Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 11:52

Γαβρόγλου στη Βουλή: “Ο κ. Μητσοτάκης άλλα λέει στην Άρτα, αλλά λέει στην Πρέβεζα, άλλα λέει στους πανεπιστημιακούς, άλλα λέει όταν ανακοινώνεται απ’ το Διεθνές Πανεπιστήμιο”

Αιχμηρό σχόλιο για την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Πρέβεζα, σχετικά με το ενοποιημένο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έκανε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα ο κ. Γαβρόγλου μεταξύ άλλων είπε:

“Τώρα, λέει ο κ. Γρηγοράκος (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) «να έχουμε συναινέσεις, εθνική πολιτική, η παιδεία είναι για όλους κ.λπ.». Ωραία, η παιδεία είναι για όλους, μπορείτε, να μου εξηγήσετε, γιατί η Ν.Δ. ψήφισε το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και δεν ψήφισε τα άρθρα, που ήταν για την ενοποίηση των δύο ιδρυμάτων; Ψηφίζεις, κατ’ αρχήν, και δεν ψηφίζεις αυτά τα άρθρα; Ή γιατί ο κ. Μητσοτάκης άλλα λέει στην Άρτα, αλλά λέει στην Πρέβεζα, άλλα λέει στους πανεπιστημιακούς, άλλα λέει όταν ανακοινώνεται απ’ το Διεθνές Πανεπιστήμιο;

Εγώ λέω, λοιπόν, ότι η πολιτική ζωή του τόπου και η πολιτική κουλτούρα θέλει ένα χρόνο, για να καταλαγιάσει. Βεβαίως, εδώ υπήρχαν Δήμαρχοι, που έλεγαν «απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και ο Υπουργός Παιδείας - με ανέφεραν και προσωπικά - ανεπιθύμητος στην πόλη μας». Μα, είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ο άλλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης και λέει «δεν του επιτρέπω καν, να περάσει απ’ τον εναέριο χώρο». Καταλαβαίνετε, τώρα, είναι ωραία αστεία, αλλά εγώ δεν είδα κανέναν πολιτικό παράγοντα, να πει «μάγκες, ας πέσουν οι τόνοι, γιατί αυτό δεν κάνει καλό σ’ ένα πολιτικό κλίμα».

Λέω, λοιπόν, ότι εδώ έχουμε μετά από 14 μήνες εντυπωσιακές συναινέσεις. Συναίνεση δεν είναι, να συμφωνείς σε όλα και σας προτείνω, να κάνουμε το εξής. Αύριο έρχονται οι πρυτάνεις. Οι συνάδελφοι που έχουν ερωτήσεις, προτάσεις κ.λπ., στους πρυτάνεις, στις πρυτανείες να ρωτήσουν, να καταλάβουν το δικό τους σκεπτικό και προτείνω πολύ συγκεκριμένα, αφού γίνει αυτό την Τετάρτη μετά την κατ' άρθρον συζήτηση, να μείνουμε εδώ ανεπισήμως και να δούμε τι είδους συγκλίσεις μπορούμε, να έχουμε. Εντάξει; Εγώ, θα μείνω την Τετάρτη, γιατί θα έχουμε και συζητήσεις επί των θεμάτων των κατ’ άρθρων και μπορεί αυτά, να τα λύσουμε πολύ πριν την Ολομέλεια. Ας συζητήσουν, λοιπόν, αύριο όποιοι έχουν απορίες με τους πρυτάνεις, εγώ θα τους παρακαλέσω, να μείνουν μετά, για να μπορέσετε, να συζητήσετε και την Τετάρτη να το κάνουμε με όποιους θέλετε”.

Θυμίζουμε πως ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στην Πρέβεζα, εκφράστηκε με κολακευτικά σχόλια για τη νέα μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

“Αλλά και αυτόνομοι προορισμοί ερευνητών και μελετητών. Και σημεία επιστημονικών συνεδρίων. Όπως φυσικά και οι Πανεπιστημιακές σχολές. Εύχομαι η δημιουργία του νέου Πανεπιστημίου να στεφθεί με επιτυχία. Και να αρθούν οι επιφυλάξεις και οι προβληματισμοί όσων άσκησαν κριτική και είπαν ότι ήταν μια κίνηση βιαστική και όχι καλά σχεδιασμένη. Γιατί αυτό το οποίο θέλω πραγματικά είναι τα νέα παιδιά τα οποία διεκδικούν την είσοδό τους σε ένα Πανεπιστήμιο -ασχέτως με το τι λέει ο τίτλος αν είναι Πανεπιστήμιο, αν είναι Τ.Ε.Ι., αν είναι ένα καινούργιο συγχωνευμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα- να αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και επαγγελματικά δικαιώματα, που θα τους βοηθήσουν στην καριέρα τους την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Παιδεία μας. Όχι αποστειρωμένα Πανεπιστήμια, τα οποία κινούνται έξω από τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγής, αλλά Πανεπιστήμια αυτόνομα, γνώσεις καινοτομίας, κυψέλες καινοτομίας, κυψέλες γνώσης, που θα συνδέουν την πραγματική οικονομία με τη γνώση. Αυτό οφείλουμε στα νέα παιδιά, αλλά και στους γονείς που τόσο αγωνίζονται για να τα υποστηρίξουν και προσβλέπουν σε ένα ποιοτικό δημόσιο Πανεπιστήμιο”.