Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 10:51

Στο νέο ΝΑΤΟϊκό “πλέγμα” εντάσσεται η βάση του Ακτίου

Μετά το σάλο που προκλήθηκε με την περιβόητη πρόταση Καμμένου στις ΗΠΑ για αμερικανικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα, δημοσιεύματα ιστοσελίδων που ασχολούνται με τη διεθνή γεωπολιτική σκηνή, κάνουν λόγο για το νέο ΝΑΤΟϊκό “πλέγμα” που περιλαμβάνει και τα Βαλκάνια και πλέον έχει προσανατολισμό τη Ρωσία και τα σύνορά της με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτό το νέο “πλέγμα” εντάσσουν και την αεροπορική βάση του Ακτίου (FOB Aktion) και μάλιστα καταγράφουν ουκ ολίγες φορές και τις πτήσεις που διενεργούν τα AWACS από το αεροδρόμιο “Πρέβεζας” όπως το ονομάζουν.

44155103 341845926550241 8070487975772815360 n

Οι πτήσεις των αεροσκαφών έχουν προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, αλλά αρκετές φορές και τα σύνορα της Ευρώπης με τη Ρωσία, όπου προκύπτουν χρήσιμες πληροφορίες για το στρατηγείο του ΝΑΤΟ (δείτε και τις φωτογραφίες).

preveza1

Τις παραπάνω εκτιμήσεις περί προσανατολισμού του ΝΑΤΟ στο ρωσικό παράγοντα, φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κολοσσιαία άσκηση του ΝΑΤΟ στη Σκανδιναβία με τη συμμετοχή 51.000 ανδρών και γυναικών από 31 έθνη. Το όνομά της είναι “Trident Juncture 2018”.

“Την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day-DV Day) της άσκησης μεγάλης κλίμακας NATO “TRIDENT JUNCTURE 18”.

Στη DV Day παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

trident2

Η “TRIDENT JUNCTURE 18” πραγματοποιείται από 25 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2018 στην ευρύτερη περιοχή Νορβηγίας, Βαλτικής Θάλασσας και Βορείου Ατλαντικού.

Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 31 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και εταίροι και έχει σκοπό την εξάσκηση του Joint Force Command Naples (JFCNP) στη διοίκηση και έλεγχο ανάπτυξης δυνάμεων.

IMG 9

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 4 αεροσκάφη F-16 και προσωπικό υποστήριξης εδάφους, καθώς και επιτελείς στελέχωσης Στρατηγείου Ειδικών Δυνάμεων”, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ για τη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων.

Όπως και να έχει φαίνεται πως η περιοχή μας δεν είναι αμέτοχη και ούτε θα είναι και στο μέλλον, αλλά έχει κρίσιμη σημασία για τη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική στην περιοχή.

Πολυμέσα