρους. Δεν καταφέραμε σε πάρα πολλά πράγματα και αυτά είναι όλα που μας κάνουν να λέμε ότι δεν διεκδικούμε ποτέ την πατρότητα αυτού του προγράμματος. Έχετε δει τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων; λένε εντάξει γίνανε οι μεταρρυθμίσεις , πέτυχε τους στόχους της η Ελλάδα κλπ, αλλά θέλουμε και την πατρότητα. Μια καθαρά πολιτική θέση, τι να κάνουμε ρε παιδιά νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούμε να γίνουμε. Κάναμε ένα συμβιβασμό αλλά δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που λέγαμε ότι είναι ευλογία τα μνημόνια ή θα έπρεπε να τα έχουμε εφεύρει. Κληρονομήσαμε μια κατάσταση από τους προηγούμενους με την ψήφο του ελληνικού λαού, το παλέψαμε,θα κριθούμε στο τέλος τι έχουμε καταφέρει ή όχι, αλλά να είστε σίγουροι ότι είτε στα λάθη είτε στις επιτυχίες ο δικός μας ο χώρος θα εμπνέεται πάντα από τις μεγάλες αξίες της αριστεράς, της Δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς".

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο συντονιστής της Ν.Ε. Πρέβεζας του κόμματος, κ. Παπαδήμος και ο βουλευτής κ. Κώστας Μπάρκας, ενώ μετά την ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.


Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί στο δημαρχείο της Πρέβεζας με τους τρεις δημάρχους του Νομού και τον αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας.

 

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων